Intrigator

Prvi nastup nasljednika Željka Jovanovića odjeknuo u javnosti

Novi ministrant obrazovanja

Novi ministar Vedran Mornar najavio je odlazak na koljena nesnosno bahatim popovima, kao da su doista zaslužili nekakav koncilijantni popust

Novi ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar nije oklijevao u nastojanju da impresivnom gestom otvori svoj mandat na toj poziciji.

“Hrvatska je pretežito katolička zemlja”, izjavio je početkom ovog tjedna pred nadležnim saborskim odborom, “i vjeronauk u školama svakako ima svoje mjesto. O svim pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj imam nešto drugačiji stav od dosadašnjeg ministra i prvi potez bit će mi zatražiti prijem kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića i razgovarati o eventualno otvorenim pitanjima.”

Stav njegova prethodnika Željka Jovanovića, dakle, bio je primjeren sekularnoj državi koju Crkva inače bezdušno reketari, a naročito je agresivna kad su na vlasti partije lijevog centra. Jovanović stoga nije želio popuštati kleru i pripadajućim satelitima koji su se petljali u svaku njegovu regulaciju sektora na temu zdravstvenog i građanskog odgoja, i to je uglavnom bio najkvalitetniji dio njegove politike. Druge segmente iste, nažalost, bili smo najčešće u prilici komentirati vrlo negativno – znanost, visoko školstvo, sport.

Ali gotovo da bismo, već nakon uvodnog nastupa Vedrana Mornara, zavapili da nam premijer Zoran Milanović vrati Jovanovića natrag. A ne da pušta svog ministra da ponižava ovu zemlju odlaskom na koljena nesnosno bahatim popovima, kao da su doista zaslužili nekakav koncilijantni popust u predmetu koji moraju uređivati isključivo svjetovni eksperti i tijela demokratski birane vlasti. Jest, reći će netko, pa to Milanović zacijelo pokušava smanjiti napetost ususret izbornoj godini, jer objektivno ne može izdržati višak frontalnog sukoba koji mu je nametnula Crkva.

Uzmimo stoga i tu mogućnost u obzir, naime, da se ne radi nužno o individualističkom te svjetonazorskom uvlačenju Mornara pod Bozanićevu mantiju, odozada. No u tom slučaju trebalo bi Zoranu Milanoviću objasniti da se nasilnike ne može umiriti pokazivanjem slabosti i popustljivošću, ne na duže staze. Oni sada znaju da im se maltretiranje aktualne vlasti isplatilo i bit će idući put još odlučniji, samo ako im ustreba. A Vlada će svaku svoju pobjedu u korist ovog društva, ne tek većinske pastve, postizati mnogo teže.

Osim toga, postoji i sasvim izvjestan treći kut Mornarova stavljanja težišta na odnos Vlade i Crkve oko pitanja zdravstvenog odgoja. Kao što sindikalisti iz dotičnog sektora već upozoravaju, na jesen bi moglo doći i do otpuštanja većeg broja nastavnika, njih čak tisuću, a ponajviše onih iz likovne, glazbene i tjelesne kulture, dok će vjeroučitelji, svi do jednog, svakako ostati u školama. Ako ministru treba službeni blagoslov za takve i slične rezove, onda je potpuno jasno čemu ovakva žalosna politička kompromitacija izvršne vlasti u ime naroda.

Igor Lasić

  •  

Bez geodetskih snimaka

Uz dokumente koje treba priložiti uz zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za građevine koje se grade ili obnavljaju na povratničkim područjima, ne treba prilagati geodetske i arhitektonske snimke, kao što su od povratnika tražili pojedini županijski i gradski Uredi za prostorno uređenje i graditeljstvo, potvrdila je ministarka graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš na traženje SDSS-a.

Zakon o gradnji naglašava da se za izdavanje uporabnih dozvola za građevine izgrađene, rekonstruirane, obnovljene ili sanirane prema propisima o obnovi ili propisima o područjima posebne državne skrbi prilaže kopija katastarskog plana za katastarsku česticu na kojoj je građevina izgrađena. Potreban je također dokaz da su gradnja ili obnova provedene u sklopu provođenja spomenutih propisa – pod čime se podrazumijevaju ugovor o kreditu, ugovor o obnovi, akt tijela državne vlasti, zapisnik o primopredaji građevine, odnosno jedan od navedenih dokumenata.

