Balkan prolaz

Mondo

Finansiranje stranke iz fondova javnih preduzeća recept je koji je deset godina prije hrvatskog HDZ-a primijenio HDZ BiH, javlja bosanskohercegovačka Federalna televizija, navodeći kako slučaj Fimi medija u Hrvatskoj neodoljivo podsjeća na predmet Mondo, u kojem su glavni akteri bili visoko pozicionirani predstavnici HDZ-a BiH, ali i ravnatelji javnih preduzeća pod političkom kontrolom ove stranke. Krivična prijava u tom predmetu podnesena je još 2003. godine, ali optužnica nikada nije podignuta, podsjeća FTV, pozivajući se na dokumentaciju Federalne finansijske policije, koja se odnosi na 1998. i 1999. godinu. U to vrijeme direktor Monda bio je Branko Rajić koji je, prema saznanjima Finansijske policije, potpisao nekoliko faktura s neistinitim sadržajem u ukupnom iznosu od oko 750.000 eura, a koje su kao istinite prihvatili u Elektroprivredi HZHB, gdje je sjedio odani kadar HDZ-a, direktor Matan Žarić. “Prvoprijavljeni Branko Rajić, u svojstvu direktora preduzeća Mondo d.o.o. Mostar, u dva navrata u 1999. godini platio je račune za štampanje plakata, letaka i ostalog propagandnog materijala za izbore održane 1998. godine firmi VMG Grafika Mostar u iznosu od 169.587 KM, iako je cjelokupan izborni propagandni materijal izrađen za potrebe HDZ BiH sa kojima firma Mondo d.o.o. Mostar nije imala poslovne odnose i evidentirane obaveze, zatim u sedam navrata platio račune za izvršene usluge predizborne kampanje firmi Ganga Music Međugorje u iznosu od 545.946 KM, iako su iste izvršene za HDZ BiH”, piše, između ostalog, u krivičnoj prijavi, čije je dijelove objavio FTV.

Prosvjedi

Svakodnevni prosvjedi građana BiH dobro su ugazili u četvrti tjedan, dok se u sve većem broju gradova organiziraju plenumi na kojima očajni građani pokušavaju organizirano formulirati i ispostaviti zahtjeve nadležnim i mnogobrojnim instancama vlasti. Na ulicama su i makedonski radnici, koji se također okupljaju u Skoplju na mirnim prosvjednim šetnjama od parlamenta do zgrade Vlade. Posljednji u nizu prosvjeda, simbolično nazvan “Pet do 12”, održan je proteklog utorka, a prosvjedovali su građani otpušteni iz javnih službi. Tijekom prosvjeda nisu zabilježeni incidenti. Nezadovoljni svojim socijalnim statusom, na noge su se digli nikšićki rudari, koji su vlastima u Crnoj Gori dali ultimatum da im do narednog tjedna riješi problem uplate radnog staža od lipnja 2009. godine pa do uvođenja stečaja, prijeteći da će u protivnom doći sa strojevima pred zgradu Vlade. Kako javljaju crnogorski mediji, komorati traže da nadležni, kako znaju, nađu način za povezivanje radnoga staža i isplatu socijalnog programa. Predsjednik Sindikata rudara Ilija Đilas rekao je kako su im predstavnici Ministarstva gospodarstva priopćili da će im povezati staž ako radnici dozvole da država bude u prvom isplatnom redu. Ponuda iz Ministarstva je, kažu rudari, neprihvatljiva. Ukoliko do utorka idućeg tjedna ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, radnici “sele Rudnik boksita u Podgoricu”, prenijele su podgoričke TV Vijesti.

Podrška

Manja grupa pristalica politike Vladimira Putina okupila se u utorak ispred ruskog veleposlanstva u Beogradu, u znak podrške ruskoj vojnoj intervenciji na Krimu. Oko 150 pristalica pokreta Dveri, Srpskog koda i udruge Ćirilica podržalo je rusku intervenciju u Ukrajini, a učesnici su privremeno zaustavljali saobraćaj ispred ambasade uzvikujući “Rusija, Rusija!” i “Putine, Srbine, Srbija je uz tebe!”, javila je Beta. Vladan Glišić, nosilac liste Dveri na prijevremenim izborima u Srbiji, izjavio je za tu agenciju kako “proeuropski demonstranti u Ukrajini provode NATO puč uz podršku predsjednika SAD-a Baracka Obame i visoke predstavnice za vanjsku politiku Europske unije Catherine Ashton“. “Dveri su danas pozvale sve srpske antifašiste i domoljube da se okupe i daju podršku predsjedniku Putinu i ruskoj državi u borbi protiv nacizma u Ukrajini”, rekao je Glišić. U pozadini, gomila ultradesničara ispred ruskog veleposlanstva uglas je optuživala “ukrajinske desničare i Zapad” za nemire u Ukrajini.

Štrajk

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (SDP), počeo je štrajk glađu u pritvoru u Prištini, potvrdio je njegov odvjetnik Nebojša Vlajić, a prenose regionalne agencije. Ivanoviću je početkom veljače sudsko vijeće Žalbenog suda u Prištini potvrdilo odluku Osnovnog suda u Sjevernoj Mitrovici, kojom mu je određen pritvor od jednog mjeseca zbog sumnje da je počinio ratni zločin i teško ubojstvo 1999. i 2000. godine, a prošloga tjedna pritvor mu je produžen za još 60 dana. Nakon što je njegov zahtjev da iz Prištine bude prebačen u Mitrovicu odbijen, Ivanović je počeo štrajk glađu. Odvjetnik Vlajić medijima je rekao da Ivanović traži premještaj zbog “ugrožene sigurnosti i zdravlja” te da mu je zahtjev već tri puta odbijen. Iz EULEX-a pak tvrde da je Ivanoviću zahtjev za premještajem odbijen zbog “opasnosti od bjekstva i utjecaja na svjedoke”. Ivanović je bio kandidat SDP-a za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice na ponovljenim izborima održanim 23. veljače, kada je pobijedio Goran Rakić iz Građanske inicijative Srpska.