Pravda se ipak nazire

Foto: Jovica Drobnjak

Petar Kunić iz Zagorja Krnjačkog nedaleko Karlovca uvaženi je evropski i svjetski građanin: medalje i priznanja za svoje inovacije i patente dobio je u Ženevi, Londonu, Moskvi i drugdje, samo ne u zemlji u kojoj živi i plaća porez. Naprotiv, sudovi u Hrvatskoj više od desetljeća pokušavaju prodati njegovu kuću zato što Kunić, povratnik od 2003., a prema presudi Općinskog suda u Karlovcu, stanovniku švicarskog mjestašca Amriswila Željku Petroviću na ime odštete za uloženo u objekt (zajedno s kamatama i sudskim troškovima) mora platiti 1,310.000 kuna.

Naime, Kunića je svojedobno tužio Vinko Petrović, pokojni Željkov otac, koji je uz blagoslov države 1996. godine na privremeno korištenje dobio Kunićevu kuću, u sklopu raširene prakse naseljavanja Hrvata u domove izbjeglih Srba, i u nju, mimo tadašnjeg Zakona o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom, neovlašteno ulagao. Kunić, naravno, novac za isplatu odštete nema, pa su – kako bi se namirio ovrhovoditelj Petrović koji, prema poznatim činjenicama, nikada nije živio u Hrvatskoj – kuća od 121, dvorište od 500 i oranica od 1.774 četvorna metra prošlog tjedna dospjeli na javnu dražbu. No na dan dražbe, u znak podrške i solidarnosti prema Kuniću, kuću su od razgledavanja potencijalnih kupaca i sudskih ovršitelja od ranog jutra čuvali mnogobrojni mještani Krnjaka, Karlovca, Vojnića, a bilo ih je iz Zagreba.

– Čekat ćemo ovdje dokad treba, nitko od nas nije u radnom odnosu, jedino bi ovi poljoprivrednici nakon zadnjih kiša možda nešto radili u polju, no i to može pričekati – čuli smo od okupljenih ispred Kunićeve kuće.

Petar Kunić vidno je umoran od davanja izjava povodom slučaja u koji je, ni kriv ni dužan, upetljan posredstvom države čiji su se zakoni olako izigravali, a običan narod (posebice Srbi) ostavljao na cjedilu, kao u lošoj kopiji Beckettova teatra apsurda, u kojoj je poštar Kuniću uručio rješenje kojim mu se odbija prijedlog za odgodu ovrhe.

Razgledavamo stare fotografije kuće: do rata je Petar u njoj držao poznati restoran “Kod Švajcera”, da bi nakon “Oluje” bila devastirana. Nakon rata, Vinko Petrović donekle dovodi u red objekt za koji će, nakon što se vlasnik vrati iz progonstva, zatražiti povrat u njega uloženog novca.

– Onaj krov je njegov, ali to je sve skinuto s drugih kuća. Kasnije sam uložio 50 hiljada eura da kuću vratim u prvobitno stanje: nije bilo ni prozora na njoj, morao sam ponovno graditi stupove, noseće grede. Imam svjedoke koji su Petrovića viđali kako skida elemente s drugih napuštenih objekata i ugrađuje ih u moju kuću. S druge strane, Petrović nigdje nije pronašao račune iz kojih bi bilo vidljivo koliko je uložio u imanje – priča Kunić.

Bivši načelnik Općine Krnjak Rade Kosanović kaže da ovom slučaju ne treba nikakav komentar – ogledni je primjer koji pokazuje perspektivu Srba povratnika na ovom području.

– Sve što se događa smišljeno je od nekih koji vode politiku i državu, samo je pitanje u kojem smjeru – smatra Kosanović.

Jedan mještanin Krnjaka kaže da su Kuniću povrijeđena građanska prava, pitajući se ima li načina da država, koja je pridonijela ovakvoj situaciji, napokon stane na stranu pravde.

– Država bi trebala zaustaviti postupak i izvršiti reviziju prema stvarnom stanju ili obeštetiti onoga tko traži novac. Inače sve upućuje na to da je riječ o pritisku na srpsko stanovništvo, kako bi se iselilo iz ovih krajeva: jednom smo već bili kao iščupane biljke, ne vlastitom krivnjom – poetski rezonira.

Podršku Kuniću došli su dati i jereji Karlovačke eparhije; jedan od njih nije izdržao da ne iznese svoj stav o cijelom slučaju.

– Blago rečeno, našom prisutnošću osuđujemo ovakvu nedemokratsku odluku suda, ali zbog našeg revolta koji proizlazi iz takve odluke i iz poštovanja prema mukama ovog čovjeka, ne bih dalje nikakve izjave davao – kazao je.

Sunce se dizalo sve jače i postalo je posve jasno da je javna dražba bila tek pucanj u prazno pravne države: nije se nitko pojavio. Kunićeva supruga Ivanka samo je tiho izrazila nadu da će država nešto poduzeti i da će ih ostaviti u vlastitoj kući.

Milka Lovrić, humanitarka iz Zagreba podrijetlom iz obližnje Rabinje, poručila je svima zainteresiranima za kupnju kuće da od toga odustanu – ako su kršćani.

Petar Kunić zahvalio je okupljenima.

– Pomogli ste mi psihički, vidim da nisam sam – kazao je na kraju prvog čina ove tužne drame u kojoj kao da se pravda, premda spora, ipak nazire.

  •  

Država će obeštetiti privremene korisnike?

Početkom tjedna, javna dražba Kunićeve kuće održana je i na Općinskom sudu u Karlovcu, no činilo se da ni ondje nije bilo zainteresiranih. Pravi razlog ipak je druge prirode: Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje predložio je da se dražba odgodi za 30 dana, što su prihvatili i spomenuti sud i Petrovićeva odvjetnica Jadranka Miladina Slaviček. Sud u ovom slučaju očekuje postizanje mirnog rješenja, odnosno tripartitne nagodbe, u kojoj bi ključnu ulogu trebala odigrati država koja je Kunićevu kuću i dala na korištenje. Podsjetimo, Petrović je jedan od 14 privremenih korisnika objekata koji su tužili njihove vlasnike i dobili presude: ukupno je dosuđeno oko pet milijuna kuna odšteta, koje bi država nakon revizije postupaka mogla isplatiti iz svog proračuna.

M. Cimeša