Balkan prolaz

Šteta

Štete od poplava u Bosni i Hercegovini veće su od milijardu i pol eura, zaključio je posebni tim stručnjaka Evropske unije, Svjetske banke, Ujedinjenih naroda i Bosne i Hercegovine. Kako navode sarajevski mediji, procjena tog tijela poslužit će kao temelj za veliku donatorsku konferenciju u Bruxellesu, planiranu za prvu polovicu srpnja. Mediji također navode procjene da bi se na rečenoj donatorskoj konferenciji moglo sakupiti i do milijardu eura, ali i da će najveći dio toga novca Bosni i Hercegovini biti ustupljen u formi kredita i novih zaduženja. “BiH će se naći u iskušenju da osigura ostatak sredstava iz vlastitih prihoda. To će samo pojačati i urgentnim učiniti reformu ekonomije. Sa starim načinom funkcioniranja ekonomskog sistema je gotovo”, izjavio je jedan od članova stručnoga tima, tražeći da ostane anoniman.

Lazarat 

Vijest o policijskoj akciji u selu Lazaratu na jugu Albanije, dugogodišnjem uporištu kriminalne grupe uzgajivača kanabisa, odjeknula je regijom kao granate koje su odmetnici ispaljivali na policiju. Iako je policija ranije saopćila da u okršaju nije bilo povrijeđenih, bilanca sukoba je, prema medijskim izvještajima, šest uhićenih napadača i jedan ranjeni pripadnik policijskog odreda za brzu intervenciju. Racija je počela invazijom više stotina policajaca u blindiranim vozilima na selo, iz kojeg ih je dočekala minobacačka, protutenkovska i rafalna mitraljeska paljba, u kojoj je učestvovalo tridesetak osumnjičenih. Ministar unutrašnjih poslova Albanije Saimir Tahiri pozvao je napadače da se predaju i polože oružje, dok Lazarat pod opsadom drži više od 800 policajaca iz Tirane, Djirokastre, Fijera i Skadra i dok pucnjava i dalje povremeno odjekuje selom u kojem se borbe vode za svaku kuću. Albanska policija je poslije deset godina prvi put ušla u Lazarat, koji s godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa postiže tržišnu vrijednost od 4,5 milijardi eura. Associated Press podsjeća da toliko iznosi polovica BDP-a Albanije.

Pritisak

Amnesty International je zatražio od Evropske unije da izvrši veći pritisak na Srbiju da nastavi procesuiranje ratnih zločina počinjenih tijekom devedesetih, ali i da reformira institucije i zakonodavstvo koji bi donijeli pravdu žrtvama, javlja Balkanska istraživačka reporterska mreža. U izvještaju AI-ja, objavljenom ovoga tjedna, navodi se kako Bruxelles “mora učiniti sve što može” tijekom predstojećih pristupnih pregovora s Beogradom kako bi osigurao da srpska vlada “usvoji mjere za borbu protiv prevlađujuće kulture nekažnjivosti za ratne zločine”, zato što je “tisućama žrtava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i sa Kosova uskraćen pristup pravdi”. “Vrijeme prolazi, svjedoci umiru, a sjećanja blijede. Počiniocima ratnih zločina se mora hitno suditi kako bi se osigurala pravda za žrtve prije nego što bude prekasno”, rekao je za BIRN direktor AI-ja za Europu i Centralnu Aziju, dodajući kako je za deset godina od osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine u Srbiji procesuirano samo 160 osumnjičenih. Tijekom 2013. godine podignute su samo četiri optužnice, dok ove godine nije podignuta nijedna, navodi se u izvještaju, u kojem se također, između ostalog, tvrdi kako srpsko pravosuđe nema adekvatnu političku podršku. Istodobno, ističe se u izvještaju Amnesty Internationala, žrtve ratnih zločina ne dobivaju podršku koja im je potrebna ili reparacije koje zaslužuju.

Trgovina

Iako su oporbene partije, koje predvodi Ramuš Haradinaj, neosuđeni dvostruki haški optuženik i lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK), neposredno po održavanju izbora na Kosovu objavile kako će formirati većinu u kojoj neće biti mjesta za DPK Hašima Tačija, trgovina oko podjele vlasti na Kosovu i dalje je u tijeku. Naime, Tačijev DPK je, kako smo već pisali na ovom mjestu, na izborima osvojio najveći procenat glasova, ali vlast neće moći formirati bez pomoći sa strane. Oporbene partije – Demokratska stranka Kosova, Inicijativa za Kosovo, Samoopredjeljenje – već su Haradinaju ponudile premijersku fotelju, a sada isto to nudi i dosadašnji premijer Tači, tvrde prištinski portali Express i Bazetablic. Sada se čeka reakcija nekadašnjeg Tačijevog suborca, iako je njegova stranka sedam dana ranije potpisala zajedničko saopćenje o formiranju nove vlade, u kojoj bi on bio premijer.

Pista 

Policija Kosova je saopćila kako je Elvis Pista, kandidat Tačijeve Demokratske partije Kosova za poslanika u Skupštini Kosova, ubijen u Orahovcu, u dvorištu restorana u kojem je slavio rođendan svoje supruge. Kako je navela policija, a javila agencija SRNA, na Pistu je pucano dok je sa suprugom i poznanicima izlazio iz restorana. Ubijen je s leđa, s četiri hica i udaljenosti od pet metara, naveo je isti izvor.