Rabljena sedmica

Lalovac

Odgovarajući na pitanja članova saborskog Odbora za financije i predstavljajući svoje ministarske namjere, budući šef državnih financija Boris Lalovac kazao je da je u dvama segmentima ovdašnje ekonomije “neoliberalna doktrina pala u vodu”, to jest da samo tržište neće razriješiti problem više od tristo hiljada blokiranih građana, među kojima je oko 66 hiljada nezaposlenih i oko 40 hiljada umirovljenika, te pitanje propalih nekretninskih poslova u kojima su zarobljeni deseci milijardi kuna. “Šest smo godina u dubokoj recesiji i vidimo da nema ništa od čekanja investitora iz Europe koji će kupiti te nekretnine. Tvrtke treba potaknuti da razdvoje propale nekretninske biznise od osnovne djelatnosti, jer oni to ne mogu nositi na svojim leđima”, kazao je Lalovac, koji također misli da više od tristo tisuća blokiranih građana ne predstavlja samo ekonomsku nego i društvenu nevolju. “Ne možemo dopustiti ponovno da tržište ispravlja taj problem jer ga ono neće ispraviti. I zbog toga postoji socijalna država i socijaldemokratska Vlada koja pokušava pomoći onim građanima koji nemaju istu pregovaračku moć u rješavanju svojih egzistencijalnih problema”, smatra budući ministar. Ohrabrujuće.

Šimunić

FIFA je definitivno potvrdila kaznu hrvatskom nogometnom reprezentativcu Josipu Šimuniću: deset utakmica zabrane nastupa za nacionalnu selekciju, zabrana dolaska na stadione i 30 tisuća švicarskih franaka kazne. Svjetska nogometna organizacija nije prihvatila izmotavanja Šimunićevih odvjetnika u vezi s porijeklom ustaškog pozdrava “Za dom – spremni!” koji je dotični nogometaš izvikivao pred prepunim maksimirskim gledalištem. “Šimunić je iskusan igrač. Trebao bi biti uzor mladima i zbog toga mora biti svjestan značenja riječi koje je izrekao. Iako možda nije nastupio s namjerom da diskriminira, jasna je njegova neodgovornost. Nije ni javno osudio ustaški režim, niti se ispričao žrtvama. Kako se danas shvaća taj pozdrav, dovoljno je uguglati Za dom – spremni i bit će vam sve jasno. Šimunić je diskriminirao sve one koji su stradali u vrijeme ustaškog režima. Pravila kažu da se neće tolerirati takvo ponašanje”, stoji u FIFA-inoj odluci.

Antifašisti

Potpisivanjem povelje, simbolički na Dan pobjede i Dan Europe 9. maja, više nevladinih organizacija i pojedinaca osnovalo je Ligu antifašista Republike Hrvatske. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je tom prilikom da je malo zemalja današnje Europe koje su imale tako snažan antifašistički pokret kakav je imala Jugoslavija i Hrvatska, a da im glavni grad nema ulicu koja nosi ime po danu oslobođenja od okupacije i kvislinških vlasti. “Malo je zemalja čiji se komandanti i lideri oslobodilačkog pokreta, kakav je bio Josip Broz Tito, proganjaju i proglašavaju zločincima. Čovjek se mora zapitati imamo li uopće i deklarativni antifašizam ili imamo samo onaj prigodničarski, kao i što je ostalo od antifašizma kod nas”, rekao je. Naglasio je da je za Srbe u Hrvatskoj antifašizam temeljna, identitetska i iskustvena odrednica, opredjeljenje i sistem vrijednosti koje na najbolji mogući način može prevladati podjele koje su devedesetih uspostavljene i održavaju se u društvu.

Izrazivši zadovoljstvo oživotvorenjem svoje lanjske inicijative, antifašist Juraj Hrženjak očekuje da će se Liga širiti i omasovljavati, a građane je pozvao da na izborima za Europski parlament 25. maja podrže one kandidate koji će se dosljedno zalagati za antifašizam. U ime SABA RH Ivan Fumić je ukazao na potrebu suprotstavljanja mržnji i podjelama te branjenja civilizacijskih tekovina antifašizma. “Ekonomske teškoće opet stvaraju uvjete za jačanje nacionalnih ekstremizama koje je izrodio rat, i to može opet, zbog čega treba stvoriti organizaciju koja će se oduprijeti mržnji i podjelama”, kazao je Fumić. Voditeljica Documente Vesna Teršelič upozorila je na nedovoljne reakcije na govor mržnje, pogotovo pravosudne. Nažalost, na odsustvo reakcija pravne države i politike Liga je morala ponovno upozoriti manje od sedam dana nakon osnivanja: pozvala je vlasti da se ograde od veličanja ustaštva počinjenog baš 9. maja u Splitu, kada je otkriven spomenik pripadnicima IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban” uz obilje ustaških simbola i pozdrava i, što je još gore, u prisustvu splitskog gradonačelnika i župana. “Od Vlade, predsjednika i crkvenih vlasti očekujemo da se distanciraju od takvih poruka i jasno kažu da ta vrsta legitimiranja ustaške NDH, koja je počinila zločine prema Hrvatima antifašistima, Srbima, Židovima, Romima, kao i zločin izdaje dijelova vlastitog teritorija i omogućila okupaciju, ne može imati ništa zajedničko s Danom pobjede i Danom Europe. To je teška uvreda za europski antifašizam i teški revizionizam prema onima koji su izvojevali pobjedu nad fašizmom, nacizmom i ustaštvom”, dodao je na ovu temu Pupovac, napomenuvši da su manjine u Hrvatskoj nad kojima je u NDH počinjen genocid naročito osjetljive na postupke poput onoga u Splitu. “Ako nekom smetaju žrtve fašizma, znači da želi rehabilitirati zločine koji su doveli do tih žrtava”, zaključio je predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić.

AUTOR: N. J.

Karamarko 

Radna skupina saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost – bez dvojice članova iz redova HDZ-a – nadzorom je utvrdila da se u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) od 2005. do 2011. agenti nisu zapošljavali isključivo prema kriterijima kompetentnosti i sigurnosne pouzdanosti, nego po prijateljsko-rođačko-partijskim linijama i diskrecijskim odlukama šefova tajne službe u tom razdoblju – Tomislava Karamarka, danas predsjednika HDZ-a, i Josipa Buljevića, Karamarkova nasljednika, a trenutno djelatnika Ministarstva vanjskih poslova. Poseban oblik izigravanja zakona i procedura bilo je primanje ljudi u tajnu službu, za što nije potrebno raspisivanje natječaja, e da bi isti ljudi, nakon samo nekoliko dana, bili prebačeni u Poreznu ili Carinsku upravu, državna tijela u kojima se do posla može doći samo natječajem.