Komšije, nastradali ste!

Presica Slavka Linića, HTV4

Uredništvo Četvrtog hitro je reagiralo na povod, stavivši na program izvanrednu presicu Slavka Linića o predstečajnim nagodbama. U petak ujutro to je bio nacionalni događaj dana. Prethodne večeri na webu je, naime, pukla glasina kako Milanović ruši Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Izvor je bio “Novi list”, pouzdana Jagoda Marić, pa se činilo da bi iza tog dima moralo biti i neke vatre. Linić je press konferenciju najavio ujutro, tako da su se čak i najupućeniji zapitali je li na redu ostavka ministra financija. Pokazalo se da nije. Zasad…

Tehnički, stvar je odrađena amaterski: budući da je u dvorani bila jedna kamera HTV-a, gledatelji su mogli vidjeti samo Linića, ali ne i okupljene novinare, a nismo čuli niti jedno pitanje jer je ton bio užasan. Linić je s pomoćnikom Borisom Lalovcem sjedio ispred nekog zida u boji okera, pa je stvar izgledala vrlo otužno, promatrana kao estetski fenomen. Četvrti program trebalo bi koristiti na taj način – fleksibilno, prema imperativima trenutka. Organizirati ne samo izravne prijenose izvanrednih konferencija, već i studijske emisije s analitičarima, ekspertima, poznavateljima teme. Nacija koja ne organizira plenume u eteru, vidjet će ih na trgovima, sva je prilika.

Dnevnik, Nova TV

“Uživa li premijer Milanović još vaše povjerenje?” pita Mislav Bago ministra Linića i time čini kopernikanski obrat u odnosu na javno mnijenje, koje zanima posve obrnuta stvarčica, naime uživa li ministar financija povjerenje predsjednika Vlade. Slavko Linić, koji se u svojoj drugoj inkarnaciji utjelovio kao učitelj zena na privremenom radu u ministarstvu financija, polako i bez gubljenja niti obrazlaže prednosti svoje koncepcije predstečajnih nagodbi, pa zaključuje: “Mislim da uživam podršku premijera jer me prošlog tjedna čekalo puno teških poslova, rebalans, smanjenje deficita itd.” Bronhi efekt – lakše se diše. Linić nam ipak nije otkrio uživa li Milanović njegovo povjerenje, a to bi bio zanimljiv podatak.

Nedjeljom u dva

Odličan sugovornik, sudac Mislav Kolakušić (ocjena publike 9,69, dakle najbolje ocijenjen domaći gost u ovoj sezoni), uspio je dokazati da je materija neuništiva – ona samo mijenja oblik. Pedeset milijardi kuna koje su, kako se činilo, isparile u predstečajnim nagodbama, nisu nestale – značajan do tog novca pretvoren je u nečije kuće, stanove, vikendice… Ovim zakonom – koji legalizira opciju prema kojoj vjerovnici sami određuju tijek nagodbe, i to temeljem izmišljenih potraživanja – uništava se cijeli grozd malih poduzeća koja su poslovala s velikima. Tko će, nakon što su veliki mufljuzi opljačkali pa otpisali male igrače, ponovno započeti neki biznis u ovoj zemlji? Spašena su, privremeno, radna mjesta u velikim sustavima, ali koliko ih je ugušeno u tvrtkama malih vjerovnika? Najgora poruka ovog zakona jest – kradite, bit će vam oprošteno.

Kada je prvi put dobio zakon u ruke, Kolakušić je pomislio da ga je napisao neki šeprtljavac. No ubrzo je shvatio da je riječ o perfidnom sustavnom kriminalu na kojemu su radile vojske stručnjaka. Predstečajne nagodbe legalizirat će krađu, otimačinu i neplaćanje – šteta je što će Slavko Linić ostati upamćen u povijesti kao nasljednik Jakše Barbića, a mogao je puno, puno više, samo da nije toliko ljubio tajkune.

Podnevni dnevnik, HTV 

Voditelj i urednik dnevnika Goran Brozović u najavi priloga kaže da na scenu stupa najmlađi talijanski premijer Matteo Renzi, no ne kaže koliko je najmlađemu godina. Talijanska politička kasta je metuzalemska (predsjednici su im rijetko mlađi od 85; aktualni, Giorgio Napolitano, bivši fašist koji je postao komunist, rođen je 1925. godine), pa je pojam “najmlađi” prilično relativan. Milo Đukanović je, recimo, sa 17 godina ušao u CK, a sa 29 postao najmlađi premijer tadašnje Evrope. Trebalo je dakle malo precizirati dob slavljenika. Elem, kako to nije rekao Brozović, evo podatka: Matteo Renzi ima 39 godina. Rođen je u Firenci, guzonjin je sin i nikada se u životu nije bavio nekim čestitim poslom. Nikada nije podnio nijednu molbu za zaposlenje, stalno se vrzmao po nekim forumima, lokalne novine nazvale su ga Narcis i Mali Berlusconi, vodio je Firencu i pokazivao predatorske ambicije. Komšije, nastradali ste!

Dnevnik, RTL

Najpotresnije slike iz Hrvatske ovog je tjedna dao RTL u prilogu o spašavanju kobile i ždrebeta s poplavljenih područja oko Siska. Pripadnici službe spašavanja četiri su kilometara čamcem vukli kobilu i ždrijebe, sve dok ih nisu izbavili iz vode. Jadne životinje bile su pothlađene. No reporterka RTL-a nije stala samo na tim, sjajnim slikama. Otkrila nam je kako u tom kraju puno ljudi drži konje samo zbog poticaja, a kada naiđe nevolja, ostavljaju ih na cjedilu. U prilogu smo potom vidjeli konjska trupla, kojima vrve šume oko Siska – u prošlim poplavama, vlasnici su životinje ostavili na milost i nemilost vodi. I onda se riječ “životinjo” ili “konju” koristi kao psovka…

Dnevnik tri

Tina Šimurina poziva u studio eksperticu za plamteću regiju, Jelenu Jurišić, a onda s njom o najvažnijem geopolitičkom požaru Evrope priča s dojmljivom nezainteresiranošću, vođena idejom da je što prije skine s dnevnog reda. Kasni je sat, crkava naš grad i valja što prije kući, pa u bjuti slip. Ukrajinsko je pitanje komplicirano: na trgu Majdan vidimo mnoga obilježja kojima je teško dati podršku, recimo insignije SS na šljemovima nekih prosvjednika, pa bi to trebalo objasniti, jer naši narodi i narodnosti, s hereditarnom ljubavlju prema svim vrstama pobuna, uvijek najprije podrže revoluciju, a onda se pitaju za njezin karakter i dosege. Ima li tu good guys & bad guys? Što će Ukrajina, ako ostane cjelovita, dan poslije: bez ruskih 15 milijardi oni su u bankrotu, dok im EU ne nudi ni članstvo ni novac? Jutra su nedorečena, glasio je popularni grafit s neke od zagrebačkih ulica, a mi bismo dodali: i intervjui na Trećem, katkada.