Rabljena sedmica

Razbuktava se razmjena vatre na istoku Ukrajine, a stižu vijesti o prvim poginulim i ranjenima. Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandar Turčinov izjavio je da su ukrajinske oružane trupe pokrenule “protuterorističku akciju na sjeveru Donjecka”, a teroristima, naravno, smatra tamošnje proruske separatiste koji su, po uzoru na Krim, uz pomoć Vladimira Putina naumili otkinuti još komad teritorija Ukrajine i staviti ga pod rusku kontrolu. Ratuje se oko gradova Krematorska i Slavjanska, a Ukrajinci trenutačno imaju inicijativu u srazu s naoružanim proruskim aktivistima. “Reći ću kratko: Ukrajina se nalazi na rubu građanskog rata i to je strašno”, kazao je u utorak ruski premijer Dmitrij Medvedev, pozivajući vlasti u Kijevu da budu pametne i zaustave eskalaciju nasilja. Glasnogovornik Vladimira Putina saopćio je da na istoku Ukrajine nema ruskih vojnika i da lažu svi koji to tvrde. “Ukrajinska Vlada ima odgovornost osigurati red i te provokacije na istoku Ukrajine stvaraju stanje na koje vlasti moraju odgovoriti”, kazao je glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame. SAD, kao i Europska unija, razmatra uvođenje još oštrijih sankcija protiv Rusije, ali se ne razmatra slanje trupa u Ukrajinu. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova, pak, poručilo je Zapadu da bi se, umjesto sankcijama, zajednički trebali pozabaviti rješavanjem unutrašnje ukrajinske krize, a tom poslu bit će posvećena i konferencija u Ženevi čije ćete rezultate znati kad budete čitali ovaj broj Novosti.

Mustač 

Premda se prije koji mjesec činilo drukčije, i Zdravko Mustač – bivši visoki funkcionar jugoslavenske i hrvatske tajne policije – bit će izručen Njemačkoj zbog optužbe da je 1983. u spomenutoj zemlji sudjelovao u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Zbog iste optužbe, Njemačkoj je nedavno isporučen Josip Perković, nekadašnji Mustačev podređeni u jugoslavenskoj tajnoj službi. Nemamo ovdje prostora za opisivanje pravosudnog kaosa što je doveo do presuda o izručenju Perkovića i Mustača, presuda u kojima – da ne bi bilo zabune – zacijelo ima neke više pravde, pa ćemo samo kratko: dvojica bivših udbaša i kasnijih Tuđmanovih obavještajnih uzdanica izručena su Njemačkoj zahvaljujući tome što se dio ovdašnjeg sudstva otvoreno politički odmetnuo i presuđuje u skladu s vlastitom interpretacijom Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznim stvarima s državama članicama EU, a ne u skladu s onim što u tom zakonu prilično jasno piše.

Paravinja 

Vrhovni sud djelomično je ukinuo presudu kojom je Županijski sud u Šibeniku osudio Dragana Paravinju na četrdeset godina zatvora zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja osamnaestogodišnje Drnišanke Antonije Bilić. Vrhovni suci ukinuli su onaj dio presude u kojem se Paravinju proglašava krivim za pokušaj silovanja, jer tvrde da za taj dio osude nisu predočeni nedvojbeni dokazi. Ako na ponovljenom suđenju otpadne optužba o pokušaju silovanja, ubojica bi mogao dobiti blažu kaznu, jer u tom slučaju, prema nekim tumačenjima, ubojstvo Antonije Bilić ne bi bilo kvalificirano kao teško ubojstvo.

Savjet

Odluka o raspodjeli sredstava za kulturnu autonomiju nacionalnih manjina donijeta je u teškim okolnostima, pa su i dodijeljena sredstva manja nego lani, rekao je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer na sjednici ove krovne manjinske institucije, održanoj 16. aprila. Zahtjeve za sredstva podnijelo je 108 udruženja, što je za devet posto manje nego lani, s ukupno 1254 programa, što je za pet posto više nego u 2013., s ukupnim iznosom nešto većim od 66 miliona kuna. Sredstva su dobila 83 udruženja, a dodijeljena su 34 miliona kuna, što je skoro dvostruko manje od tražene svote. U odnosu na 2013. sredstva su manja za 10,22 posto, a u odnosu na 2012. za skoro 18 posto. “Procent smanjenja nije isti za svaku od 19 manjina koje se financiraju preko Savjeta”, rekao je Tolnauer. Od srpskih organizacija najviše je dobila SKD “Prosvjeta” – 4.266.000 kuna, dok je SNV dobio 3.755.000 kuna. Zajedničko veće opština iz Vukovara dobilo je 691.000 kuna, Srpski demokratski forum 615.000 kuna, Srpsko privredno društvo “Privrednik” 160.000 kuna, udruženje “Đurđevdan” iz Drežnice 55.000 kuna, dok je za “Čuvare srpskog identiteta i srpskih običaja” iz Borova namijenjeno 20.000 kuna.

Prije odluke, za koju je nakon poduže rasprave i nekoliko odbačenih amandmana, glasalo 11, protiv bio jedan, a suzdržan jedan član Savjeta, usvojen je izvještaj o korištenju sredstava za 2013. godinu. Čak četvrtina financiranih organizacija, njih 22 sa 46 pododbora nije zadovoljilo, zbog neadekvatne dokumentacije ili nenamjenskog trošenja sredstava, pa je velikoj većini njih pružen rok od 90 dana da isprave greške kako bi se njihovi izvještaju usvojili, a one izbjegle obavezu vraćanja dodijeljenih sredstava. Ipak tri organizacije, jedna crnogorska i dvije romske, dobile su bezuslovnu odbijenicu.

AUTOR: N. J.