Kult ličnosti

Vasko Lipovac

Poznati slikar i skulptor (1931. – 2006.), autor slavne skulpture “Biciklisti” koja je trenutno, za trajanja biciklističke utrke Tour de France, izložena u centru Londona. Skulptura privlači ogroman interes mnogobrojne publike koja prati najveću biciklističku utrku na svijetu, čije se prve tri etape ove godine odvijaju na britanskom otoku. Monumentalna skulptura s više od 50 pojedinačnih figura smještena je u drvoredu na Trgu Exchange, u prestižnom centru Broadgate, u dužini od 40 metara, a na otvorenom će biti sve dok se utrka odvija na ulicama Londona. Atraktivno Lipovčevo djelo moći će se pogledati do 12. rujna.

Igor Marojević

Pisac iz Beograda, autor je romana “Schnitt” koji je upravo izašao u izdanju biblioteke Knjigomat iz Zagreba. Radnja romana zbiva se u Zemunu za vrijeme Drugog svjetskog, kada taj gradić pripada NDH, njime vladaju esesovci i na djelu je neka zastrašujuća multikulturalnost straha. O usporedbi odnosa Srba i Hrvata opisanima u knjizi i onima danas Marojević kaže: “Bitna razlika je u tome što danas most između dvije nacije pokušavaju uspostaviti u pravilu pojedinci iz velikih urbanih centara, dok su te spone četrdesetih građene zahvaljujući ilegalcima odasvud. Sličnost je u tome što, iako dva najsličnija naroda, veliko je nepovjerenje među njima, nažalost, i dalje na djelu.”

Nataša Babić

Izložba “Život na plaži – kupanje i kupališna moda na Jadranu 1880-1970” autorice Nataše Babić otvorena je 8. srpnja u Hrvatskom muzeju turizma u opatijskoj Villi Angiolini. Posjetitelji mogu vidjeti originalne kupaće kostime: od ženskog kupaćeg odijela s kraja 19. stoljeća za koji je trebalo nekoliko metara tkanine, do “skandaloznog” bikinija koji je javnosti predstavljen 1947. godine. Na izložbi su izložene fotografije s jadranskih kupališta koje svjedoče kako se mijenjao i razvijao život na plažama, od elitnih klimatskih lječilišta i morskih kupališta potkraj 19. stoljeća, u koje je dolazilo tadašnje visoko društvo Austro-Ugarske, do radikalnih kulturoloških promjena sredinom 20. stoljeća i pojave masovnog turizma.

Damien Hirst

Zvijezda međunarodne umjetničke scene, jedan je od autora čije je radove u Tivtu izložila galerija Mead Carney iz Londona. Osim Damiena Hirsta, u galeriji Porto Montenegro, pod nazivom “Šok novog”, izloženi su i radovi umjetnika kao što su Marc Quinn, Richard Prince, Charming Baker i drugi, pa se izložba u Tivtu smatra svojevrsnim rezimeom suvremene umjetnosti od 1990-ih do danas. “Vjerujemo da je ovo izložba kakva do sada nije organizirana na ovim prostorima, te da u Crnu Goru donosimo novi dah suvremene umjetnosti”, izjavila je Isabel Sozzi, predstavnica galerije Mead Carney.

Šejla Kamerić

Renomirana i društveno angažirana sarajevsko-berlinska umjetnica, autorica je radova i videofilmova nazvanih “Summerisnotover”, koji su predstavljeni u riječkoj galeriji Kortil. Na izložbi je prikazana serija velikih digitalnih ispisa s motivom dima, požara i eksplozija granata i bombi, snimljena na poprištima diljem svijeta. Rad je nastao prošle godine i na određeni je način odgovor autorice na svjetsku političku svakodnevicu koja je obilježena sukobima i euforijom oko obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata. Rad “Summerisnotover” već je pokazan u New Yorku i kroz limitiranu seriju plakata u Austriji i Njemačkoj, te na ulicama Sarajeva.

Peter Sloterdijk

Poznati nizozemski filozof, autor je nove knjige “Strašna djeca novoga vremena” u kojoj daje tmurnu dijagnozu našega doba: za razliku od ranijih vremena, danas se smjena generacija odvija uglavnom bez prenošenja tradicija, a sadašnjost i budućnost su se “odvojile od pokrića kroz naslijeđe vlastitog podrijetla”. Prema Sloterdijku, smjene generacija donose lomove i diskontinuitete, a mi postajemo bespovijesni. Umjesto da se orijentiraju prema načinu razmišljanja i vrijednostima roditelja, “djeca novoga vremena” trče za modama i površnim trendovima. Njihovom životu nedostaje oslonac i sigurnost koju su ranije davale obitelji i pripadnost određenom staležu. Improvizacija prodire u sve što je nekoć izgledalo “staleški i postojano”: od poslovnih i erotskih veza preko putovanja do vjerskih obreda… Postajemo “generacija strašne djece”, koja u sebi nosi “rizik opasne i štetne mutacije”, smatra Sloterdijk

Ljubiša Ristić

Kontroverzni kazališni redatelj iz Beograda, kojeg su mnogi s pravom 1980-ih obožavali i također 1990-ih s pravom prezirali, autor je predstave “Šekspirova naušnica”, koja je nedavno premijerno izvedena u KPGT teatru u beogradskoj Staroj šećerani. Predstava je dio šireg projekta “Let iznad sokolovog gnijezda – hrabri stari svijet”, a temelji se na kompilaciji tekstova Williama Shakespearea, Eugenea Ionescoa i Francisa Bacona. O predstavi Ristić kaže: “Živimo vrijeme sveopćeg plagiranja, preoblačenja, prepisivanja i lažnog predstavljanja. Otuda ideja da radimo predstavu sa podnaslovom – travestija.”