Balkan prolaz

Vulkan

Katastrofalne poplave koje su zadesile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, nažalost, nisu posljednja riječ pomahnitale prirode na Balkanu: nakon što je prije nekoliko dana Skoplje potresao snažan zemljotres, a obilne padavine poplavile pojedina skopska naselja, probudio se i jedan od rijetkih preostalih aktivnih vulkana u Europi, Duvalo u Koselu kod Ohrida. Makedonski mediji puni su paničnih napisa o probuđenom vulkanu, dok stručnjaci upozoravaju da nema mjesta širenju panike, iako je proteklih dana vulkan bljuvao gusti crni dim i pepeo. Na sreću, za sada se nije ukazala potreba za intervencijom, sudeći prema tvrdnjama makedonskih vatrogasaca koji su izašli na teren. “Vulkan reagira na promjenu vremena. Ovoga puta gusti dim je izlazio iz vulkanskog otvora i prekrivao veću površinu”, izjavio je jedan od njih. Vulkan Duvalo je na sličan način posljednji put bio aktivan prije deset godina, a stručnjaci tvrde da je riječ o posve prirodnoj pojavi, koja zapravo ukazuje na njegovo postepeno gašenje. To sve, međutim, nije spriječilo širenje panike među mještanima Kosela, koji prostor u blizini vulkana koriste kao divlju deponiju.

Kordić

Ratni zločinac Dario Kordić, jedan od vodećih političara tzv. Herceg-Bosne od 1992. do 1995. godine, odslužio je dvije trećine 25-godišnje zatvorske kazne u Austriji i ovih se dana očekuje njegov izlazak iz zatvora. Tribunal u Den Haagu je bivšega dopredsjednika i člana Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, te predsjednika HDZ-a BiH, osudio zbog zločina počinjenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini i kao izravnog zapovjednika jedinice HVO-a koja je 16. travnja 1993. počinila masakr u selu Ahmićima, kada je ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila. Među žrtvama je bilo žena i djece, a ostat će zabilježeno da je najstarija žrtva iz Ahmića imala 81 godinu, dok je najmlađa imala tri mjeseca. Međunarodni tribunal za ratne zločine na području bivše SFRJ za ovaj je zločin osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri Miroslava Cicka Bralu na 20 godina zatvora, Paška Ljubičića na osam i Tihomira Blaškića na devet godina zatvora. Prema najavama, Kordiću se u Zagrebu priprema svečani doček, a vijest o njegovom puštanju na slobodu radosno je odjeknula u nekoliko gradova u BiH, u kojima su istaknuti transparenti podrške počinitelju jednog od najtežih zločina iz rata 1992-95.

Izbori

Nakon ostavke slovenske premijerke Alenke Bratušek i nakon što u predviđenom roku nije bilo prijedloga za mandatara nove vlade, parlament Slovenije bit će raspušten, kako bi se održali prijevremeni parlamentarni izbori. Kako prenose agencije iz regije, izbori za 90 članova novog saziva parlamenta bit će održani u srpnju. U međuvremenu, vlada Slovenije će nastaviti raditi u tehničkom mandatu na čelu sa premijerkom Bratušek u ostavci. Podsjetimo, Alenka Bratušek podnijela je ostavku nakon poraza na unutarstranačkim izborima u Pozitivnoj Sloveniji (PS), a ujedno je i napustila stranku, kako bi osnovala vlastitu, sa kojom će nastupiti na prijevremenim izborima.

Ludilo

Višem sudu u Beogradu podnesena je kaznena prijava protiv pripadnika radikalne desničarske organizacije Naši Ivana Ivanovića, jer je na internetskoj stranici ove organizacije krajem ožujka objavio spisak “30 najvećih srbomrzaca i izdajnika među javnim ličnostima”. Kako prenosi Tanjug, beogradsko Tužiteljstvo za visokotehnološki kriminal saslušalo je kao svjedoke brojne javne ličnosti spomenute na Ivanovićevom spisku, između ostalih i glumicu Mirjanu Karanović, glumca Nikolu Đurička, redatelja Gorčina Stojanovića, bivšeg savjetnika predsjednika Srbije Nebojšu Krstića i nekolicinu drugih prozvanih “srbomrzaca”. Tanjug dalje navodi kako je Ivanović bio uhićen 7. travnja, ali i kako je dva dana nakon uhićenja pušten iz pritvora pošto je usvojena žalba njegovog odvjetnika, te da je istoga dana uhićen i glasnogovornik Posebnih jedinica Policije Srbije Radomir Počuča zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti, zbog poziva navijačima Crvene zvezde, Rada, Partizana i Vojvodine da se ujedine i fizički obračunaju s pripadnicama nevladine organizacije Žene u crnom, koje su na Trgu Republike u Beogradu obilježile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Rudnica

Ekshumacija posmrtnih ostataka Albanaca ubijenih tijekom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. u kamenolomu Rudnici kod Raške još uvijek je u tijeku, a do sada su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 34 osobe, čiji će identitet biti utvrđen metodom analize DNK. Povjerenstvo za nestala lica Srbije objavilo je da je u tijeku proces sudskomedicinske obrade i identifikacije posmrtnih ostataka, kojim se bavi tim sudskih vještaka iz Srbije, zajedno sa stručnjacima EULEX-a. Pored toga, isto je tijelo najavilo nastavak pretrage terena kako bi se pronašli preostali posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da su pokopani na spomenutom lokalitetu. Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije ranije je saopćilo kako se vjeruje da masovna grobnica Rudnica krije tijela 250 kosovskih Albanaca.