Pravda je slijepa

Ne smiruje se afera oko lažnog doktorata Miće Jovanovića, rektora i vlasnika Univerziteta Megatrend. Podsjećanja radi: najprije je dvoje znanstvenika iz Londonske škole ekonomije analiziralo doktorat ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića i označilo ga kao plagijat, njima su se pridružili još neki znanstvenici izvana i iz zemlje (na primjer Danica Popović s beogradskog Ekonomskog fakulteta, koja je ministru ponudila čak i TV duel o njegovom uratku), Aleksandar Vučić je izjavio da “gluplje obrazloženje (znanstvenika iz Londona) nije vidio”… A onda se cijela stvar prebacila na Stefanovićevog mentora Miću Jovanovića.

Ispostavilo se da rektor Megatrenda nema doktorat, kako je to tvrdio, na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti još iz 1983. godine (Vučić je, nakon što je to i službeno potvrđeno, izjavio da “nije iznenađen” tom činjenicom, poslije toga je malo ublažio svoju izjavu), ali da postoji doktorat iz 1991. – kako je to prošlog četvrtka objavio tjednik “Vreme” – obranjen na Fakultetu organizacionih nauka u Kranju, koji zovu i “kranjskom Sorbonom” zbog velikog broja političara i inih koji su tamo stekli zvučna zvanja.

Istoga dana poslijepodne, ministar prosvjete dr. Srđan Verbić izašao je pred javnost i rekao da je njegovom Ministarstvu potvrđeno da Jovanovićevog londonskog doktorata u katalozima i bazama podataka nema (isto ono što su danima prije na Peščaniku tvrdili dr. Marko Milanović i dr. Miljana Radivojević, zbog čega je taj internetski portal danima bio rušen i nedostupan), da doktorat iz Kranja ima, te pozvao rektora Jovanovića da podnese ostavku. Ovaj je to najavio, ali ne iz moralnih razloga, već zbog toga što u njegov doktorat sumnjaju Vučić i stranački mu prijatelj Ivica Dačić, te jednim od dva privatna aviona odletio u London da sam nađe dokaze sebi u prilog.

Povratak je najavio za ovotjedni ponedjeljak, kada će javnosti podastrijeti sve dokaze. Koji dan ranije, obećao je da će gostovati u emisiji “Utisak nedelje” Olje Bećković, potom se predomislio i s obrazloženjem da mu se autorica emisije “uneređuje na život” ukazao se u drugoj emisiji, “Teška reč” na TV Pinku, koji posljednjih mjeseci kod vlasti ima ulogu “pravog” javnog servisa, ugošćujući one koji bezrezervno podržavaju Vučića i njegove i koji će nebiranim riječima napasti svakoga tko ima bilo kakvu kritičku primjedbu.

Tu je pak došlo do novog razvoja: svoj je doktorat, kaže, obranio krajem 1980-ih u okviru Britanskog savjeta za nacionalna akademska zvanja, te pokazao ukoričeni doktorski rad (iz arhive LSE-a, ponovno tvrdeći) s naslovom “Radna motivacija i samoupravljanje”, koji na 355 stranica sadrži analizu jugoslavenskog samoupravljanja napravljenu na osnovu istraživanja koje je obuhvatilo osam tisuća radnika kragujevačke Zastave i RTB-a Bor. Usput je pokazao i potvrdu da je dizertaciju obranio – 1989. godine. I, kaže dalje Jovanović, osporavanje doktorata ministra Nebojše Stefanovića, iz kojih su kasnije proistekli i napadi na njega, za cilj je zapravo imalo “rušenje državnog vrha”, što je teza koju već danima zastupaju oni koji bespogovorno podržavaju Vučića. Usput je Jovanović i optuživao, ostrvljujući se na dnevnik “Blic” i njegovog urednika Veselina Simovića, na B92 i Verana Matića, na “Kurir” (sve bu ih tužil!) tvrdnjama da su ga “reketarili”, a on nije pristao i otud cijela afera; sada su svi prozvani, odbacujući optužbe, najavili kaznene prijave i tužbe protiv Jovanovića.

U “Utisku nedelje” neka sasvim druga slika: nekolicina znanstvenika, među kojima i spomenuti Marko Milanović, ostali su pri svojim tvrdnjama da je Jovanović lažni doktor. Dekan Fakulteta političkih nauka Ilija Vujačić razbio je još jednu lažnu tvrdnju Jovanovića, onu da je otjeran s tog fakulteta iako je imao sve uvjete za asistenta: laž, zato što je Jovanović imao prosjek 7,22 (tražilo se najmanje 8,0) i nije ni mogao ući u izbor za asistenta. Vujačić je ispričao još nešto, da se Jovanović kao student FPN-a lažno predstavljao kao slijepa osoba na polaganju ispita kod jedne profesorice. To je za “Blic” potvrdio još jedan profesor tog fakulteta, Zoran Stoiljković: “To je anegdota koju znaju svi koji su u to vreme radili na Fakultetu. Reč je o pokojnoj profesorki Ljubinki Bogatić kod koje je Mića Jovanović polagao ispit. Baka Ljuba se Jovanovića setila prilikom odbijanja njegove kandidature za asistenta na FPN-u, rekavši: A to je onaj što je kod mene slep dolazio da polaže.”

U cijeli cirkus se uključila, osim britanske, i njemačka javnost. Tako je njemački Deutsche Welle istražio navodnu mrežu univerziteta Megatrend u inozemstvu – ispostave u Londonu, Beču i Tokiju – i ustanovio da niti jedna ne postoji! U toj priči zanimljiv je bečki slučaj. Evo što o njemu DW piše: “Međunarodni Megatrend univerzitet sa sedištem u Beču (MIUV), počeo je sa radom u letnjem semestru akademske 2011/12 godine. Osnovan je kada je kompanija Megatrend Education Network GmbH otkupila Međunarodni univerzitet u Beču (International University Vienna – IUV) koji je bankrotirao nakon što je otkriveno da je godinama radio bez akreditacije i izdavao nepriznate, odnosno bezvredne diplome, o čemu su izveštavali austrijski Presse i Standard. Presse je izveštavao i o tome kako je novonastali Megatrend univerzitet, bivšim studentima bečkog Međunarodnog univerziteta, u okviru programa Obezbedi akreditovanu diplomu! (Get an accredited diploma!) ponudio da za 7.500 evra svoje bezvredne diplome operu u Srbiji.”

Sve vezano uz živopisnog dr. Miću bacilo je u zapećak ono od čega je sve počelo – doktorat ministra Stefanovića i optužbe za prisvajanje tuđeg rada. Njemu na pamet ne pada podnošenje ostavke, a državi očito na pamet ne pada – barem ne još – da neka neovisna komisija, a ne ona Megatrendova za koju je sve u redu, analizira Stefanovićev doktorat. Na kraju krajeva, za Miću Jovanovića i Megatrend godinama se pričalo ponešto od onoga što je posljednjih dana isplivalo na površinu, a to što je sada jedini na tapetu i što doktorat ministra policije pada u drugi plan očito je tek kontrola štete kojom se iz svega vadi vlast uz pomoć provladinih medija.