Rabljena sedmica

Pusić

Prva potpredsjednica Vlade i šefica HNS-a Vesna Pusić dramatično je najavila da će se, na njezinu inicijativu, u Banskim dvorima razgovarati o donošenju “vrlo radikalnih mjera” za privlačenje inozemnih investicija koje su na povijesno niskim granama. Pusić i HNS više ne pristaju da se debeli proračunski deficit smanjuje novim financijskim i poreznim opterećivanjem građana i poduzetnika, nego inzistiraju da se izlaz ubuduće traži u većem priljevu stranog investicijskog kapitala, što bi – uz sve ostale pozitivne efekte – trebalo dovesti do jačanja prihodovne strane proračuna, te do gospodarskog rasta bez kojeg su štednja i rezanje budžetske potrošnje sasvim besmisleni na srednje staze. “Vrlo radikalne mjere” podrazumijevaju stvaranje stabilnog i sigurnog pravnog okvira za ulaganja, uklanjanje svih administrativnih barijera i zapreka inozemnom investiranju, uključujući i promjene Zakona o poticanju investicija, te dodjeljivanje državne kontakt-osobe svakom ozbiljnijem investitoru da bi se, u slučaju bilo kakvog problema na koji naiđe, imao kome obratiti za pomoć.

Bozanić

Kardinal Josip Bozanić opet nije propustio iskoristiti oltar i svečanu priliku u političke svrhe. U povodu Uskrsa, kardinal je propovijedao u zagrebačkoj katedrali, a izvadak iz njegova aktualnog političkog komentara donosimo u nastavku. “Što nam strah od branitelja, koji su krvlju gradili domovinu, govori o stvarnoj moći postojećih struktura?” zapitao se Bozanić, ali i dodao da branitelji nisu jedina društvena vrijednost koja je izvrgnuta šikaniranju, premda nije objasnio kako se manifestira šikaniranje. “Ne pokazuje li, za razvijeni svijet nepojmljiva, nesnošljivost prema zagovarateljima biblijskih vrjednota u sveučilišnom životu, zapravo, da su više od dva desetljeća, nakon izborene slobode, stasale generacije sveučilištaraca koje te vrjednote ne samo da priželjkuju, nego da ih i žive? To redovito doživljavam u susretu sa studentima. Dovoljno je samo pohoditi naše crkve i crkvena okupljanja i susresti mlade vjernike, i srednjoškolce i studente, koji žive prijateljstvo s Isusom Uskrslim i zajedništvo Crkve. Tolika količina nasrtaja na nosioce kršćanskih vrjednota, ne samo kad je u pitanju vjerski odgoj, nego i odgoj uopće, kad je riječ o zaštiti braka između muškarca i žene, kad je riječ o obitelji – ne otkriva li nam da Hrvatska i dalje snagom svojih vjernika svjedoči svoju pripadnost Crkvi Katoličkoj?”

Irinej

Ni patrijarh Irinej, poglavar Srpske Pravoslavne Crkve, nije mnogo zaostao za kardinalom Bozanićem kad je riječ o slanju političkih poruka u povodu velikog vjerskog praznika. Patrijarh Irinej u svojoj poslanici, inače ispunjenoj riječima mira i tolerancije, kaže naime i ovo: “Sa istom ljubavlju u Vaskrslom Hristu Gospodu i toplim molitvama danas pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji. Sa radosnim pozdravom Hristos vaskrse! pozdravljamo svu našu braću i sestre u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine…” Iz nekog razloga bilo mu je valjda teško izgovoriti Republika Bosna i Hercegovina, kao i Republika Hrvatska.

Jasenovac

Komemoracija žrtvama logora Jasenovac, kao i učesnicima proboja posljednjih logoraša 22. aprila 1945., ove se godine odvija na rate, u vremenskom rasponu od dvije sedmice. Centralna komemoracija u Spomen-području Jasenovac, koja se svake godine odvija u nedjelju najbliže datumu proboja, pod uslovom da tada nije Uskrs, pomaknuta je na 4. maj. Razlog određivanja tog datuma upravnica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić vidi u osiguravanju prisustva predsjednika Ive Josipovića i šefa Sabora Josipa Leke na komemoraciji. S obzirom na to da oni 27. aprila nisu u Zagrebu, komemoracija na kojoj će biti najviši zvaničnici Hrvatske pomjera se za narednu nedjelju.

Podatak gdje će Josipović i Leko biti 27. aprila nije bitan za organizatore komemoracije u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj, gdje se također tradicionalno održava komemoracija s drugačijim osvrtom na žrtve Jasenovca nego na hrvatskoj strani. Toj komemoraciji organizirano će prisustvovati Srbi i njihovi predstavnici iz pojedinih dijelova Hrvatske. A na sam dan proboja, 22. aprila, patrijarh Irinej služio je u crkvi Sv. Ilije u selu Mlaki, desetak kilometara nizvodno od Jasenovca, liturgiju za ustaške žrtve Jasenovca, pogotovo za djecu s Kozare za koju je u tom selu 1942. uređen logor u kome je mnogo njih pomrlo. Liturgiji koju su sasluživali mitropolit Amfilohije, episkop lipljanski Jovan i dvadesetak sveštenika Slavonske eparhije prisustvovalo je nekoliko stotina vjernika, kao i predsjednici SNV-a i “Prosvjete” Milorad Pupovac i Čedo Višnjić, te direktor Sekretarijata za vere Dragan Davidović u ime Vlade Srbije.

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH organiziraju komemorativno putovanje u Jasenovac 4. maja na obilježavanje Dana proboja logoraša u Jasenovcu. SNV poziva sve zainteresirane da se jave na brojeve telefona 01/4840 810 i 091/5214565 i tako osiguraju svoje mjesto u autobusu.

AUTOR: N. J.