Kult ličnosti

Gabriel Garcia Marquez

Kolumbijski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost umro je u 87. godini. Jedan od najpoznatijih suvremenih književnika španjolskoga govornog područja iza sebe je ostavio niz romana i kratkih priča, a pisao je o latinskoameričkoj strastvenosti, praznovjerju, nasilju i nejednakosti među ljudima. Milijuni čitalaca pamtit će Marqueza po slavnom romanu “Sto godina samoće”, ali i po ništa slabijim naslovima “Pukovniku nema tko da piše”, “Jesen patrijarha”, “Ljubav u doba kolere” i drugima. Nobelovu nagradu za književnost dobio je za “romane i kratke priče u kojima kombiniranje fantastičnog i realnog stvara bogat svijet mašte koji odražava život i sukobe jednoga kontinenta”, obrazložio je 1982. Nobelov odbor. Posljednji Marquezov roman “Sjećanja na moje tužne kurve” objavljen je 2004. godine.

Šaban Bajramović

Čuveni kralj romske muzike bio je ranih 1950-ih zatočenik na Golom otoku (ne zbog IB-a, nego zato što je zbog ljubavi pobjegao iz vojske), gdje je formirao orkestar i održavao koncerte. Ovakvi i slični detalji iz života na Golom otoku predstavljeni su na izložbi “U ime naroda! Politička represija u Srbiji 1944-1953” koja je nedavno otvorena u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu. Putem fotografija i dokumenata može se saznati da je na Golom otoku postojala kazališna trupa koja je izvela 18 kazališnih predstava od 1949. do 1956. i da su na repertoaru bili najzastupljeniji Nušić i Sterija. Članovi trupe su se mijenjali, među njima je bilo dosta studenata koji su studirali u Moskvi, a u jednom trenutku bila je prisutna i kompletna informativna redakcija dnevnih novina “Politika”…

Oliver Frljić 

Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca jednoglasno je odlučilo da će Gradu Rijeci predložiti Olivera Frljića za novoga intendanta riječkoga HNK-a, o čemu će zatim odlučivati Gradsko vijeće. Predsjednik Kazališnog vijeća Elvio Baccarini kazao je da je ovo tijelo nakon duge rasprave procijenilo da je Frljićev program bolji od programa drugog kandidata, glumca Edvina Liverića, zbog predloženog modela kazališne edukacije, prvenstveno za mlade, zbog međunarodne suradnje i korištenja evropskih fondova te namjere aktivnog uključivanja u projekt kandidiranja Rijeke za evropsku prijestolnicu kulture 2020.

Nasta Rojc 

Umjetnički paviljon u Zagrebu prisjetio se ovih dana slikarice Naste Rojc povodom obilježavanja dviju slikaričinih obljetnica, 130. godišnjice rođenja i 50. godišnjice smrti, izložbom “Nasta Rojc. Kritička retrospektiva”. Između stotinu radova, izložbom dominiraju autoportreti (“Autoportret s konjem”, “Autoportret s puškom” i drugi), socijalno i politički motivirana slika “Naše doba” iz 1928., koja predstavlja vrhunac slikaričine zrelosti, zatim fotografije iz njezinog privatnog života, te grafike i motivi uglavnom nesretnih žena u prirodi. Izložba, nabijena emotivnošću i ekspresijom, vraća nam u sjećanje iznimnu zagrebačku slikaricu prve polovice 20. stoljeća koja je nepravedno zaboravljena.

Maja Bajević 

Vizualna umjetnica iz Bosne i Hercegovine predstavila je nove radove iz ciklusa “To Be Continued” (Nastavit će se) na međunarodnoj izložbi “Take Liberty!” u Nacionalnom muzeju arhitekture i dizajna u Oslu, na kojoj učestvuju, između ostalih, i Phil Collins, Ai Weiwei, Pussy Riot i drugi. Centralni rad na izložbi, koja je fokusirana na teme demokracije, nacionalnog identiteta i ličnih sloboda, predstavlja instalacija s neonskim sloganima Maje Bajević, a najnoviji je onaj s nedavnih protesta u BiH “We are Hungry in Three Languages” (Gladni smo na tri jezika).

Roman Simić Bodrožić

Hrvatsko kulturno udruženje “Antun Gustav Matoš” i Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” ugostili su ovih dana u Zrenjaninu i Kikindi pisca iz Zagreba Romana Simića Bodrožića. Književnici Srđan Srdić i Vladimir Arsenić razgovarali su sa Simićem Bodrožićem o njegovoj posljednjoj knjizi priča “Nahrani me”, o Festivalu evropske kratke priče u Zagrebu i srpsko-hrvatskim književnim odnosima. Roman Simić Bodrožić uvršten je u više pregleda hrvatske proze 1990-ih, a priče su mu prevođene na njemački, francuski, švedski, slovenski, poljski, bugarski, litavski i engleski jezik.

Bojan Podgoršek

Glazbenik iz Slovenije, jedan je od članova muzičke grupe Kuga koja je nedavno, nakon tri decenije postojanja, snimila svoj prvi album pod nazivom “Nalezljivo”. Ljubljanska pank grupa (koju ne treba miješati s beogradskim hejvimetalcima istog naziva), koju još čine Vili Domijan, Aljoša Kosor, Žan Jenko i Matjaž Pegam, bila je 1980-ih, kada yu-rock scenom haraju Buldožer, Pankrti i Marko Brecelj, poznata po antimilitarističkoj himni “Generali”, po turobnoj atmosferi, pesimizmu i nepovjerenju u ljudsku prirodu. Danas bend ima novu himnu “Ukusna vlast” u kojoj se osvrće na politički sistem koji je zamijenio socijalizam. Novi album podijeljen je na dva dijela, socijalistički i kapitalistički; u toj podijeljenosti Kuga ne bira stranu, već jasno secira defekte obje…