Balkan prolaz

Monstrum 2

Ne smiruju se strasti u Makedoniji u vezi donošenja presude u slučaju “Monstrum”, u kojem je šest makedonskih Albanaca pod optužbom za terorizam osuđeno na doživotne zatvorske kazne zbog svirepog ubistva pet Makedonaca kod Smiljkovskog jezera u travnju 2012. godine. Sve od izricanja presude traju protesti Albanaca u Skopju, Gostivaru, Strugi i Tetovu, koji su u jednom trenutku prerasli u ulično nasilje i sukobe s policijom, koja nije prezala od uporabe šok-bombi, suzavca i vodenih topova u obračunu s prosvjednicima koji su ih zasipali kamenicama. Makedonska policija je u nekoliko dana uhapsila dvadesetak prosvjednika, čiji predstavnici tvrde da neće prestati prosvjedovati sve dok osuđenici “ne budu oslobođeni”. Predstavnici međunarodnih organizacija u Skoplju – NATO-a, EU-a, OSCE-a i veleposlanstva SAD-a – zajedničkim su saopćenjem pozvali građane Makedonije da se uzdrže od nasilja.

Biciklisti

Aktivisti i aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom napadnuti su u Valjevu tijekom mirnog prosvjeda u znak podrške žrtvama Srebrenice. Mirovnu grupu koja se na biciklima iz Beograda zaputila prema Potočarima kod Srebrenice, gdje će 11. lipnja biti obilježena godišnjica srebreničkog genocida, napala je grupa mlađih ljudi, koja je uz psovke i prijetnje probila policijski kordon. Nekoliko aktivistkinja je povrijeđeno, a valjevska policija je privela nekoliko napadača. Kako javljaju regionalne agencije, napadači su nosili majice s natpisima “Četnici Valjeva”, a zasmetalo im je što “skup nije bio najavljen”. Al Jazeera Balkans javlja da su povrijeđeni Ljiljana Radovanović, Miloš Urošević, Dejan Gašić i Staša Zajović, koordinatorica Žena u crnom. Ona je ispričala kako je grupa ljudi koja se okupila na mjestu gdje se skup održavao počela dobacivati fašističke parole, nazivajući ih “plaćenicima Zapada” i onima koji su izmislili Srebrenicu. “Policija je jedva uspjela da nas zaštiti”, rekla je Staša Zajović.

Izvještaj

Beogradski Fond za humanitarno pravo objavio je Izvještaj o suđenjima za ratne zločine Srbije, u kojem se iznose podaci u korist tvrdnje da Srbija ne čini ni izbliza dovoljno na procesuiranju ratnih zločina i da niti jedan visoki policijski ili vojni zvaničnik nije procesuiran za ratne zločine koje su počinili pripadnici zvaničnih i nezvaničnih formacija iz Srbije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Direktorica Fonda Sandra Orlović na predstavljanju izvještaja u Beogradu navela je kako je Srbija tijekom 2013. godine podigla samo osam optužnica protiv 14 osoba za ratne zločine, ali kako nijednom optužnicom nije obuhvaćen neki visokorangirani pripadnik vojske ili policije. “Tužilaštvo do sada nije optužilo nijednog generala, majora ili pukovnika”, rekla je Sandra Orlović, dodajući da je, pored toga, blaga kaznena politika sudova “ozbiljan problem”, podsjećajući na slučajeve u kojima su izrečene kazne bile niže od zakonom predviđenih. Zamjenik tužitelja za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić rekao je da su zamjerke iz izvještaja FHP-a “realne i opravdane”, pravdajući Tužiteljstvo preopterećenošću i nedostatkom kadrova. “U narednim mjesecima otvorit ćemo tri nova slučaja sa oko 40 optuženih u vezi sa zločinima u Istoku, zatim zločinima u Srebrenici i otmicama u Štrpcima”, rekao je Vekarić. “Kada je riječ o procesuiranju visokih zvaničnika zbog ratnih zločina, i to će se promijeniti”, dodao je zamjenik tužitelja za ratne zločine Srbije.