– I pored toga, mnogi službenici pojedinih županijskih i gradskih ureda od stranaka zahtijevaju da im se dostave geodetski i arhitektonski snimci izvedenog stanja za predmetne građevine, iako to nije zakonom propisano – ističe Mile Horvat, šef zastupničkog kluba SDSS-a.

– Čini nam se da se u tim slučajevima radi o proizvoljnom i slobodnom tumačenju Zakona o gradnji od strane službenika u uredima, kojima se stranke izlažu nepotrebnim i na zakonu neutemeljenim troškovima – rekao je Horvat, dodajući da je zbog toga bilo mnogo pritužbi s terena.

Ministarka je odgovorila vrlo brzo, za sedam dana, a svoj odgovor je na molbu SDSS-a uputila i svim upravnim odjelima i uredima za prostorno uređenje i gradnju, kako bi nadležni uredi ujednačeno postupali, a ne da dio njih zagorčava život povratnicima. Praksa ministarke Anke Mrak Taritaš je za pohvalu, ali i za pitanje da li je nužno da bulumenti dobro plaćenih službenika nadležni ministar mora tumačiti što piše u zakonu koji je, usput rečeno, dostupan svakome od njih.

N. Jovanović

  •  

Kratko i jasno

Marko Jurčić, koordinator Zagreb Pridea

Podrška potlačenima

Podržali smo i nezaposlene radnice i radnike, a udruga navijača hrvatske reprezentacije pustila je naš spot

Kako ocjenjujete ovogodišnji Zagreb Pride?

Ovogodišnji Pride je posljednja Povorka ponosa bez Zakona o životnom partnerstvu. Na tomu smo radili kao organizacija dvije i pol godine i on ide u završno saborsko čitanje, pa je bilo važno ovogodišnju Povorku ponosa posvetiti svima onima koji su nas prošlih godina podržavali. Ove godine Pride je bio posvećen svim manjinama u Hrvatskoj i svima koji su diskriminirani i potlačeni, od različitih nacionalnih skupina koje su na udaru radikalne desnice koja je i nas napala prošle godine, do nezaposlenih radnica i radnika. Veliku zastavu su sašile radnice Kamenskog, a udruga navijača hrvatske reprezentacije pustila je naš spot na Trgu bana Jelačića prilikom našeg prolaska.

Pomalo je neobično čuti o suradnji navijača i Zagreb Pridea s obzirom na to da su napadači na ranije povorke bili upravo iz navijačkih redova?

Ovo nisu isti navijači. Radi se o udruzi navijača hrvatske nogometne reprezentacije “Uvijek vjerni” kojima smo za praćenje utakmice Hrvatska – Brazil ustupili svoj prostor za zastave, a oni su nama u znak zahvalnosti pustili spot.

Koliko ste zadovoljni odzivom i odsustvom većeg broja političara?

Posljednje tri godine bio je velik odaziv uz više tisuća ljudi, pa je tako bilo i ove. Nikoga ne zovemo niti im dajemo poseban tretman. Dolaze od svoje volje, kao građani i građanke. Tko god dođe, dobrodošao je da korača na pravoj strani povijesti – na strani ljudskih prava. Zagrebačka povorka uvijek je imala regionalni karakter i uz onu u Budimpešti najveća je u ovom dijelu Evrope. Prostor je otvoren za sve i svakoga. Ima transparenata na ćirilici i to je nešto s čime nemamo problema, a tu je i dosta studenata koji su u Zagreb došli iz cijele Evrope.

Kakva je suradnja Zagreb Pridea i nevladinih organizacija u susjedstvu?

Itekako surađujemo sa srodnim nevladinim organizacijama u regiji. Postoje brojne organizacije koje imaju različite politike i načine borbe, tako da surađujemo sa svima. Labris i Queer Beograd su naši najveći partneri iz Srbije, a imamo ih i u BiH, Sloveniji, Makedoniji, na Kosovu, u Austriji, Mađarskoj…

Nenad Jovanović

  •  

Novo ime, stara obmana za kršenje prava najsiromašnijih zaposlenika

Spinoffovanje javnosti

Osnivanje Vladine tvrtke je samo drugi oblik outsourcinga. Čistačice i kuharice time se također odvajaju od škola, upozorava Jasna Plevnik

