Kult ličnosti

Alija Hodžić

Renomirani sociolog iz Zagreba, autor je knjige “Konoba u svjetskom kasinu – socioprostorno restrukturiranje postsocijalističke Hrvatske”, koja će 11. lipnja u 19.30 sati biti predstavljena u Knjižnici “Bogdan Ogrizović” u Zagrebu. Knjiga govori o promjenama u postsocijalističkoj i (post)tranzicijskoj Hrvatskoj u dva glavna područja: u društvenoj strukturi i dinamici – pokretljivosti i društvenoj svijesti, u smislu nacionalnog identiteta i socijalne distance prema drugima. Autor u uvodnoj napomeni objašnjava metaforu naslova knjige: “U pjesmi o konobi – mjestu svih gušta na ovome svitu, gdje se i pije i plače kad dušu stegne tuga i gdje se s prijateljima uz pismu zaboravljaju brige – čovjek se povlači, sam ili s prijateljima, u svijet poznatog, u svoj dom u kojem može osjetiti i prepoznati sebe. Danas, on postaje utočište naspram svijeta nestalnosti i privremenosti, odbjeglog i uznemiravajućeg svijeta globalnih tokova…”

Tomislav Jakić

Novinar, publicist i suradnik tjednika “Novosti”, autor je knjige “Nisam zavijao s vukovima” čije je drugo i dopunjeno izdanje (Gariwo, Sarajevo 2013.) ovih dana predstavljeno u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Knjiga predstavlja autorovo svjedočanstvo, potkrijepljeno dokumentima i fotografijama, o tri perioda Hrvatske: za vrijeme Drugog svjetskog rata, nakon njega i nakon stjecanja nezavisnosti. Jakić govori iz vlastitog iskustva TV novinara i savjetnika za vanjsku politiku bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića – bez dlake na jeziku i iz prve ruke govori o Udbi, neoustaštvu, Titu, Tuđmanu, Mesiću i antisemitizmu u Hrvatskoj…

Daniel Šuljić

Umjetnički je ravnatelj 24. Animafesta, Svjetskog festivala animiranih filmova koji je 3. lipnja započeo u Zagrebu, a održat će se u čak 16 nezavisnih kina u Hrvatskoj. Program obuhvaća tri segmenta: “Cartoon d’Or”, šest kratkih filmova nominiranih za najvažniju evropsku animacijsku nagradu, Program za djecu i Lutka-film s izborom iz Animafestova tematskog programa. Vidjet ćemo i velikane: četverostrukog oskarovca Nicka Parka, autora filmova o Wallaceu i Gromitu, zatim radove Suzie Templeton i Adama Elliota, također oskarovaca, potom sjajne braću Quay te klasike poput Jana Švankmajera, Jirija Trnke i druge.

Jasmina Cibic 

Vizualna umjetnica iz Ljubljane, koja je predstavljala Sloveniju na 55. Bijenalu u Veneciji 2013., jedna je od učesnica festivala “Mjesec fotografije – fotonični trenuci”, najvećeg međunarodnog bijenalnog pregleda suvremene fotografije u regiji, koji se održava u Ljubljani. Uz prezentaciju autora kao što su Breda Beban, Emma Ciceri, Fabrizio Giraldi, G.R.A.M., Kolektiva, Borut Krajnc, Paula Muhr i Adrian Paci, centralna tema festivala je fotografija u javnom prostoru. Održat će se i niz specijaliziranih izložbi, kao što je “Priča o Balkanu”, “Sinergija Sarajeva” ili “distURBANces”, koja predstavlja umjetničke poglede na urbani, tehnološki i politički razvoj suvremenog društva.

Vladimir Arsenijević

Književnik iz Beograda, jedan je od učesnika okruglog stola “Vetëm dialog – Samo dijalog – Dialogue Only”, održanog 31. svibnja u Prištini u organizaciji Fondacije Media centar iz Sarajeva i PEN centra Kosova, uz promociju časopisa “Sarajevske sveske”. Sudjelovali su i Radoslav Petković, Mirjana Đurđević, Srđan V. Tešin, Tatjana Rosić, te Anton Berishaj, Azem Vlasi, Hasnije Ilazi, Halil Matoshi i drugi. Moderator okruglog stola bio je slovenski pisac Aleš Debeljak, a inicijativa za dijalogom pokrenuta je još 2002. godine osnivanjem “Sarajevskih sveski” kao mjesta razgovora i suradnje intelektualaca, kulturnih djelatnika i umjetnika s prostora Jugoslavije.

Aleksandar Nikolić

Autor je koncepta i redatelj predstave “Studije o divljoj guski”, koja je nedavno izvedena u produkciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci. Predstava je nastala prema motivima drame “Dani Komune” Bertolta Brechta, kratke priče “Tajanstveni stranac” Marka Twaina i znanstvenog rada “O agresiji: takozvano zlo” Konrada Lorenza. Na temelju tih predložaka, većinom studentski ansambl glumaca i umjetničkih suradnika preispituje složene društveno-političke procese koji se pojavljuju u trenutku pobune, različite okolnosti pobune, kao i realne mogućnosti u današnjem svijetu za iskorak, neposluh i promjenu.

Susanna Tamaro 

Talijanska književnica čiji su romani “Ilmic”, “Svaki je anđeo strašan” i “Idi kuda te srce vodi” u Italiji proglašeni bestselerima, ovih je dana gostovala u Podgorici i za ART Vijesti govorila o Trstu, gradu svog djetinjstva: “Grad mog djetinjstva bio je znatno drugačiji od ovog današnjeg. Bio je to grad tame, mračan, prljav, pun opasne tišine i podzemne mržnje. Sjećam se vrlo dobro vikenda i invazije ljudi koji su dolazili čak i iz najudaljenijih dijelova Jugoslavije da kupuju robu široke potrošnje. Džins prije svega, koga su zvali plavo zlato, a koga su prodavali uglavnom Napolitanci na haubama svojih automobila pored puta u kvartu Borgo Teresiano. Bio je to proganjajući grad sa mnogo lica i sa puno straha.”