Balkan prolaz

Rakić

Kandidat Građanske inicijative Srpska Goran Rakić, koji uživa potporu službenog Beograda, pobjednik je ponovljenih izbora za gradonačelnika sjeverne Mitrovice na četvrtim izborima za gradonačelnika koji su u tom podijeljenom gradu organizirani u posljednja četiri mjeseca. Prema (još uvijek) neslužbenim podacima, koje je saopćio predstavnik kosovskog Središnjeg izbornog povjerenstva, Rakić je dobio 2.707 glasova, što je 271 glas više u odnosu na zbirni rezultat sva tri njegova protukandidata, koji su osvojili ukupno 2.436 glasova. Isti izvor navodi da je na birališta izišlo oko 5.900 birača ili više od 20,5 posto od 28.429 koliko ih je imalo pravo glasa. Za mjesto gradonačelnika natjecala su se dvojica Srba – Rakić iz Građanske inicijative Srpska i u ime Građanske inicijative Sloboda-demokracija-pravda (GI SDP) Oliver Ivanović, koji je uhićen 27. siječnja zbog navodne umiješanosti u ratne zločine i koji je glasovao iz pritvora – te dvojica Albanaca, Musa Miftari iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Fljorent Azemi iz Demokratske partije Kosova (PDK). Kako prenose regionalne agencije, premijer Srbije Ivica Dačić, pozivajući Srbe da iziđu na ponovljene izbore za gradonačelnika sjeverne Mitrovice, istaknuo je da “tek nakon izbora gradonačelnika može započeti ostvarivanje za kosovske Srbe veoma bitnog dijela briselskog sporazuma s Prištinom – stvaranja Zajednice srpskih općina na Kosovu”. Rečenu zajednicu bi, prema Dačićevim projekcijama, činili predstavnici četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru i šest većinskih srpskih općina u središnjem Kosovu.

Najave

Na vrhuncu proslave šeste obljetnice nezavisnosti Kosova, obilježene prošloga tjedna, održan je u Prištini mimohod pripadnika Sigurnosnih snaga Kosova, i to posljednji, prema najavama kosovskog premijera. Naime, Hašim Tači je na centralnoj proslavi u Prištini najavio da će to od sada biti Oružane snage. “Ovo će biti posljednji mimohod BSK-a na obilježavanju godišnjice neovisnosti Kosova. Od sljedeće godine ta će institucija biti poznata kao Oružane snage Kosova”, rekao je Tači, dodajući da će te snage preuzeti “punu odgovornost u oblasti sigurnosti”, što podrazumijeva i spremnost i sposobnost da očuvaju “suverenitet i teritorijalni integritet zemlje”. Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga na istu temu je rekla kako je “razdoblje neprijateljstva na Balkanu prošlost” i kako je sada “vrijeme za integraciju u europske strukture”. Za razliku od prethodnih godina, ove nije bilo reakcija iz zvaničnog Beograda na obljetnicu proglašenja neovisnosti Kosova, ako se izuzmu sporadična saopćenja i ocjene članova Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice. Unatoč neumoljivoj realnosti, u DSS-u tvrde kako “pokušaj stvaranja neovisne države Kosovo nije uspio unatoč potpori EU-a i SAD-a”.

Ljimaj

Fatmir Ljimaj, bivši ministar transporta i telekomunikacija Kosova, ponovno će se naći pred sudom, ali ovoga puta ne zbog optužbi za ratne zločine, već korupciju i organizirani kriminal. Naime, međunarodni tužitelj ureda Specijalnog tužiteljstva Kosova podigao je optužnicu protiv Ljimaja i još četiri osobe, u kojoj se tvrdi kako su optuženici počinili niz kaznenih dijela, čime su oštetili kosovski budžet za najmanje 890 hiljada eura. Eulex je saopćio kako se Ljimaj i grupa terete za organizirani kriminal, zloupotrebu službenoga položaja, potpisivanje štetnih ugovora, primanje mita i druga kaznena djela u vezi s korupcijom. Prema istom izvoru, Ljimajeva grupa je optužena zbog manipuliranja tenderskim procedurama, davanja i primanja mita, te ometanje dokaznog postupka u vezi s provođenjem dva tendera koja su bila pod nadležnošću Ministarstva za transport. Sva djela koja im se stavljaju na teret počinjena su tijekom 2008., kada je Ljimaj bio na dužnosti ministra transporta, saopćeno je iz Eulexa, a prenosi Tanjug.

Proljeće 

U Crnoj Gori do kraja ožujka bit će raspisani lokalni izbori za Podgoricu i deset općina, koji bi imali biti organizirani i održani najkasnije do kraja svibnja. To je u Podgorici saopćio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, napominjući da će najkasnije do 25. ožujka sačekati hoće li biti usvojen novi zakon o izboru vijećnika i zastupnika, te da će nakon toga raspisati lokalne izbore. Federalna novinska agencija, prenoseći ovu Vujanovićevu najavu, napominje da će on, ako izborni zakon eventualno stupi na snagu rečenoga datuma, izbore raspisati i ranije. Kako je navedeno u Vujanovićevom priopćenju, na taj bi se način sudionicima na izborima ostavilo više od zakonskog minimuma od 60 dana za kampanju. U svakom slučaju, proljetni izbori u Crnoj Gori održat će se u Podgorici, Bijelom Polju, Danilovgradu, Pljevljima, Plužinama, Plavu, Baru, Kolašinu, Žabljaku, Šavniku i Rožajama.

Mafija

Nastavljena je akcija pritvaranja nekadašnjih visokopozicioniranih policijskih dužnosnika Srbije, osumnjičenih da su prenosili policijske informacije pripadnicima narko-klana Darka Šarića. Nakon saslušanja Branka Lazarevića, bivšeg šefa ureda Ivice Dačića, uhićen je i zamjenik načelnika Službe za specijalne istražne metode u Upravi kriminalističke policije Boris Gara, a pod istragom je i bivši voditelj SBPOK-a Svetislav Bata Đurović. Beogradski mediji naširoko pišu kako se ovih dana očekuje saslušanje Šarićevog odvjetnika Radovana Štrpca, ali i Đurovića za kojeg se odavno znalo da je ljetovao s Darkom Šarićem. Beogradske “Novosti” podsjećaju kako je Uprava krimpolicije godinama zahtijevala smjenu Đurovića od Direkcije policije, ali kako su se tome protivili ured ministra unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde. “Kurir” pak navodi, pozivajući se na neimenovani izvor u Tužiteljstvu, kako je Boris Gara priznao da je na tajnom sastanku u jednom kafiću na Slaviji Lazareviću odao povjerljive službene informacije, poput informacija o mjerama praćenja i prisluškivanja članova Šarićeve bande. Isti izvor navodi i kako policija i Tužiteljstvo Srbije još od 2010. imaju saznanja o Garinim doušničkim aktivnostima, no da je, unatoč tome, on “do jučer kontrolirao svako tajno prisluškivanje u Srbiji”. Ivica Dačić je odbio komentirati saslušanje svog nekadašnjeg šefa ureda, rekavši samo da ne vidi kako bi saslušanje Branka Lazarevića moglo utjecati na odnose naprednjaka i socijalista.