Kult ličnosti

Pero Kvesić 

Renomirani pisac iz Zagreba autor je najnovije zbirke kratkih priča “Pudli lete na jug”, koja je nedavno izašla u izdanju Hena Coma. Psi su dobre duše većine ovih priča, no Kvesić, pišući o kućnim ljubimcima, kroz tople životne dogodovštine na rubu anegdota daje vrlo točnu dijagnozu današnjeg vremena. Pritom se služi nostalgičnim prisjećanjima na neka davno prošla vremena, kada je život bio jednostavniji i autentičniji, ali i preciznim opisima ljudskih naravi koje se, naravno, ne mijenjaju s promjenama političkih ili ekonomskih okolnosti. Pišući o psima koje je sretao, imao i volio tokom svog života, Kvesić ironizira i samog sebe, jasno navodeći vlastite mane i životne zablude. Književna kritika preporuča Kvesićevu knjigu kao primjer majstorstva kratke priče.

Miki Manojlović i Enver Petrovci

Dvojica glumaca, jedan iz Beograda, drugi iz Prištine, bili su moderatori razgovora među piscima na književnom festivalu Krokodil koji je od 12. do 14. lipnja održan u Beogradu. Na otvorenju festivala predstavljeni su autori koji žive u inozemstvu i pišu na stranom jeziku, poput albanske spisateljice Ornele Vorpsi koja piše na francuskom i talijanskom jeziku i irskog pripovjedača Philipa Ó Ceallaigha koji živi u Rumunjskoj. Drugu večer gostovali su pisci manjinskih zajednica, dok je završnica bila posvećena najprovokativnijim autorima regije. Između ostalih, na festivalu su sudjelovali pisci Aleksandar Hemon, Ildiko Lovaš, Nenad Veličković, Damir Avdić, Daša Drndić, pjesnikinja s Kosova Ervina Haljilji, autori Corina Sabau, Shkelzen Maliqi, Biljana Srbljanović i Srećko Horvat.

Radovan Ivančević

U povodu desete godišnjice smrti jednog od najznačajnijih hrvatskih povjesničara umjetnosti, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske organiziralo je u Zagrebu stručni skup “Hrvatski povjesničari umjetnosti – Radovan Ivančević (1931-2004)”. Studenti Radovana Ivančevića pamte iz one slavne generacije povjesničara umjetnosti, primjerice Grge Gamulina, Vladimira Preloga i Vere Horvat Pintarić, dok će široj javnosti Ivančević ostati upamćen kao kritički i polemički duh, udružen s analitičnošću i erudicijom, koji je branio dostojanstvo struke i kritički progovarao o mnogim ružnim stranama aktualne stvarnosti: digao je svoj glas za javne prostore u Zagrebu, za zaštitu Dubrovnika i šibenske katedrale, a bio je i jedan od malobrojnih koji su 1993. javno osudili rušenje Starog mosta u Mostaru.

Jugoslav Vlahović

Retrospektivna izložba “Knjige otisaka” ilustratora, karikaturista i grafičkog dizajnera Jugoslava Vlahovića otvorena je nedavno u Muzeju primijenjene umjetnosti u Beogradu, a koncipirana je kao pregled njegovih najznačajnijih radova, predstavljenih u 12 autorskih knjiga koje je grafički oblikovao i objavio. Retrospektiva predstavlja gotovo pola vijeka Vlahovićevog stvaralaštva, od njegovog diplomskog rada “Veni, vidi, vic” na Fakultetu primijenjenih umjetnosti iz 1974., pa do posljednjeg – neobjavljenog projekta “Inventar u fotošopu”. Vlahović je objavio i nekoliko hiljada karikatura i ilustracija u stranim i domaćim časopisima, plakata, omota knjiga i ploča, koje izložba zasebno predstavlja. Dobitnik je tridesetak domaćih i internacionalnih nagrada za ilustraciju i karikaturu te desetak nagrada za opremu knjige i dizajn.

Imrana Kapetanović 

Fotografkinja iz Sarajeva autorica je dokumentarne zbirke fotografija “People of Sarajevo” koja je predstavljena na 8. danima Sarajeva u Beogradu, održanima od 14. do 16. lipnja. Na Facebook stranici “People of Sarajevo” autorica svaki dan objavljuje po jednu fotografiju i kratku priču, anegdotu ili crticu iz života građana Sarajeva. Manifestacija obuhvaća tribinu “Novo čitanje: sarajevske priče i priče o Sarajevu”, filmski i kazališni program te izložbu “Bunt” sarajevskog fotografa Velije Hasanbegovića o protestima koji su nedavno bili u tom gradu. U Kulturnom centru Grad održano je i zajedničko praćenje utakmice nogometnih reprezentacija Argentine i Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, pod nazivom “Navijaj za komšije”. Nagradu Dana Sarajeva u Beogradu za doprinos uspostavljanju trajne i miroljubive komunikacije i suradnje Beograda i Sarajeva ove je godine dobila dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

Nikita Milivojević

Kazališni redatelj iz Beograda, inicijator je Šekspir festivala koji se održava od 19. do 25. lipnja u selu Čortanovcima na sjeveru Bačke. U Vili Stanković festival će otvoriti The Globe Theatre iz Londona s predstavom “Hamlet”, s kojom je na svjetskoj turneji, a nakon toga slijede “Henri VI” u izvedbi Narodnog pozorišta iz Beograda, “Kako vam drago” Državnog dramskog kazališta iz Tbilisija u režiji Levana Culadzea, “Ukroćena goropad” Mestnog gledališča iz Ljubljane u režiji Anje Suše i “Romeo i Julija za dvoje” kazališne trupe Rajska ptica iz Atene. Bit će izvedena i predstava “Siroti, siroti Lir” Nine Salinen iz Finske/SAD-a u režiji Katje Kron i “Muzej Šekspir” Akademije umetnosti Novi Sad.