Ko ne pamti, iznova proživi

Oko 600 sudionika ovogodišnje komemoracije žrtvama ustaškog logora smrti Jadovno, održane 29. juna uz spomenik kod Šaranove jame, jednog od bezdana u koji su ustaše bacali svoje žrtve, upozorilo je na pokušaje negiranja i relativiziranja zločina. Spomenuta je i nečasna uloga Katoličke crkve u zločinima i njihovu zataškavanju te je ponovno zatražena obnova spomenika i uspostava javne ustanove za upravljanje spomen-područjem logora Gospić-Jadovno-Pag, gdje je u četiri mjeseca pobijeno više od 40.000 ljudi.

Skupu su prisustvovali visoki predstavnici Hrvatske i Srbije, SPC-a, ovdašnje srpske i židovske zajednice, antifašisti i poštovatelji uspomene na žrtve. Nakon parastosa koji je služio vladika slavonski Jovan sa sveštenstvom Gornjokarlovačke eparhije i molitve za mrtve koju je vodio rabin Luciano Moše Prelević, delegacije su položile vijence.

– Stojimo na mjestu jednog od najstrašnijih zločina počinjenih u ime vjere, nacije i države. Ubijati, ubijati i ubijati bio je program, cilj i svrha nove ustaške vlasti. Katolički svećenici i biskupi koji su je blagoslovili grešnici su do danas i zloupotrijebili su poslanje i misiju Crkve. Još nismo čuli riječi kajanja za taj strašan grijeh, 42.000 žrtava prema procjenama Đure Zatezala, 70.000 prema procjenama akademika Ljube Bobana ili između 26 i 28 hiljada prema zapisima jednoga ustaškog zapovjednika – kazao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, koji se osvrnuo i na demonstrante što su koji kilometar dalje sudionike komemoracije dočekivali uvredama, omalovažavajući žrtve i veličajući ideologiju genocida.

– Naši sudovi još ne izriču kazne za takva djela. Zato je naša zadaća ne samo da se sjećamo ovdje ubijenih, nego i da se borimo protiv onih koji i dalje veličaju ustaštvo i nastoje iskoristiti stradanje hrvatskog naroda između 1991. i 1995. da se zatre spomen o strašnim zločinima od 1941. do 1945. Naša je realnost red deklarativnog antifašizma, pa red toleriranog ustaštva i sentimenta prema njemu – rekao je Pupovac, dodavši da su zločini počinjeni u Jadovnom matrica svih zločina koji su se u 20. stoljeću dogodili između Srba i Hrvata.

– Preplašeni i zgađeni od zla, možemo samo da ćutimo na groblju braće moje i braće sveljudske. Zlo se, kad je neosuđeno, uvek vraća, a kad ga prepoznamo, već bude kasno, jer ponovo čini da ljudski život nema smisla. Ko zaboravi, uvek se ponovi, ko ne pamti, iznova proživi. Nije opravdanje da ćutimo dok u Evropi bujaju fašističke snage. Hrvatska je članica EU-a, Srbija želi da to postane. Hrvatska je u EU ušla na temelju antifašističke borbe svojih građana, a ne na temelju NDH. I Srbija želi da uđe na temelju toga, u Evropi nema mesta za osporavanja jama bezdanica, za cinično prebrojavanje kostiju i pretnje ponavljanjem zla. Hrvat je čovek, ni bolji ni gori od Srbina, Roma i Jevreja, a ustaša je zver i nema ništa s ljudima. Onaj ko je napunio ovu jamu bezdanicu, ko osporava zločin i ko prebrojava kosti, nema ništa s ljudskošću. Srbija poštuje Hrvatsku i kad ne misle isto o istoriji, ali kad je reč o Jadovnu, Jasenovcu i Gradiški nije moguće drugačije misliti – rekao je Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Vladi Srbije, naglasivši da nitko nije ubijan zbog boga, ideja i naroda, ali jest zbog laži o tome.

Izaslanik predsjednika Sabora Damir Mateljan kazao je da je Jadovno bilo početak spirale ustaškog terora.

– Jadovno je preteča Jasenovca i drugih izljeva mržnje brutalne ustaške diktature, ali i početak kraja njihove namjere da se prikažu tvorcima hrvatske državnosti. Vrijednosti antifašizma, kao što su tolerancija, mir i jednake mogućnosti za sve, treba živjeti i danas – rekao je Mateljan.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin podsjetio je da je oko 2.000 logoraša koji su preživjeli Jadovno prebačeno u Jasenovac i ondje pobijeno. Spomenuo je i ulogu svećenika u zločinima te konstataciju jednog suvremenijeg crkvenog velikodostojnika da se “ustaše pridržavaju nauka Katoličke crkve”. Kritizirajući to što se ni danas ne kažnjavaju uvijek oni koji šire rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju i ističu nacističke i fašističke simbole, pozvao je hrvatsku javnost da osudi te negativne i štetne pojave.

Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina, izrazio je žaljenje što se iz godine u godinu uvijek iznova ukazuje na iste stvari, a do danas u Jadovnom nije napravljeno gotovo ništa. Kritizirao je i učešće splitskih vlasti u podizanju spomenika Devetoj bojni HOS-a koja nosi ime “Rafael vitez Boban”, kao i nedavni svečani doček haškog osuđenika Darija Kordića, pri čemu je značajnu ulogu imala i Katolička crkva. Od državnih vlasti zatražio je da se nastavi započeto uređenje spomen-područja logora Gospić-Jadovno-Pag i da se u Slanu što prije vrati ploča koja govori o žrtvama zvjerski ubijenima u toj paškoj uvali.

Organizatori ovogodišnje komemoracije u Jadovnom bili su SNV, Eparhija gornjokarlovačka SPC-a, Koordinacija židovskih općina i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.