Megatrend lažnih doktorata

Još se nije stišala buka oko navodno plagiranog doktorata aktualnog ministra policije Nebojše Stefanovića na privatnom Megatrend univerzitetu – isti je prije koji dan oformio komisiju koja bi trebala ispitati navode “navodnih” srpskih znanstvenika iz Londona koji su ih iznijeli – a već je na sceni nova afera, točnije londonski doktorat Miće Jovanovića, vlasnika i rektora tog Univerziteta, ujedno i Stefanovićevog mentora pri izradi doktorata.

Dr. Marko Milanović, docent i od lani izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nottinghamu i dr. Miljana Radivojević, postdoktorandica na Institutu za arheologiju Univerzitetskog koledža London, u svom tekstu “Rektor Mića, Baron Minhauzen, ili kako je ministrov mentor zagubio doktorat” (Peščanik.net) kažu da su u potragu za Jovanovićevim doktoratom krenuli kada su na zvaničnoj prezentaciji njegove biografije uočili da je napisano da je doktorirao na “University in London” umjesto “University of London”. U najkraćem, pretražili su sve kataloge i baze podataka za doktorske dizertacije u Velikoj Britaniji – bezuspješno. Stoga su se e-mailom obratili profesoru Stephenu Woodu, profesoru na univerzitetima Sheffield i Leicester, kod kojega je, kako tvrdi u svojoj zvaničnoj biografiji, Jovanović doktorirao još u vrijeme dok je Wood bio izvanredni profesor na Londonskoj školi ekonomije (LSE).

“Ja nisam bio mentor Mići Jovanoviću. On nikada nije bio registrovan u LSE-u”, odgovorio je Wood, dodajući da je Jovanović podnio dizertaciju na usmenu obranu na Portsmouthu. Kaže i to da je imao “izvesnu mentorsku ulogu”, mada se ne može sjetiti kolika je ta uloga formalno bila, pa dodaje: “On je podneo disertaciju na usmenu odbranu, i u toj fazi je odlučeno da mu se ne dodeli doktorat. U nacrtu su postojali značajni problemi, što je zahtevalo značajnu reviziju (major revision – umesto obaranja na odbrani teze, od studenta se zahteva da je u vrlo velikoj meri preradi i ponovo podnese na odbranu). Koliko ja znam, on nikada nije podneo revidiranu tezu. Pretpostavljam da morate da pitate na Portsmouthu. Ali mogu sa sigurnošću da kažem da nije doktorirao na LSE-u.”

Autori teksta navode da je Portsmouth lučki grad na sto kilometara od Londona i da 1983. godine, kada je Jovanović, kako je navedeno u njegovoj biografiji, obranio doktorat, nije postojao univerzitet već viša škola. No ni prepiska s tamošnjom arhivom nije urodila plodom, jer su i tamošnji nadležni obavijestili autore da nikakve teze i doktorske dizertacije naprosto kod njih nema, pa je tim čudnije što Jovanović u svojoj biografiji tvrdi da je – čak prije navodnog doktorata – tamo, ali i na LSE-u u Londonu, bio gostujući profesor.

Rektor Megatrenda i dalje tvrdi da doktorat postoji (čak se i uslikao pokraj ukoričenih uradaka), jednako kao što postoji i onaj iz Ljubljane. Taj, doduše ne iz Ljubljane već iz Kranja iz 1991., zaista postoji (za to smo dobili potvrdu iz nadležne biblioteke), ali na odgovor za tvrdnje iz “romansirane biografije” (izraz Milanovićev i Miljane Radivojević) o ovom londonskom još nema Jovanovićevog odgovora.

Megatrend univerzitet, inače, postoji četvrt vijeka i ima nastavu svih razina, od osnovnih studija do doktorskih. Čini ga čak 11 fakulteta i dvije visoke škole, Megatrend virtuelni univerzitet, Institut za nove tehnologije i TV Metropolis, a polaznicima se pruža obrazovanje na osam kampusa u šest gradova Srbije (Beograd, Zaječar, Bačka Topola, Požarevac, Valjevo, Vršac). Na njihovih zvaničnim internetskim stranicama piše da “o kvalitetu nastavnog procesa i profesorskog kadra Megatrend univerziteta govore podaci da 91 odsto studenata diplomira u roku, a čak 72 odsto se zaposli u prvoj godini nakon diplomiranja”.

U intervjuu Telegrafu.rs u martu ove godine, na pitanje kako vidi činjenicu da je dosta ministara i ljudi na visokim državnim funkcijama, kako danas tako i u prošlosti, završilo baš Megatrend, Mića Jovanović kaže: “To je za mene i moj rad jedna velika satisfakcija, ali i priznanje za Megatrend, jer imamo veliki broj ministara, državnih sekretara, predsednika skupštine sa našom diplomom”, dodajući da je Nebojša Stefanović “jedan od naših najboljih doktoranata u istoriji Univerziteta dugoj 25 godina i ja njegovu doktorsku disertaciju, jer sam mu bio mentor, dajem drugim kandidatima za primer kako treba stručno i temeljno da se uradi jedan takav naučni rad”. S druge strane, procijenio je da je “preko 50 odsto članova Glavnog odbora SNS-a završilo ili još uvek studira na Megatrendu, sličan je procenat kada je u pitanju i SPS”. Razlog za to, tumači Jovanović, leži u činjenici da oni stvaraju prave stručnjake koji odmah mogu početi s radom u institucijama. “Veoma smo ponosni što Vlada Srbije u proteklih deset godina bira svoje kadrove sa Megatrend diplomom”, pohvalio se Jovanović.

Riječi rektora Jovanovića vrlo su jasne i govore o situaciji u akademskoj zajednici u Srbiji. Jasna je bila i profesorica Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snežana Đorđević, koja je bila gostujući član u komisiji za Stefanovićev doktorat i koja je za ono što je ovaj prepisao iz jednog njenog rada (bez navoda izvora) rekla da nije prepoznala svoje rečenice i da je riječ o – parafraziranju. Ocjenjujući da je Stefanovićev rad “solidan”, ona dodaje: “Daleko smo ispod standarda Oxforda i Cambridgea. Setite se, imali smo izolaciju, nismo imali knjige, literaturu i ti standardi su, nažalost, pali. I zato mislim da nije primereno govoriti da je vrlo loš rad!”

Neobično je što se sama akademska zajednica, osim malog broja pravih profesora – barem se tako čini – nije pretjerano uznemirila zbog skandala s doktoratima Stefanovića i živopisnog Jovanovića, koji je nakitio svoju službenu biografiju i nepostojećim doktoratima i nepostojećom britanskom stipendijom i nepostojećim britanskim priznanjima. Uzbudili su se najglasnije političari, od nezaobilaznog Aleksandra Vučića do onih koji tvrde da je riječ o zavjeri protiv njegove vlade, a ne o činjenici plagijata ili nepostojećih doktorata.

Uzgred, portal Peščanik, koji je cijelu priču započeo, i dalje je uglavnom nedostupan.