Kult ličnosti

Igor Mandić

“Oklop od papira” Igora Mandića, nedavno objavljen u izdanju VBZ-a, treća je u nizu njegovih autobiografskih knjiga (“Sebi pod kožu” iz 2006. i “U zadnji čas” iz 2009.) i ujedno, prema riječima autora, posljednja. Riječ je o izabranim autorskim tekstovima i intervjuima koje je Mandić napisao i dao od 1966. do 2013. godine, koji još jednom pokazuju osebujnost Mandićeva temperamenta, karaktera i intelektualnog stila. “Oklop od papira” pokriva period od nekoliko desetljeća i jasno pokazuje da se Mandić vrlo rano u svojoj spisateljskoj karijeri etablirao kao važan dio kulturnog miljea, ali tako da bude njegov dežurni kritičar i provokator, čime je nemjerljivo zadužio jugoslavensku i hrvatsku kulturu.

Kevin Spacey 

Poznati američki filmski glumac samo je jedan iz poznate kuće slavnih koji je ovih dana apelirao na svjetsku javnost da pomogne unesrećenim ljudima na poplavljenim područjima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Pomoć su od svijeta također zatražili kineski redatelj Zhang Yimou, glumica Gong Li, rock gitarist Mark Knopfler koji je poplavljenima posvetio pjesmu “Solid Rock”, pisci Paulo Coelho i Tony Parson, muzičari Eddy Grant i Billy Idol, frontmen grupe Duran Duran Simon Le Bon, Brussels Jazz Orchestra, dirigent Zubin Mehta, violinist Stefan Milenković, glumica Angelina Jolie i mnogi drugi. Treba reći i da mnoge kulturne institucije u sve tri države neprestano prikupljaju humanitarnu pomoć za stradale.

Alen Mešković 

U zagrebačkom književnom klubu “Booksa” gostovao je danski pisac bosanskih korijena Alen Mešković, čiji je prvijenac “Ukulele Jam” u Danskoj postao bestseler i dobio odlične kritike, a u Hrvatskoj ga je u prijevodu Đurđice Žlebačić Soerensen objavio Algoritam. Meškovića su danski kritičari usporedili sa Salingerom i Nickom Hornbyjem, uz napomenu da uz duhovitost romana ide i porcija “egzistencijalne ozbiljnosti”. “Ukulele Jam” kroz priču o boravku glavnog junaka, tinejdžera Mikija, s roditeljima u izbjegličkom centru u Puli, čiji je stariji brat nestao u srpskim logorima, tematizira pitanja raspada obitelji, nacionalističke mržnje i trauma rata.

Jean-Luc Godard 

Legendarni francuski redatelj, koji je 1960-ih novim valom i nekonvencionalnim korištenjem tehnike snimanja svijet filma okrenuo naglavačke, izjavio je da uopće nije zainteresiran za nagradu u Cannesu, iako je njegov film “Zbogom jeziku” bio u utrci za Zlatnu palmu. “U duhu kontradiktornosti, volio bih kada ne bi bilo nikakve nagrade”, rekao je Godard i dodao da bi se radovao Zlatnoj palmi da ju je dobio prije 30-40 godina, ali da bi mu ona, bez sumnje, pričinila štetu, pa je sretan što ju je izbjegao. Također je rekao da bi trofej, da ga je dobio, dao svom savjetniku za financije, kao što je učinio i s počasnim Oscarom koji je osvojio 2010. godine. Ovogodišnji dobitnik Zlatne palme turski je redatelj Nuri Bilge Ceylan za film “Zimski san”, dok je Godard na kraju dobio nagradu žirija.

Selma Spahić

Na XIII. Festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica-Sarajevo glavna nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je “Tajni džema od malina” u režiji Selme Spahić i u produkciji SARTR-a, Fondacije “Karim Zaimović” i MESS-a. Nagrada žirija za najbolju dramatizaciju pripada Bojani Vidosavljević, Dariju Bevandi i Adnanu Lugoniću za tekst iste predstave, a nagrada za najbolju režiju pripala je također Selmi Spahić. Predstava “Tajna džema od malina”, koja na fantazmagoričan i surovo nadrealan način govori o ratu u Bosni i Hercegovini, proglašena je najboljom i prema ocjeni novinarskog žirija i ocjeni publike.

J. J. Abrams

Redatelj sedmog nastavka “Ratova zvijezda” J. J. Abrams ponudio je obožavateljima tog serijala da budu statisti u filmu i da glume u nekoj od scena ako poklone simboličnih deset dolara UNICEF-ovom programu “Inovacije” namijenjenom djeci, prenose britanski mediji. U novom filmu pored Harrisona Forda, Marka Hamilla i Carrie Fisher igrat će i novi, mladi glumci. Epizoda 7 bit će peta koja se snima u Velikoj Britaniji, a premijeru će imati 18. prosinca 2015. godine. Originalnu trilogiju čine “Ratovi zvijezda: nova nada” (1977.) koju je režirao George Lucas, “Imperija uzvraća udarac” (1980.) Irvina Kershnera i “Povratak Jedija” (1983.) u režiji Richarda Marquanda.

Juan Reinaldo Sanchez

Bivši tjelohranitelj Fidela Castra objavio je knjigu “Skriveni život Fidela Castra” u kojoj otkriva da je kubanski diktator živio u stilu Luja XIV. – provodio se na luksuznim jahtama i na privatnom karipskom otočiću. Sanchez je u jednom trenutku, kako to već biva, pao u nemilost diktatora i završio u zatvoru, a 2008. izbjegao je na Floridu. Knjigu o životu uz Castra napisao je s francuskim novinarom Axelom Gyldenom, a nedavno je objavljena u Francuskoj pod naslovom “La vie cachée de Fidel Castro”. Sanchez opisuje Castra kao “karizmatičnog i manipulativnog” i najviše mu zamjera to što je u privatnom životu živio “kapitalistički do kraja”, iako ga se kao dobar revolucionar trebao odreći.