Rabljena sedmica

Sanader

Vrhovni sud smanjio je kaznu bivšem premijeru Ivi Sanaderu s deset na osam i pol godina zatvora. Riječ je o presudi za slučajeve INA-MOL i Hypo: Sanaderu je potvrđena osuđujuća presuda za primanje mita u zamjenu za predaju MOL-u upravljačkih prava u INA-i i za uzimanje provizije na kreditu Hypo banke hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, a vrhovni suci smanjili su mu kaznu zato što su uzeli u obzir Sanaderovo sudjelovanje u Domovinskom ratu, ratu u kojem se dotični – prema istoj presudi vrhovnih sudaca – bavio ratnim profiterstvom. Predsjednik Josipović smjesta je Sanadera proglasio veleizdajnikom i donio odluku da mu se oduzimaju sva državna odlikovanja, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, zajedno s dobrim dijelom pravdoljubive javnosti, presudu je shvatio kao vjetar u jedra vojni protiv mađarskih izrabljivača u ovdašnjoj naftnoj kompaniji: sad se traži da presuda Vrhovnog suda presudi i MOL-ovoj prevlasti ili svevlasti u INA-i, ali sva je prilika da to neće biti automatizam.

Sanader se pak iz zatvora obratio javnosti pismom u kojem negira svoju krivnju i za svoju sudbinu optužuje dogovor svog bivšeg prijatelja Roberta Ježića s bivšim glavnim tužiteljem Mladenom Bajićem: Sanader je osuđen na temelju Ježićeva iskaza, a Ježić je tim iskazom sebi kupio slobodu. “Tvrdim i danas, kao što sam to tvrdio svih ovih godina, da nikad nisam primio mito ni u slučaju Hypo, ni u INA-MOL, ni u bilo kojem drugom. Za takve optužbe ne postoji nijedan dokaz. Postoje samo dogovorene i namještene izjave ljudi, u svakom postupku po jednog, koji su svi, bez iznimke, najprije bili strpani u zatvor, a onda za svoju slobodu ili minimalnu kaznu u dogovoru s bivšim glavnim državnim odvjetnikom, uz asistenciju politike, optužili mene. Oni su, doduše, priznali svoja kriminalna djela, samo što su naglasili da ih je na njih tobože nagovorio premijer, a njemu su dali sav novac dok sebi nisu ostavili ni kune. Kad bi ovo bio predložak za neku kazališnu komediju bilo bi previše, a kamoli kad je riječ o nasmrt ozbiljnim stvarima koje se upravo događaju”, napisao je bivši predsjednik Vlade.

Biskupi

Skupina uglednih domaćih intelektualaca uputila je otvoreno pismo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u povodu istaknutog sudjelovanja Crkve u dočeku ratnog zločinca Darija Kordića nakon njegova izlaska iz austrijskog zatvora. “Da je poticanjem straha, netrpeljivosti i mržnje najlakše zaluditi mase nije ništa novo. Koliko to može biti uspješno pokazao je i doček D. Kordića na zagrebačkom aerodromu, gdje mu je biskup V. Košić ljubio ruku, a gomila vjernika pjevala pobožne pjesme – da bi čas poslije ta ista gomila urlala ‘Za dom spremni!’, a uz povike ‘Ubij ga! Ubij ga!’ premlatila čovjeka koji se jedini usprotivio takvom veličanju ratnog zločinca”, stoji u pismu. I dalje: “Takva zloupotreba vjere za poticanje nesnošljivosti i nasilja predstavlja negiranje temeljnih etičkih vrijednosti pa time i temeljnih vrijednosti kršćanstva. U današnjoj Hrvatskoj to je realna opasnost i, nažalost, neki od biskupa imaju u tome vodeću ulogu. Molimo vas da upotrijebite autoritet da se Crkva u Hrvatskoj vrati s puta nacionalističke ostrašćenosti i isključivosti na put kršćanske tolerancije i skromnosti, ekumenizma i dijaloga. To bi bilo važno i za Hrvatsku i za Katoličku Crkvu.”

Linić

Premda njegove ispovijedi i potezi – ispunjeni ličnom ogorčenošću, ispraznošću i nesuvislostima – više ne zanimaju baš nikoga, bivši ministar financija Slavko Linić nastavlja voditi rat protiv Zorana Milanovića, svog dojučerašnjeg šefa u SDP-u i u Vladi. Linić izjavljuje kako će ostatak života posvetiti razotkrivanju Milanovićevih grijeha i nesposobnosti, premda u dosadašnjih stotinu intervjua nije razotkrio uglavnom ništa, osim da mu ne bi bilo mrsko da se na vlast što prije uspne HDZ, iako se Linić i dalje zaklinje u svoju odanost SDP-u. Da bi osnažio svoju zakletvu o posvećivanju života borbi protiv Milanovića, Linić je u srijedu – zajedno s HDZ-ovcima – glasao protiv novih ministara zdravlja i obrazovanja, Siniše Varge i Vedrana Mornara. Glasao je protiv samo zato što je nove ministre predložio Milanović, jer Linić i ne zna rezonirati dublje od devize da je prijatelj njegova neprijatelja – njegov neprijatelj.

Savjet

Savjet za nacionalne manjine nije zadovoljan ni zastupljenošću ni sadržajem manjinskih programa na HRT-u, a ukoliko se stanje ne popravi, Savjet bi mogao tužiti HRT zbog neispunjavanja obaveza, rečeno je na sjednici održanoj 18. juna na kojoj je razmatran izvještaj HTV-a i Hrvatskog radija o proizvedenim i objavljenim programima namijenjenim informiranju pripadnika nacionalnih manjina u prošloj godini. “Čak i uz najpovoljniju metodologiju, na četiri programa HTV-a manjine su zastupljene sa 1,86 posto, što ne korespondira ni s njihovim učešćem u stanovništvu ni s onim što rade”, rekao je predsjednik SNM-a Aleksandar Tolnauer, dodajući da je lani na kanalima HRT-a i HR-a bilo 37 “manjinskih” radijskih i televizijskih emisija, dvije manje nego 2012. “Lani je HTV proizveo ukupno 2.839 minuta manjinskog programa, odnosno 7,7 minuta dnevno ili 1,86 posto godišnje”, rekao je Tolnauer i dodao da HRT ni danas ne primjenjuje povelju o upotrebi manjinskih jezika, koju je Hrvatska potpisala 1997. godine. “Kadrova nema, a edukacija novinara je katastrofalna. Najproblematičnije je da manjine na HTV-u, ne samo da nisu integrirane, nego su getoizirane u dvije emisije, koliko god one bile dobre i koliko god se trudili ljudi koji ih rade.” U raspravi je ukazano na potrebu zajedničkih sastanaka članova SNM-a i rukovodstva HRT-a na čelu s generalnim direktorom Goranom Radmanom.

N. J.