Mjesto 11., lista 20.

Srpske institucije – Srpsko narodno vijeće, Zajedničko veće opština, Samostalna demokratska srpska stranka, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” i Srpsko privredno društvo “Privrednik” – jednoglasno podržavaju kandidaturu predsjednika SNV-a i zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca u kandidaturi na izborima za Evropski parlament 25. maja i jedinstveno se uključuju u predizbornu kampanju, zaključeno je na sjednici Glavnog izbornog štaba održanoj 29. aprila u Zagrebu.

Predsjednik “Prosvjete” Čedomir Višnjić obrazložio je zašto je “Prosvjeta” podržala kandidaturu Milorada Pupovca i uključila se u kampanju.

– Situaciju s izborima za Evropski parlament doživljavamo kao priliku u kojoj Srbi u Hrvatskoj mogu prekoračiti političku i povijesnu sjenu u kojoj žive u posljednje vrijeme, odnosno mogu ostvariti nešto mimo svojih brojnih slabosti. Ovo je posebna situacija u kojoj nema isprike za one koji inače zagovaraju višepartijski sistem unutar jedne nacionalne manjine. Može se glasati za SDP, za HNS ili za koga se hoće, ali ovo je trenutak u kojem netko naš, pripadnik naše zajednice, ima priliku otići na mjesto u Evropi na kojem se govori o svim bitnim pitanjima, o sadašnjosti i budućnosti Evrope, Hrvatske i njenih građana. Mislim da ni za koga od nas nema isprike ako nećemo dati glas čovjeku koji ima takvu priliku, a to je u ovom slučaju Milorad Pupovac. Vođena takvim razmišljanjem, “Prosvjeta” i njen Glavni odbor donijeli su odluku da ga podrže, iako smo kulturna institucija koja u pravilu bježi od pitanja dnevne politike. U ovom slučaju odlučno podržavamo našeg čovjeka – rekao je Višnjić.

– Naše konkretne aktivnosti nismo precizirali, to je pitanje koordinacije s ostalim institucijama, ali mi ćemo, u svakom slučaju, naše članstvo i simpatizere pozvati da postupe u skladu s takvim razmišljanjem Glavnog odbora. Bit će i akcija na terenu, ali to još nije precizno definirano – rekao je predsjednik “Prosvjete”.

Po riječima predsjednika “Privrednika” Nikole Lunića, za podršku Pupovcu postoje tri razloga.

– Prvi razlog je što je do sada pomagao i podržavao “Privrednikove” projekte, tu prije svega mislim na Fond “Vladimir Matijević” za stipendiranje nadarenih učenika i studenata koji su slabijih materijalnih mogućnosti – rekao je Lunić.

U “Privredniku” od Pupovca očekuju da u Evropskom parlamentu ukaže na težak i bijedan položaj Srba u povratničkim područjima, zatim da predstavi i ukaže na sve privredne mogućnosti i potencijale tih područja, te da svojom aktivnošću u parlamentu pomogne obnovu i razvitak tih područja iz evropskih fondova.

Na izborima za Evropski parlament, koji će se održati 25. maja i na kojima se bira 11 zastupnika iz Hrvatske, kandidaturu je istaklo 25 stranaka i koalicija. Milorad Pupovac nalazi se na 11. mjestu liste vladajuće koalicije predvođene SDP-om (lista broj 20). Računa na preferencijalne glasove, odnosno mogućnost da se osim za listu, zaokruži i ime određenog kandidata na listi. U izbornom štabu očekuju da će animiranjem birača, prvenstveno iz redova srpske zajednice, postići dovoljan broj glasova.