Neprecizno se, da ne kažemo krivo, u pojedinim medijima plasira informacija da je Vlada odustala od outsourcinga u korist spin-off modela koji je, budimo precizni, zapravo samo jedan od oblika outsourcinga, odnosno izdvajanja pratećih ili neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru održavanja, čišćenja i kuhanja, usluga vrtlarske, zaštitarske ili domarske službe u školama, bolnicama i ustanovama socijalne skrbi. Po tom bi modelu trebalo osnovati novo trgovačko društvo koje bi navodno bilo u državnom ili, po riječima ministrice socijalne skrbi Milanke Opačić, većinskom državnom vlasništvu. Država ima iskustva s tim modelom, slavodobitno je kazala ministrica na javnoj televiziji.

Našu početnu tezu potvrđuje i Jasna Plevnik, zamjenica predsjednika Novog vala – Stranke razvoja Ljube Jurčića i predsjednica znanstvene udruge Geoekonomski forum, koja nam je odmah decidirano kazala da ne podržava Vladinu odluku o spin-offu.

– Varijanta je osnivanje Vladine tvrtke, što je samo drugi oblik outsourcinga, koji se objašnjava time da se to radi kako bi se smanjio stres zaposlenih u neosnovnim ili pomoćnim djelatnostima. Ali čistačice i kuharice time se također odvajaju od škola. Vlada nikako ne želi shvatiti da su ti ljudi dio temeljnog biznisa, odnosno poznato je da domar u školi pruža sigurnost, daje učeniku informacije, na kraju krajeva ima uvid o tome što se događa u toj ustanovi i kao takav višestruko je vrijedan djelatnik – upozorava Jasna Plevnik.

Vladin spin-off, zanimljivo, dolazi u samom finišu prikupljanja potpisa građana za referendum kojim 17 sindikata iz javnog sektora želi trajno onemogućiti izdvajanje 25 hiljada radnika i radnica, koliko ih radi na navedenim poslovima u javnom sektoru. Znakovito je i da članovi Vlade nisu bili jedinstveni po tom pitanju: sedam ministara podržalo je uvođenje outsourcinga, ostalih sedam založilo se za spin-off model, a ministar uprave Arsen Bauk ostao je suzdržan. Krajnja varijanta modela bit će poznata idućeg tjedna. Outsourcing u svom najrigoroznijem modelu, a taj je da se radnici iz neosnovnih djelatnosti prepuste privatnicima, jednoglasno, zbog vlastitih interesa, podržavaju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), no o njima ukratko kasnije.

U trenutku izlaska ovog teksta prikupljanje referendumskih potpisa bit će završeno, no informacije govore da će sindikati prikupiti i više od 376 hiljada potpisa građana, koliko je potrebno za održavanje referenduma. Inicijator referendumske akcije Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, za “Novosti” kaže da se sindikati ne zamaraju Vladinim spin-offom, koji smatraju prozirnim potezom isključivo u službi zbunjivanja građana.

– Jasno je da se iza toga kriju interesi pojedinaca koji neće uzeti metlu u ruke i čistiti, već žele biti šefovi nad šefovima i menadžeri. Spin-off vidim i kao priliku za uhljebljivanje stranačke infrastrukture i kadrova, što bi građani opet debelo platili – kaže Stipić.

Ne iznenađuju ga stavovi HUP-a, “privatnika koji”, kako kaže, “u outsourcingu u svom čisto obliku, za koji se zalažu, vide priliku da spase svoje tvrtke ili da im prošire poslovanje”.

Vlada se ponaša nestručno, smatra pak Jasna Plevnik i daje argumentaciju.

– Javnosti nije ponudila nikakve garancije o tome da po navedenom spin-off modelu takvo trgovačko društvo neće privatizirati kroz dvije ili pet godina. Također, nije ponudila odgovor na koji način će osigurati nekršenje kolektivnih ugovora, kao i garanciju da će radnike zadržati na radnom mjestu – kaže Jasna Plevnik.

