Balkan prolaz

Utorak

U jeku predizborne rovovske borbe na političkoj sceni u BiH, iako do izbora ima tek nešto manje od pola godine, parlamentarci u Federaciji BiH usvojili su set antikoruptivnih zakona. Kako izvještavaju sarajevski mediji, radi se o izmjenama Zakona o sudovima, koji sada predviđa osnivanje specijalnog odjela za borbu protiv korupcije, zatim Zakona o krivičnom postupku, te o prijedlozima zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i oduzimanju nezakonito stečene imovine. Premijer tog bosanskohercegovačkog entiteta Nermin Nikšić doslovce je rekao da “od utorka” počinje raditi pravna država, tj. “počinje pisanje povijesti kada je u pitanju borba protiv korupcije”. Građani BiH previše su puta čuli slična obećanja, da bi novousvojeni set zakona bio dočekan s pretjeranim oduševljenjem, naročito ako se ima u vidu otvorena mogućnost da koruptivne radnje prije 2010. neće biti njime obuhvaćene. Bosna i Hercegovina je i prije ovoga imala desetak sličnih zakona, i na državnoj i na entitetskoj razini, ali je rast indeksa korupcije u BiH direktno proporcionalan broju usvojenih antikoruptivnih zakona, upozoravaju analitičari. Problem je, smatraju, u tome što se zakoni naprosto ne primjenjuju, dok razlog visokog stupnja korupcije leži u sprezi politike i sudstva. U BiH je sistem korupcije tako organiziran da uvijek ima načina da se radi po zakonu, a u korist onih koji se bave korupcijom, mišljenja je Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala BiH.

Razlaz

Rasprava o formiranju Oružanih snaga Kosova završila je pokretanjem procedure raspuštanja skupštine ove najmlađe balkanske države. Na sjednici održanoj u utorak donesena je odluka da se Skupština Kosova raspusti i da se održe prijevremeni parlamentarni izbori, nakon što je propao pokušaj usvajanja zakona o oružanim snagama. Kako prenose regionalne agencije, ustavne amandmane koji su se ticali formiranja OS Kosova bojkotirali su poslanici srpske zajednice zato što se nije razmatrao zahtjev o produžetku rezerviranih mjesta za još dva mandata. Skupštini je u ovom slučaju bila potrebna dvotrećinska većina, ali i među zastupnicima manjinske zajednice. Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je odmah nakon sjednice najavila pokretanje procedure za određivanje datuma novih izbora. Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da jedna Skupština koja nije sposobna da formira vojsku ne smije da nastavi sa radom, unatoč tome što je ranije čvrsto bio pri stavu da izbora na Kosovu neće biti bez formiranja oružanih snaga. “Neke odluke koje nisu prošle u Skupštini određuju i našu izbornu agendu, u jednom koordiniranom procesu cijelog političkog spektra. Sada smo u procesu formiranja oružanih snaga Kosova i nema smisla dalje funkcioniranje Skupštine, koja je stvorila uslove da ne može glasati za vojsku svoje zemlje”, kazao je Tači.

Odstupanje

Kao što je i najavila prošle sedmice, slovenska premijerka Alenka Bratušek u ponedjeljak je izvijestila predsjednika države Boruta Pahora i predsjednika parlamenta Janka Vebera kako odstupa s dužnosti predsjednice vlade. Kako je potvrđeno iz kabineta premijerke, njenom ostavkom prestaje mandat i koalicijskoj četverostranačkoj vladi koja je na dužnost stupila u ožujku 2013. godine. Vlada će tekuće poslove nastaviti obavljati u tehničkom mandatu, do održavanja prijevremenih izbora. Prema najavama Alenke Bratušek, prijevremeni izbori mogli biti održani već krajem lipnja, a ako ne tada, onda na jesen, što slovenski analitičari smatraju puno realnijom opcijom. Na ovom smo mjestu ranije pisali kako je slovenska premijerka ostavku najavila nakon poraza na unutarstranačkim izborima, kada ju je u utrci za predsjednika Pozitivne Slovenije pobijedio ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković. Međutim, podjele u stranci izazvale su i podjele u vladajućoj koaliciji. Dosadašnji koalicijski partneri Pozitivne Slovenije – stranka Socijalnih demokrata (SD), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Građanska lista (DL) – smatraju da je zbog dolaska Jankovića na čelo stranke, kojeg opterećuju korupcijski skandali, daljnji opstanak koalicije nemoguć. Nakon poraza od Jankovića, Alenka Bratušek najavila je osnivanje nove stranke.

Kupovina

Nevladin sektor u Crnoj Gori nanovo optužuje vladajući DPS za kupovinu glasova na izborima. Nakon što je podgorički dnevnik “Dan” objavio snimak telefonskog razgovora za koji tvrdi da je autentičan, a koji je navodno vodio aktivist DPS-a s nepoznatim licem, krenula je lavina optužbi. Prema istom izvoru, inkriminirani snimak bilježi glas aktiviste podmlatka DPS-a Sutomore Stefana Steševića koji anonimnoj osobi obećava da će mu partija platiti po 50 eura za svaki glas koji obezbijedi DPS-u. Slobodna Evropa, izvještavajući o ovom slučaju, podsjeća na “aferu snimak”, nastalu nakon objavljivanja audio-snimaka sa sjednica organa DPS-a na kojima je otvoreno govoreno o korišćenju državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno zapošljavanju i dodjeli kredita radi pridobijanja glasača. Iz DPS-a su na optužbe o izbornim mahinacijama o kojima piše “Dan” odgovorili žalbama na provokacije, iako je stranka u općini Pljevlja na izbornu listu stavila dvije osobe optužene za kupovinu glasova na izborima 2012. godine.

NERIT

Nova grčka javna RTV kuća počela je s radom pod nazivom Nova radio-internetska televizija – NERIT. Ova televizija imala bi biti nasljednicom grčke javne televizije ERT, koja je radila od 1938. do prošle godine, kada ju je grčka vlada zatvorila bukvalno preko noći, pozivajući se na zahtjev stranih kreditora za smanjenje javnoga sektora. Nasuprot vladi, svi ostali su tvrdili kako je gašenje ERT-a represivni akt protiv slobode medija, u ovom slučaju javnoga servisa. Agencija ANA podsjeća kako je ERT imao sedam radio i četiri televizijska programa, kako se financirao reklamama i pristojbom koja se u iznosu od 4,30 eura naplaćivala uz dvomjesečni račun za struju, te kako je upošljavao 2.600 radnica i radnika uz proračun od 300 milijuna eura godišnje. ANA također navodi kako će program NERIT-a u naredna dva tjedna biti obogaćen sa 16 emisija, te da će imati i poseban program pred lokalne izbore u Grčkoj i euroizbore koji se održavaju 18. i 25. svibnja.