Sol Svetica na ranu Varšavske

U martu 2011. nekoliko stotina aktivista, ujedinjenih u višegodišnjoj borbi protiv izgradnje rampe u zagrebačkoj Varšavskoj ulici u blizini Cvjetnog trga, na kojem je poduzetnik Tomislav Horvatinčić izgradio šoping-centar, uputilo je slikovit posljednji pozdrav javnom interesu: drveni lijes prekriven zastavom Grada Zagreba spustili su u “raku”, podzemnu garažu u sklopu centra, izgrađenu na mjestu nekadašnje pješačke zone. Varšavska je tako postala i ostala simbolom građanske borbe protiv uzurpacije i privatizacije javnih prostora, što s logikom neoliberalnoga kapitalizma i u sprezi (počesto “kontroverznih”) privatnih investitora i njihovih političkih zaštitnika uzimaju sve više maha. Valja se samo prisjetiti posljednje velike građanske inicijative “Srđ je naš” protiv izgradnje golf-terena i apartmanizacije brda iznad Dubrovnika, za što je, prvi put, bio raspisan i referendum, ali zbog restriktivnih pravila za referendume na lokalnom nivou građansko “ne” nije prošlo.

Jedan od najprozivanijih aktera i zaštitnika privatnog investitora u slučaju Varšavske, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ovih je dana udrugama, aktivistima i osviještenom građanstvu ponovno bacio rukavicu u lice: odlučio je Sportsko-rekreacijski centar Svetice, točnije parcelu od osamdesetak tisuća četvornih metara, ustupiti na privremeno korištenje Hrvatskom nogometnom savezu, koji bi ondje izgradio reprezentativni kamp. Uz privremeno korištenje spominjao se rok od pet godina, no ono bi, prema svemu sudeći, moglo biti zamijenjeno zakupom, zbog najave višemilijunskog ulaganja HNS-a. Inače, zakup svakoga gradskoga sportskog objekta, pa tako i SRC-a Svetice, reguliran je Odlukom o načinu upravljanja i korištenja sportskih građevina u vlasništvu Grada Zagreba, koja je (sic!) donesena zahvaljujući SDP-ovoj većini u prošlom mandatu Gradske skupštine; ona omogućuje gradonačelniku dodjeljivanje sportskih gradskih prostora na korištenje bez ikakvog nadzora Skupštine, dakle u tome predviđa velike, gotovo neograničene ovlasti gradonačelnika. Stoga je on i prije raspisivanja natječaja i otvaranja ponuda za Svetice (gdje se uz HNS javila i tvrtka Teni-sport) najavio kome će SRC dati u ruke.

No to nije sve. Nakon što su predstavnici stranke Za grad u Gradskom uredu za obrazovanje i sport dobili na uvid ugovor o privremenom korištenju Svetica, ali ne i mogućnost da ga fotokopiraju, uočili su da on nije sklopljen u obliku javnobilježničkog akta i da ne sadrži odredbu o naknadi koju bi HNS trebao plaćati za korištenje tog prostora, što bi bilo u skladu sa Zaključkom o davanju gradskih prostora na privremeno korištenje.

– Ovdje nije riječ samo o manjim pravnim i proceduralnim propustima, nego je takvim nezakonitim postupanjem Grad Zagreb oštećen za visinu naknade koja bi mu, prema propisima, trebala biti uplaćena, dok je istovremeno HNS-u omogućena imovinska korist u istom iznosu. Činjenica je i to da brojne manje udruge s vrlo ograničenom imovinom bez ikakvih popusta privremeno koriste gradske prostore, uredno za njih plaćajući naknadu. Iz svega proizlazi da je HNS iznad zakona i privilegiran – kaže za “Novosti” Sandro Salopek, pravni stručnjak stranke Za grad.

Koliki bi bio iznos te naknade, nije poznato, kao što je trenutačno nemoguće analizirati prava i obaveze HNS-a i Grada Zagreba u odnosu na SRC Svetice, jer će one tek biti predmet posebnog ugovora o zakupu, koji još nije sklopljen. Prema projektu HNS-a, koji bi trebao uložiti oko deset milijuna eura, na Sveticama se planiraju četiri nogometna terena i stadion s tri tisuće mjesta, nogometna akademija, višenamjenska dvorana, ali i popratni sadržaji: restorani, trgovine, a navodno i hotel.

Krije li se iza Bandićeve samovolje interes, jer krupni je kapital izdašni financijer političkih kampanja, a pozamašno je i glasačko tijelo koje ide uz nacionalnu nogometnu reprezentaciju? S takvom se tezom slaže urbanistkinja, aktivistkinja i nekadašnja zastupnica u Gradskoj skupštini Vera Petrinjak Šimek koja, uspoređujući slučaj Svetica s Varšavskom, kaže da je gradnja Horvatinčićeve garaže bila u suprotnosti s Generalnim urbanističkim planom, a kod Svetica u GUP-u ne postoji kategorija koja bi štitila javne sportske prostore, postoje samo prostori sportske namjene, sa ili bez gradnje.

– Prema GUP-u, ovdje je riječ o sportskoj namjeni s gradnjom, što ne znači da je GUP jedini akt po kojem ovaj projekt možemo osporavati. Sličnost s Varšavskom je i u tome što se javni prostor predaje na korištenje privatniku. Ljudi moraju razumjeti da će ovakvom politikom zauvijek izgubiti Svetice kao javni prostor – kaže za “Novosti” Vera Petrinjak Šimek.

Osim što bi izgradnja planiranih objekata bila neekološka, jer bi došlo do smanjenja količine zelenila i protoka zraka te narušavanja mira, nelogično je, kaže ona, graditi sportski kamp u širem centru grada, to nije viđeno nigdje u svijetu.

– Grad se sastoji od punoga i praznoga, a za Bandića je grad isključivo pun; unutrašnjost gradskih blokova u teoriji i praksi je praznina, a za gradonačelnika je jedina logika sve zatrpati, popuniti – dodaje urbanistkinja.

Mogućnost da se u slučaju Svetica ponove prosvjedi i obrana prostora tijelima, kao u borbi za Varšavsku, naša sugovornica smatra potrebnim, no glavni akteri te borbe, udruge Pravo na grad i Zelena akcija, zasad pružaju samo deklarativnu podršku očuvanju Svetica kao javnog prostora. Trenutačno su aktivistički najraspoloženiji članovi stranke Za grad, koji poručuju da je materijal koji su dosad prikupili obećavajući, pa bi, potkrijepe li njime sumnje u nezakonitosti vezane uz ovaj slučaj, mogle uslijediti i kaznene prijave.

Svetice su crkveno zemljište
Projekt gradnje reprezentativnog nogometnog kampa mogao bih biti stopiran od strane Crkve: Zagrebačka nadbiskupija naime već dugi niz godina potražuje povrat svog zemljišta na Sveticama što znači da je gradonačelnik Bandić bez ikakve provjere ponudio teren HNS-u koji nije riješen u imovinsko-pravnom smislu. Također iz službe Odnosa s javnošću Gradskog poglavarstva na našu molbu da javnosti predoče ugovor s HNS-om, do sada nismo dobili nikakav odgovor.