– U ovom slučaju treba se napraviti simulacija takve reforme na mikrorazini, pa da vidimo što napraviti ako se pokaže lošom. Stručnjaci kažu da je spin-off model dobar u autoindustriji, telekomunikacijama ili ekonomiji temeljenoj na znanju. Vlada treba osigurati argumente za takav oblik outsourcinga – gdje se u identičnom slučaju pokazao dobrim, u kojoj to zemlji. Ovako ne znamo na što se Vlada oslanja. Nešto ranije, ako uzmemo u obzir da želi uštedjeti, Vlada također nije ponudila argumentaciju po kojoj je znanstvenoj platformi izračunala da bi izdvajanje neosnovnih djelatnosti donijelo upravo tolike uštede koliko namjerava ostvariti – smatra Jasna Plevnik.

Što se tiče reakcije HUP-a, sugovornica je zaključka da među njima zasigurno postoje oni koji žele profitirati iz privatizacije neosnovnih službi, ali ništa manje nije važno ni to da je njihovo obraćanje javnosti “pristup kvarenja demokracije koji ide sve do toga da žele zavaditi sindikate”.

Zaključimo s izjavom ministrice Opačić s početka teksta i tezom da država ima iskustva sa spin-offom. Tražeći gdje su to iskustvo konkretno stekli, pomogao nam je sindikalist Stipić.

– Da, da, ima iskustva, primjer je tvrtka Pleter usluge d.o.o. gdje, po našim informacijama, plaće radnika jedva prelaze dvije hiljade kuna, dok su one menadžerske 18 hiljada i više. Neka nas Vlada radije ne povlači za jezik, bolje im je da šute jer bismo imali još svašta za reći – poručuje Stipić.

Dragan Grozdanić

  •  

Katran i perje

Bivši ministar turizma postao stručnjak za hip-hop i TV serije

Svadbarski grudobran

Očekuje se da Ivan Herak uskoro objavi selfije s pištoljima, zlatnim ogrlicama i putenim ljepojkama

Ivan Herak, bivši ministar turizma iz doba pokojnog Ludog kralja željeznog prijestolja Franje Tuđmana, napisao je u “Jutarnjem listu” još jednu u seriji zabavnih stručnih kolumni, pod dubokomislećim naslovom “Koliko je Snoop Dogg važan za hrvatski turizam?” Tom prilikom Herak se oduševio činjenicom da Dubrovnik, taj usnuli balkanski gradić na obali Jadrana, i službeno postaje dijelom Kraljeva grudobrana na kontinentu Westeros. Herak se ujedno rastopio od sreće zbog dolaska renomiranog repera, producenta pornića i bivšeg dilera Snoop Dogga, koji je na čuvenom bogataškom Baracas – Beckman vjenčanju dvoje pripadnika američkog džet-seta održao di-džej program.

Snoopa su iskrcali iz aviona na njemu potpuno nepoznatu i nevažnu lokaciju, potom je prodrmao bogataške guzice na partiju u kazalištu, da bi u roku hitno odmaglio uz Dubrovnika – grudobrana s povećom svotom u džepu. Kolikom, točno se ne zna, ali pouzdano višestruko većom od one za koju je dokono svadbarsko društvo iznajmilo najmanje polovicu građevina u staroj jezgri, gdje se mitska svadba odvijala nekoliko godina.

S obzirom na to da se zblanuti Snoop fotografirao ispred Katedrale Velike Gospe i fotku s inteligentnim potpisom “Game of Thrones” odmah objavio na društvenim mrežama, bivši ministar je pohvalio reperov doprinos “celebrity eventu godine”, toj “neprocjenjivoj besplatnoj reklami Dubrovniku”, što je nesumnjivo doprinijela otklanjanju imagea Hrvatske kao razmjerno primitivne zemlje u kojoj se donedavno ratovalo.

“Hrvatsku još uvijek, htjeli mi to ili ne, većina potencijalnih turista veže uz rat i Balkan. Svako drugačije brendiranje stoga nam je dobro došlo”, napisao je sve lucidniji turistički kolumnist. Očekuje se da Herak počne objavljivati selfije na kojima će poput Snoopa biti okružen pištoljima, zlatnim ogrlicama i putenim ljepojkama, te da se poput onog patuljka iz “Igre prijestolja” oda razvratu i bludu. “Katran i perje” već vidi Heraka u spotu kako deklamira opako stihovlje: “Sliko Snup selfija kraj katedrale uz vrištanje drolja / pa ostao bez daha jer je mislio da je u Igri prijestolja / jer šta kurca taj Snup o Dubrovniku znade / nego da se u njemu Game of Thrones snimade…” Yo, bitch.

Petar Glodić