Balkan prolaz

Počasni

“Treći entitet nije baš stvar kojoj trebaju pljeskati Hrvati. Ali to je nužno zlo. Ako ne možemo osigurati Hrvatima da izaberu svog predstavnika… Pa tko je izabrao Željka Komšića dva mandata? U kojoj zemlji na svijetu vam predstavnici drugog naroda mogu izabrati vašeg predstavnika?” Ovo su riječi koje je uz poantu: “BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a nadam se uskoro i tri entiteta, da svatko ima mogućnost da izabere svoje predstavnike”, u razgovoru za Al Jazeeru Balkans izgovorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i oko kojih se još ne stišava bura u Sarajevu. Zbog ove izjave je iz Gradskog vijeća glavnog grada Bosne i Hercegovine najavljeno kako bi Bandić mogao ostati bez titule počasnog građanina Sarajeva, pa je tik pred zaključenje ovoga broja “Novosti” i zakazana rasprava na tu temu u istom vijeću koje je zagrebačkog gradonačelnika počastilo samo nekoliko dana prije “inkriminirane” izjave. Kako prenosi Al Jazeera, Bandić ovu tragikomičnu situaciju nije htio posebno komentirati, rekavši samo kako je on “prijatelj BiH, koji se zalaže za najbolje moguće odnose te zemlje s Hrvatskom”.

Kabinet

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, samoproklamirani borac protiv “unitarizma iz Sarajeva”, istodobno je šampion unitarizma u entitetu kojim suvereno vlada posljednjih osam godina. Kako se približavaju opći izbori, planirani za osmi mjesec, tako Dodikova gvozdena šaka sve čvršće steže šiju entitetskih institucija, koje još samo nominalno pripadaju javnom sektoru. Posljednji primjer je imenovanje novoga generalnog ravnatelja Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), nakon što je Rajku Radovanoviću istekao mandat vršitelja te dužnosti. Na Radovanovićevo mjesto je instaliran Draško Milinović, koji je na čelo spomenutog javnog emitera došao sa mjesta šefa kabineta entitetske premijerke Željke Cvijanović, koja je i sama instalirana, izravno iz duboke anonimnosti Dodikove partije, SNSD-a. Analitičari ni najmanje ne sumnjaju u to da je imenovanje Milinovića samo i jedino u službi osiguranja “pravovjernosti” RTRS-a u izbornoj godini. Sličnog je mišljenja i oporba iz RS-a, čiji predstavnici ni sami ne mogu dokučiti zašto je jedan poslušnik zamijenjen drugim. Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže kako kadrovsko čišćenje u vrhu RTRS-a govori da je Milorad Dodik nezadovoljan efektima propagande koja se vodi preko entitetske televizije u proteklom periodu. “Prvo je bio nezadovoljan Draganom Davidovićem, koji je kompletan program podredio promociji Milorada Dodika i ljudi oko njega. Potom je postao nezadovoljan i Rajkom Radovanovićem, u vrijeme koga je taj program u toj mjeri obesmišljen i potpuno predan na upravljanje izbornom štabu Milorada Dodika da više niko nije ni smatrao da ima j od javnog servisa. A sada je dat u ruke šefu kabineta, što znači da ne bi trebalo da bude bilo kakve razlike između puštanja vijesti i puštanja faksova.”

Kampanja 

Kampanja za predsjedničke izbore u Makedoniji, koji će biti održani 13. travnja, zvanično je počela i trajat će do dva dana uoči izbora. U utrci za predsjednika države natjecat će se aktualni predsjednik Đorđe Ivanov, favorit oporbe Stevo Pendarovski, zatim Ilijaz Halimi iz Demokratske partije Albanaca i Zoran Popovski iz stranke GROM. Prema propozicijama izbora, novi predsjednik bi morao već u prvom krugu osvojiti 850.000 glasova, tj. natpolovičnu većinu, ali makedonski politički analitičari smatraju da je malo vjerojatno da će se to i dogoditi te da će pobjednik izbora, vjerojatnije, biti odlučen u drugom krugu, koji bi onda trebali biti održani 27. travnja, istog dana kada i ranije zakazani prijevremeni parlamentarni izbori. Pored toga, smatra politički analitičar Suad Misini, bit će od ključnoga značaja kome će makedonski Albanci ukazati povjerenje. “Ako izađu masovno, bit će determinanta za izbor novog predsjednika, i to će vjerovatno biti opozicijski kandidat. Ako ne izađu, dobit će predsjednika kojeg smo imali dosad”, smatra Misini.