Balkan prolaz

Čović

Ratni zločinac Dario Kordić dočekan je na mjesnom stadionu u rodnoj Busovači kao heroj, uz prigodno slavlje povodom njegovog izlaska iz zatvora, nakon odslužene dvije trećine 25-godišnje kazne. Piru u čast dokazanom ubojici djece i nezaštićenih civila prisustvovalo je nekoliko stotina fanova, među kojima se našao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Mediji prenose kako je u čast istom ubojici u crkvi sv. Ante služena misa i kako je ubojica pustio bijele golubove, rekavši pritom: “Hvala Svemogućem Bogu. Ovo je milosni dan i ja mogu reći da sam samo Kristov i ničiji drugo.” Kako bi se odužio najvažnijem od svih okupljenih pristaša, spomenutom Draganu Čoviću, zločinac Kordić nije propustio poručiti Hrvatima da ostanu jedinstveni, “posebno na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini”. “Nađite zajednički jezik, napravite jedinstvene izborne liste jer u pitanju je sudbinsko vrijeme za ovdašnje Hrvate. Ne tražimo ništa što nam ne pripada. Mi nismo i nećemo biti podstanari, mi smo stoljetni stanari na ovim prostorima u BiH i to hoćemo i ostati. A za to nam treba više sloge i zajedništva”, rekao je zločinac. Da se ne zaboravi: u Ahmićima nedaleko Travnika 16. travnja 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili su 116 osoba, uključujući 32 žene i 11 djece. To je zlodjelo tribunal u Den Haagu oglasio zločinom protiv čovječnosti, pa Kordića pravomoćno osudio kao jednog od izravnih planera i podstrekača.

Kukić

Nisu pošteno prošla ni dva dana otkako je Slavo Kukić, ugledni profesor sa Sveučilišta u Mostaru, u razgovoru za Al Jazeeru rekao kako “prisustvo na dočeku Darija Kordića znači negiranje zločina u Ahmićima”, govoreći o predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, a za sada (zvanično) neidentificirani muškarac je nesretnog profesora teško pretukao u njegovom kabinetu na Ekonomskom fakultetu, usred bijela dana. “Činjenica da prisustvujete činu zbog kojeg je BiH doživljavala kalvariju, a čin jeste ratni zločin koji je počinjen u Ahmićima, svakako da se upravo želi postići dokaz tezi kako je BiH nemoguća kao država i kao društvo”, rekao je dr. Kukić u svom posljednjem javnom istupu prije nego što će mu neimenovani batinaš, nakon nasilnog upada u kabinet, nanijeti teške povrede glave i leđa. Prema informacijama dostupnim javnosti prije zaključenja ovoga broja “Novosti”, batinaš se sam predao policiji Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon što je postalo očigledno da je, kako je to objasnio glasnogovornik MUP-a HNK, “bilo pitanje sata kada ćemo ga otkriti, pošto je tijekom napada na profesora Kukića izgubio ključeve svog automobila”. Nezvanično, objavio je javni servis BiH, napadač na Kukića je Mario Sušac, ali policija za sada nije iznijela detalje o mogućim saznanjima o motivima ili nalogodavcima ovog nedjela. Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini je očigledno već počela i to, nažalost, bukvalno preko leđa nesretnog profesora Kukića.

Kandidati

Iz Luxembourga je stigla lijepa vijest za Albaniju, koja je i zvanično dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Radosnu vijest potvrdio je i sam komesar Evropske unije za proširenje Štefan Füle, koji je Albaniji čestitao kandidatski status, dodajući kako ta odluka šefova diplomacija EU-a predstavlja “priznanje za uložene napore u oblasti reformi, ali i ohrabrenje za nastavak djelovanja u tom smislu”. “Za Albaniju današnja odluka treba pokazati ojačano opredjeljenje za podršku reformama koje provodi… Konstruktivan i održiv politički dijalog ostat će krucijalan u konsolidaciji i nastavku provođenja reformi”, pojasnio je europski komesar za proširenje. Albanija je na putu prema EU-u godinama bila blokirana unutrašnjim političkim prilikama i nesprovođenjem reformi, ali je evidentno da se situacija u toj zemlji, iako sporo, ipak mijenja, naročito nakon stupanja bivšeg gradonačelnika Tirane Edija Rame na premijersku poziciju. U prosincu prošle godine Vijeće Europe zatražilo je izvještaj o ostvarenim evropskim reformama u Albaniji, sa zahtjevom da se utvrdi da li će Albanija u međuvremenu ostvariti dodatni napredak u jačanju vladavine prava, suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala kao i efikasnih istraga i presuda u slučajevima vezanim uz korupciju. Tako je u ovom trenutku Bosna i Hercegovina (pre)ostala jedina balkanska zemlja bez kandidatskog statusa i čak bez naznaka da bi takav status mogla dobiti u skorije vrijeme.

Park 

Nasilni neredi u Mitrovici obilježili su početak protekloga tjedna u ovom podijeljenom gradu na sjeveru Kosova. Sukobi su, prema izvještajima lokalnih medija, izbili na mostu koji spaja, ili bolje reći razdvaja, sjeverni i južni dio grada, a isti izvori navode i kako su ozlijeđena najmanje dva policajca, više prosvjednika i jedan novinar. Beogradski mediji javljaju kako su neredi izbili najprije u južnom dijelu grada tijekom protesta Albanaca koji se protive postavljanju “Parka mira”, koji su Srbi odlučili postaviti na mostu preko Ibra, nakon što su prošle sedmice uklonili barikade od pijeska i betonskih blokova. Reuters dodaje kako je tijekom protesta zapaljeno više automobila, pa je taj dio Mitrovice u jednom trenutku izgledao kao prava ratna zona. Prosvjednici su zasuli kamenjem pripadnike kosovske policije i međunarodnih mirovnih snaga, KFOR-a, koji su uzvratili suzavcem i šok-bombama. Prištinski internetski portali navode kako je policija uspjela suzbiti prosvjede i udaljiti ih od mosta. Gradonačelnik južnog dijela grada Agim Bahtiri izjavio je ranije da nova barikada na mostu na Ibru u vidu parka mora biti uklonjena.