Balkan prolaz

Smjena

Prva faza rekonstrukcije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine završila je smjenom ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH. Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Radončiću u Domu naroda pokrenuo je Klub bošnjačkog naroda, odnosno delegati Stranke demokratske akcije. Formalno, Radončić je smijenjen zbog “narušene sigurnosne situacije u zemlji” tijekom nasilnih protesta koji su početkom veljače izbili širom BiH, kada je povrijeđeno više stotina osoba i spaljen velik broj institucija BiH. “Ministar sigurnosti nije poduzeo radnje iz svoje nadležnosti kako bi se zaštitila lična i imovinska sigurnost građana i državna imovina”, još je navedeno u inicijativi za Radončićevu smjenu. Iako je SDA pokrenuo inicijativu, podržali su je i dojučerašnji Radončićevi koalicioni partneri iz SDP-a Zlatka Lagumdžije i SNSD-a Milorada Dodika.

Radovanje

Radončić je zadovoljan razvojem događaja, nakon što su mu oba doma Parlamenta BiH izglasala nepovjerenje. Tako je ustvrdio na konferenciji za tisak, žurno održanoj nakon izglasavanja odluke o njegovoj smjeni u Domu naroda BiH: “Osobno, današnja me odluka Parlamenta raduje, te će mi omogućiti da se u potpunosti posvetim pobjedničkoj izbornoj kampanji SBB-a.” Nakon toga se pohvalio svojim učinkom: proglašavanjem iranskih diplomata u BiH personama non grata, donošenjem dvaju zakona, radom na izradi trećega, a nije propustio sebi neskromno pripisati privrženost prosvjednicima, kao da i sam nije bio dijelom vlasti protiv koje su prosvjednici usmjerili svoj rušilački bijes. “Činjenica da je od demonstracija do danas broj upisanih članova SBB-a BiH prešao 75.000 dovoljno govori da građani cijene našu odlučnost da ostanemo uz narod”, dodao je, nedvosmisleno poručivši na čije glasove računa na općim izborima, koji će se u BiH održati na jesen.

Rezultati

Prema zvaničnim i konačnim rezultatima Državne izborne komisije, vladajući VMRO-DPMNE pobjednik je izbora u Makedoniji sa osvojenih 42,1 posto glasova, dok je oporbeni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) zadobio povjerenje 24,9 posto glasača. Time je VMRO-DPMNE osigurao treći uzastopni mandat na čelu države. Projekcija izbornih rezultata za Sobranje kaže da će VMRO-DPMNE u novom sazivu parlamenta imati 61 zastupnika, SDSM 34, vladajuća albanska Demokratska unija za integraciju 19, oporbena Demokratska partija Albanaca sedam, makedonska stranka GROM, koja prvi put učestvuje na izborima, jedan i albanski opozicijski Nacionalni demokratski preporod jednog poslanika. Vladajućoj partiji, prema simulaciji DIK-a, nedostajat će samo jedno mjesto u Sobranju, potrebno za apsolutnu većinu. Lider SDSM-a Zoran Zaev odmah po završetku glasovanja saopćio je da njegova stranka, a ni kompletna oporba, neće priznati rezultate parlamentarnih i predsjedničkih izbora, optuživši vladajuće konzervativce za “zlouporabu cjelokupnog državnog sistema” i za “prijetnje, ucjene i masovnu kupovinu glasova”. Optužbama koje je iznio Zaev pridružio se i lider albanskog DPA-a Menduh Tači, koji je odbio priznati pobjedu DUI-ja, dodavši da sebe smatra jedinim legitimnim predstavnikom Albanaca u Makedoniji. Združeno, oporba je najavila formiranje manjinske vlade i organiziranje ponovnih izbora.

Dvije

Proces protiv nekadašnjeg premijera Slovenije Janeza Janše u aferi Patria dobio je i svoju pravomoćnu formu u vidu presude koju je izrekao Viši sud u Ljubljani i kojom je Janša osuđen na dvije godine zatvora. Kako prenose regionalne agencije, potvrđene su i kazne Janšinim suoptuženicima, bivšem brigadiru slovenske vojske Antonu Krkoviču i direktoru tvrtke Rotis Ivanu Črnkoviču, koji su osuđeni na po 22 mjeseca zatvora i novčane kazne. Sud je pravomoćno utvrdio kako je Janša 2006. godine, u vrijeme dok je bio premijer, od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako finska tvrtka dobije posao opremanja slovenske vojske oklopnim vozilima, vrijedan 278 milijuna eura. Iako pravomoćna, presuda još nije izvršna, podsjeća slovenski tisak, što će reći da Janša neće automatski u zatvor, te da postoji mogućnost da bivši premijer “kaznu izdržava putem tzv. vikend-zatvora, predviđenog za presude ispod dvije godine zatvora”.

Ostavka 

“Nakon kongresa stranke stvari više nisu iste i još uvijek tvrdim da teško mogu voditi vladu kada u vlastitoj stranci nisam dobila potporu”, tim je riječima slovenska premijerka Alenka Bratušek najavila skoro podnošenje ostavke na dužnost, potvrdivši da je ostavku podnijela i u svojoj stranci, Pozitivnoj Sloveniji, nakon što ju je na unutarstranačkim predsjedničkim izborima pobijedio osnivač stranke, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković. Slovenski tisak prenosi izjavu predsjednika Boruta Pahora, koji je najavio kako postoji mogućnost da nakon eventualne ostavke premijerke on sam predloži mandatara za sastav nove vlade.