Rabljena sedmica

Merzel

Uhapšena je Marina Lovrić Merzel, sisačko-moslavačka županica i članica Predsjedništva SDP-a. U srijedu ujutro policija ju je lišila slobode prema nalogu USKOK-a, a kad budete držali ovaj broj “Novosti” u rukama, znat ćete je li ispitivanje županice u prostorijama USKOK-a rezultiralo određivanjem jednomjesečnog pritvora ili puštanjem da se brani sa slobode. Prema onome što je bilo poznato dok je nastajao ovaj tekst, Marinu Lovrić Merzel sumnjiči se za višemilijunsko preplaćivanje zgrade županijskog Zavoda za hitnu pomoć, te za posezanje u županijski proračun da bi se zadovoljili privatni hirovi. “Kad vidimo optužnicu, kad vidimo za što se tereti županicu Lovrić Merzel, onda ćemo moći u okviru svojih političkih ingerencija donijeti odluku”, izjavio je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, dodajući da u ovom času ne može ni smijeniti ni suspendirati izravno izabranu članicu Predsjedništva SDP-a, ali može apelirati na moralnu odgovornost onih SDP-ovaca protiv kojih se dižu optužnice i provode istrage.

Sabo

Ni SDP-ov vukovarski gradonačelnik Željko Sabo ne silazi s novinskih stupaca i iz udarnih televizijskih vijesti, nastavljajući kolekcionirati optužnice i istražne postupke. Nakon što je optužen za pokušaj korumpiranja političkih suparnika u vukovarskom Gradskom vijeću, što ga je nagnalo da razmisli o priznanju krivnje u zamjenu za uvjetnu kaznu, od čega je odustao poslije unutarstranačkog zgražanja, Državno odvjetništvo optužilo ga je i za nelegalno profitiranje na organizaciji humanitarnog ljetovanja vukovarske djece na Lošinju i u Crikvenici, jer je, prema optužnici, uvećavao i za sebe zadržavao troškove puta i smještaja djece iz socijalno ugroženih obitelji. Usto, protiv Sabe je podnesena i kaznena prijava zbog navodnog fiktivnog zapošljavanja triju osoba u vukovarskom Komunalcu.

U Vukovaru će se, po svemu sudeći, zajedno s izborima za Europski parlament održati i izvanredni izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće, a čini se sve izvjesnijim da Sabo neće biti SDP-ov kandidat na novim izborima. To se, naime, može zaključiti iz Milanovićevih riječi na konferenciji za novinare u srijedu, kad je kazao da će od Sabe tražiti objašnjenje za svaku kunu koju su on i njegovi bivši kompanjoni uzeli za besplatno ljetovanje malih Vukovaraca.

Izbori

Vrijeme je predstavljanja lista za europske izbore. Na listi Mirele Holy teško je pronaći ikakvu zajedničku nit među jedanaestero kandidata, zvijezda liste Nikice Gabrića nalazi se na jedanaestom mjestu i zove se Jadranka Kosor, laburističku listu predvodi dosadašnji zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić, dok je Kukuriku koalicija na prvo mjesto stavila sadašnjeg i budućeg povjerenika u Europskoj komisiji Nevena Mimicu, Tonino Picula je na petom mjestu, potpredsjednik SDSS-a i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na jedanaestom, a na listi su još i Jozo Radoš iz HNS-a, Ivan Jakovčić iz IDS-a… HDZ još nije otkrio svoju listu, a prema informacijama koje prodiru u javnost, još nije odlučeno hoće li na prvom mjestu biti Dubravka Šuica ili Andrej Plenković, te na kojem će mjestu biti “disident” Davor Stier.

Mladi

Osnivačka konferencija Mreže stranačkih organizacija mladih, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, okupila je u Zagrebu dvadeset predstavnika podmladaka političkih stranaka iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije, neovisno o ideološkoj platformi njihova djelovanja. “Ovo je prva međunarodna mreža osnovana s ciljem poticanja suradnje među omladinskim organizacijama stranaka, a primarni cilj joj je stvaranje platforme za provedbu aktivnosti od zajedničkog značaja, kao što su promocija i zaštita ljudskih prava, profesionalizacija budućih predstavnika zajednice i poticanje regionalne suradnje”, rekao je direktor Inicijative Mario Mažić, ističući da se radi o inovativnom primjeru regionalne suradnje mladih političkih aktivista u području ljudskih prava i pomirenja. Podršku mreži dali su hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je primio učesnike skupa, kao i Milorad Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, koji je govorio na otvorenju konferencije zajedno s predstavnicima Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije, Mariom Mažićem i Majom Mičić.

Na skupu se govorilo o stranačkim dokumentima i statutu mreže, ali i o prijedlozima i planovima njenih inicijalnih aktivnosti koje uključuju kampanje za promoviranje ljudskih prava, organiziranje edukacija, razmjenu iskustava i bavljenje pitanjem strukturiranosti stranačkih organizacija mladih. Izrazivši zadovoljstvo rezultatima skupa, Mažić je izjavio da je cilj konferencije bio dogovor oko političke platforme i oko zajedničkih aktivnost koje će biti vidljive za Dan Europe u pet gradova regije, a u vezi s održavanjem evropskih vrijednosti i eurointegracija ostatka regije. “Provest ćemo i ozbiljno regionalno istraživanje o nasilju među mladima, što je dio naše kampanje na suzbijanju nasilja među mladima koji su odrastali u vremenu konflikta”, rekao je.

AUTOR: N. J.