Kult ličnosti

Marica Bodrožić

Dobitnica Evropske nagrade za književnost bit će gošća 13. Festivala evropske kratke priče koji će se od 1. do 6. lipnja održati u Zagrebu i Šibeniku. Zemlja partner festivala je Brazil, pa ćemo vidjeti i pisce kao što su João Paulo Cuenca, Ana Paula Maia i Paula Parisot. Nastupit će i drugi evropski i svjetski pisci: proslavljeni američki romanopisac David Vann, dobitnik preko petnaest uglednih književnih nagrada, prozaik i mislilac Robert Menasse, Jon McGregor, autor s dvije nominacije za nagradu Man Booker, Jenni Fagan, književnica koja je 2013. uvrštena na listu najboljih mladih britanskih autora, a od domaćih Drago Glamuzina, Emir Imamović, Maja Hrgović, Senko Karuza i mnogi drugi.

Bojan Krištofić

Likovni kritičar i teoretičar dizajna mlađe generacije autor je izložbe “(Est)etika nacionalizma – dizajn za turbo-folk”, održane od 6. do 13. svibnja u HDD galeriji u Zagrebu. Izložba je bila fokusirana na turbofolk i njegov dizajn vizualnih komunikacija koji je pridonio vrtoglavom širenju ne samo jednog glazbenog stila, nego i specifične masovne kulture u posljednjih 20 godina. Preko Svetlane Cece Ražnatović, ali i Severine, zatim Sinana Sakića i Dragane Mirković do Jelene Karleuše i Dine Merlina, na izložbi su bili zastupljeni odgovarajući primjeri omota ploča, CD-a i kazeta, TV snimaka i glazbenih spotova, sve do aktualnijih tiskanih plakata koji zorno svjedoče kako ovom procesu nipošto još nije došao kraj.

Miljenka Buljević

Međunarodni književni festival “World Voices”, koji je od 28. travnja do 4. svibnja u New Yorku organizirao američki PEN centar, ugostio je i Miljenku Buljević, suosnivačicu legendarne zagrebačke knjižare Booksa, koja je na festivalu moderirala razgovor na temu književnosti s Balkana. Festival “World Voices” održan je po deseti put i na njemu su sudjelovala brojna poznata književna imena poput Salmana Rushdiea, Martina Amisa, A. M. Homesa, Judith Butler, Siri Hustvedt, Laszla Krasznahorkaia, Lydie Davis i drugih. Na događanju nazvanom “Balkan Literature”, održanom 3. svibnja u Brooklynu, sudjelovali su pisci Aleksandar Hemon, Igor Štiks, Ognjen Spahić i Vladimir Tasić.

Zoran Erić, Blanca de la Torre i Seamus Kealy

Međunarodni tim troje kustosa zajednički potpisuje izložbu pod nazivom “Nevidljivo nasilje”, koja je ovih dana otvorena u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u suradnji s Basque Museum-Centre of Contemporary Art iz Španjolske. Cilj izložbe je da do kraja lipnja ugosti 24 umjetnika iz brojnih evropskih zemalja, čija je glavna preokupacija prikriveno nasilje, koje nije uvijek na prvu loptu uočljivo i koje je veoma opasno, a globalno je prisutno u svakodnevnim situacijama. Radovi umjetnika sučeljavaju temu putem različitih medija i pristupa: fotografije, videoradove i instalacije, ne upadajući u zamku dualističkih tumačenja “mi” i “oni” i ne ograničavajući se na etničke zajednice u konfliktu.

Timothy John Byford

Legendarni britanski i jugoslavenski redatelj emisija za djecu preminuo je u Beogradu u 73. godini. Više naš sugrađanin nego Britanac, Byford će ostati upamćen po najboljim televizijskim serijama za djecu: “Neven”, “Poletarac” (nagrada na međunarodnom festivalu u Münchenu), “Babino unuče”, “Nedeljni zabavnik”, “Tragom ptice dodo” (u suradnji s TV Sarajevom), “Metla bez drške”, “Notna svaštara”… Dobio je više priznanja za svoj rad, a Međunarodni centar književnosti za djecu dodijelio mu je povelju za sveukupno stvaralaštvo i bezgraničnu odanost djetinjstvu.

Frank Hoffmann

Intendant lokalnog kazališta u Recklinghausenu trenutno je najvažnija teatarska ličnost u Njemačkoj jer su pod njegovim pokroviteljstvom i pod sloganom “Kopno na vidiku” započele Rurske svečanosti, jedan od najvećih kazališnih festivala u Evropi. Program Rurskih svečanosti ove je godine pun premijera, provokativnih predstava, kazališnih klasika, kabarea i poetskih cirkuskih predstava, koncerata, kao i zasebnih programa za otkrivanje novih talenata. Tijekom svibnja tako će biti otkriveni autori s Islanda, iz Norveške i Irske, ali i nova predstava “Mutti” Juli Zeh i Charlotte Roos. Mutti je nadimak njemačke kancelarke Angele Merkel, koja se u ovom komadu sa svojim kabinetom povlači u osamu, dok se oko nje zemlja raspada…