Lov na “neprijatelje srpstva”

Ma kako se to kome činilo, duh 1990-ih ponovno kruži Srbijom: neistomišljenici se proglašavaju “ekstremistima”, prijeti se nevladinim organizacijama, sastavljaju se spiskovi neprijatelja i izdajnika… Jedina je razlika što se danas na popisu onih koji sve to osuđuju nalazi i naprednjačka stranka, jednako kao i ostale sakrivena iza stranačkog priopćenja.

Najprije je izvjesni Radomir Počuča, nekadašnji novinar TV Pinka, a danas glasnogovornik Protuterorističke jedinice MUP-a Srbije, na svom Facebook profilu, povodom vijesti da Žene u crnom obilježavaju 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu, pozvao navijače da se obračunaju s tom nevladinom organizacijom. “Mislim da ovo ne bi trebalo da se održi. Gospodo huligani, Delije, Grobari, Radovci, Firmaši, umesto da trošite pesnice između sebe, a veliki ste rodoljubi, udružite se”, napisao je Počuča, dodajući pozivu na linč i vulgarne tonove. Reagirali su povjerenica za ravnopravnost Nevena Petrušić i zaštitnik građana Saša Janković, pozivajući da se odmah pokrene postupak protiv Počuče, kao i MUP Srbije, čiji je državni tajnik Vanja Vukić uz osudu poziva na linč izjavio i to da je Počuča u Protuterorističkoj jedinici angažiran ugovorom o djelu koji ističe u travnju i da mu “najvjerojatnije neće biti produžen”.

Potom je, kao i obično, “državotvorni” dnevni list “Politika” objavio da “saznaje” iz neimenovanog izvora da je Počuča u izjavi nadležnima naveo da mu je žao i da onime što je napisao na privatnom Facebook profilu nije nikoga htio uvrijediti. Koliko mu je žao, jasnije je iz teksta što ga je koji dan kasnije objavio: “Svi oni koji ne mogu da formiraju svoje mišljenje u svetlu medijskog spinovanja i žongliranja izrazima evropske vrednosti, ako ne znaju zbog čega sam napisao taj status – neka sad dobro čitaju. Ni jedna država, nacija – koja ima dostojanstva, ponosa i koja ceni žrtvu palih boraca za odbranu zemlje, ne bi i ne dozvoljava bilo kakve performanse koji apsolutno znače samo provokaciju i sipanje na ranu soli. Zato sam bio, jesam i biću protiv nipodaštavanja žrtvi mojih ratnika i pljuvanja po njihovim senima. Zašto Žene u crnom ne protestuju u Zagrebu, zbog zločina Oluje i Bljeska, kada su prognali Srbe i etnički očistili Krajine? Ne smeju, jer Hrvati imaju podršku katoličanstva, evropskih mešetara, i spalili bi ih odmah tamo na trgu bana Jelačića.”

Dan-dva nakon Radomira Bate Počuče, oglasio se i Srpski narodni pokret “Naši” – to su oni nacionalisti koji su propali, zajedno s klerofašističkim i zabranjenim “Obrazom” i radikalima Vojislava Šešelja, na proteklim parlamentarnim izborima. Oni su objavili spisak 30 “najvećih srbomrzaca i izdajnika među javnim ličnostima” u Srbiji, među kojima su Mirjana Karanović, Goran Marković, Svetislav Basara, Veran Matić, Nataša Kandić, Biljana Srbljanović, Latinka Perović, Žarko Korać, Borka Pavićević, Vladimir Arsenijević, Ivan Vejvoda, Teofil Pančić, Svetlana Lukić, Petar Luković…, sve do Jelene Karleuše. Navode da je cilj objavljivanja spiska “ukazivanje javnosti na sve one koji u društveno-kulturnom prostoru Srbije nekažnjeno šire govor mržnje prema srpskom narodu i čine teška krivična dela diskriminacije i širenja verske, nacionalne i etničke mržnje i netrpeljivosti, a nikada do sada nisu izvedeni pred lice pravde”, pišu zatim da ih financiraju SAD i Zapad, ali da su “često njihovi otvoreno antisrpski projekti finansirani i od same države”, da ih žele raskrinkati kao “intelektualni otpad i kvazi-kulturne delatnike koji su zajedno sa ostatkom političkog mulja isplivali na površinu u posleratnoj Srbiji”, te zaključuju da im na ovaj način žele poručiti da “nikako ne mogu prevariti srpski narod, bez obzira što uživaju zaštitu svih proevropskih režima u poslednjih deceniju i po”.

Predsjednik Srpskog narodnog pokreta “Naši” Ivan Ivanović poznat je javnosti još otprije nekoliko godina, kada je u nekoliko navrata prijetio nasiljem i prekidao – on i njegovi pristalice – tribine “Peščanika” u Aranđelovcu i Topoli. Ivanović, koji je po zanimanju vjeroučitelj, nagrađen je krajem 2012. godine funkcijom vršitelja dužnosti direktora gradske biblioteke “Sveti Sava” u Aranđelovcu, a uspio se ugurati kao vijećnik u gradsku Skupštinu. U biblioteku su ga poslale tadašnje vlasti, sastavljene od naprednjaka, socijalista, Nove Srbije, Ujedinjenih regiona Srbije i Demokratske stranke Srbije. Jest da je polovinom prošle godine Ivanović dao ostavku na v. d. funkciju, pravdajući je navodnim političkim pritiscima i optužujući za to Aleksandra Vučića, ali nitko se tada nije naročito potresao i Ivanović je sve do izbora, do deala s radikalima i obrazovcima, bio neprisutan u javnosti, da bi u kampanji nastavio sa svojim idejama: uništiti neprijatelje, ugledati se na Rusiju i Vladimira Putina koji zna što je činiti s izdajnicima, civilnim društvom i LGBT populacijom, svima koji truju srpstvo i Srbiju kakvu su on i njemu slični zamislili. Onda su malo napadali Radio-televiziju Srbije (zbog nejednakog tretmana njihove koalicije i ostalih), malo lijepili plakate sa slikama izdajnika po Novom Sadu, malo pravili spiskove, pa se sada obračunavaju s onima koji su digli svoj glas protiv njihove rabote.

Tužiteljstvo za visokotehnološki kriminal, kako su priopćili, pokrenulo je predistražni postupak protiv autora spiska fašističke organizacije “Naši” i Radomira Počuče. Vidjet ćemo hoće li ovoga puta ishod biti nešto drukčiji od onih ranijih, jer nijedan dosadašnji spisak “nepodobnih” medija, organizacija i pojedinaca – a bilo ih je bezbroj od 1990-ih do danas – nije zaštitio napadnute, naprotiv.