Kult ličnosti

Dušan Džamonja

Tijekom Svjetske izložbe EXPO 2015., koja će se iduće godine održati u Milanu, na trgovima ovoga grada bit će izloženo tridesetak skulptura slavnoga jugoslavenskog i hrvatskog kipara  Dušana Džamonje (1928. – 2009.). Ideju fotografa Čedomira Komljenovića o Džamonjinoj prezentaciji na Svjetskoj izložbi podržao je umjetnički direktor Davide Rampello, a prihvatio Organizacijski odbor EXPO-a. Na najvećoj svjetskoj likovnoj manifestaciji sudjelovat će čak 144 države, a organizatori očekuju da će je posjetiti oko 25 milijuna ljudi. Glavni sponzor Džamonjine prezentacije bit će Cartier, jedan od najpoznatijih luksuznih brendova, koji će već u studenome organizirati konferenciju za novinare u Milanu na kojoj će predstaviti stvaralaštvo hrvatskog umjetnika.

Davor Konjikušić

Novinar “Novosti” i vizualni umjetnik, autor je foto-instalacije “Trg Europe: slijepa pjega” koja je u sklopu UrbanFestivala na Međunarodni dan izbjeglica, 20. lipnja, trebala biti postavljena na zagrebačkom Trgu Europe, sučelice zgradi Europske komisije. Konjikušićev rad čine portreti migranata koje je autor uokvirio crvenim i žutim linijama, preuzetima iz službene šablone za izradu fotografija za biometrijsku putovnicu, koju većina fotografiranih vjerojatno nikada neće posjedovati. No Gradski ured za prostorno uređenje odbio je UrbanFestivalu izdati dozvolu za postavljanje, pod izlikom da je prostor predviđen za gradske manifestacije, odnosno, kako je rečeno članicama kustoskog kolektiva BLOK kao organizatoricama tog Festivala, da je to mjesto još uvijek u zoni gradilišta. Portrete migranta organizatori su stoga raspršili na sedam lokacija u centru grada, a na Dan izbjeglica održana je protestna akcija BLOK-a i Centra za mirovne studije kojom je na Trgu Europe prosuta 671 papirnata kuglica, koje simboliziraju broj dana koliko traje jedan od najdužih postupaka čekanja rješenja za azil.

“Preko puta Kuće Europe nedavno su izložene fotografije osoba različitih rasa kojima se promoviralo pravo svih njih da unutar EU-a dobiju pravo glasa. Ovim odbijanjem grad je pokazao da stvarne osobe, odnosno izbjeglice, na ovom mjestu nemaju pravo pokazati svoj položaj. Ovaj je trg time postao Trg tvrđave Europe”, rekao je Davor Konjikušić.

Annika Mombauer

Renomirana njemačka povjesničarka, autorica je knjige “Uzroci Prvog svjetskog rata” čiji je prijevod nedavno objavila beogradska nakladnička kuća Klio. Ova knjiga, kao i trotomno izdanje u pripremi “Srbi 1903-1914”, koje je priredio Miloš Ković, bili su povod raspravi pod nazivom “Veliki rat između nevidljivih uzroka i vidljivih posljedica” održanoj u Beogradu. Knjiga Annike Mombauer počinje analizom kontroverzi nastalih na početku Velikog rata, a zatim istražuje rasprave koje su uslijedile nakon Versajske mirovne konferencije, kao i one koje su bile aktualne u međuratnom razdoblju i kasnije. Autorica posebnu pažnju posvećuje tezi da je Njemačka glavni krivac za globalni sukob, koja sve do danas izaziva debate među povjesničarima.

Božo Koprivica

U sklopu šestog međunarodnog festivala Odakle zovem, u Nikšiću je predstavljena knjiga nogometnih i poetskih fantazija “Samo bogovi mogu obećati” esejista, dramaturga, književnog kritičara i nogometnog zaljubljenika Bože Koprivice, koju je prije četiri godine objavila zagrebačka izdavačka kuća Ljevak, a beogradska Geopoetika je nedavno publicirala njeno izmijenjeno i dopunjeno izdanje. “Samo Božo zna formulu kako dribling prevesti u tekst, kako junaci sa terena mogu postati junaci u knjigama, a to su već bili i u našem životu. On zna dokle seže vidik sna, vidik sjećanja i vidik prepoznavanja. Ovo je knjiga kroz koju prolaze velike utakmice i državni udari, tišine i zemljotresi, nezaboravne priče i intimni zapisi”, rečeno je na promociji.

Rem Koolhaas

Renomirani nizozemski arhitekt, umjetnički je direktor Bijenala arhitekture u Veneciji, koji upravo traje i na kojem su dodijeljene važne nagrade. Koolhas je festival koncipirao pod motom “Osnove”, a nagradu za najbolji istraživački rad na tu temu dobio je španjolski arhitekt Andres Jaque. Južna Koreja osvojila je Zlatnog lava za najbolji paviljon, dok je Srebrnog lava dobila čileanska izložba. U konkurenciji 65 država posebne pohvale dobili su kanadski, francuski i ruski paviljon, a među tri specijalna priznanja jedno je pripalo i mladoj arhitektici Ani Dani Beroš iz Hrvatske, koja je pohvaljena za projekt “Intermundia”. Zlatnog lava za životno djelo dobila je “žena koja stvara arhitekte”, Phyllis Lambert iz Kanade.

Milorad Stojević 

“Podrubak razlike: književno i znanstveno djelo Milorada Stojevića”, knjiga eseja o književnom i znanstvenom radu profesora riječkog Odsjeka za kroatistiku, predstavljena je ovih dana u Rijeci. Milorad Stojević (Bribir, 1948.) radio je kao profesionalni književnik, novinar i lektor, bio je urednik časopisa “Dometi” i “Fluminensia”. Pjesnik je, pripovjedač, dramski pisac, kritičar i znanstvenik, autor antologije “Čakavsko pjesništvo XX. stoljeća”. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada i priznanja: Nagrade “A. B. Šimić”, Nagrade grada Rijeke, Goranovog vijenca i Kvirinove nagrade za ukupan doprinos domaćem pjesništvu.