Počast za mirotvorca

Srpsko narodno vijeće, Centar za mirovne studije i Inicijativa mladih za ljudska prava obilježili su 1. jula 23. godišnjicu smrti šefa osječke policije Josipa Rajhl-Kira, koji je s trojicom srpskih vijećnika ubijen pred početak ratnih zbivanja zbog nastojanja da spriječi sve izvjesniji sukob Hrvata i Srba. Prisutnima – uglavnom novinarima, ali i poštovateljima djela Rajhl-Kira – obratili su se predstavnici organizatora i žrtvina udovica Jadranka, koja je naglasila da joj se život od suprugova ubojstva dijeli na dva dijela.

Na skupu je istaknuto da su institucije pravne države godinama zanemarivale slučaj, ne želeći ga rješavati na pravi način. Istodobno kada i Rajhl-Kir, smrtno su stradali i tadašnji potpredsjednik Gradskog vijeća Osijeka Goran Zobundžija i vijećnik Milan Knežević, a Mirko Tubić, predsjednik Mjesne zajednica Tenja, teško je ranjen; svi su oni, rečeno je na skupu, zaslužili svoje mjesto u kolektivnom pamćenju, pa trebaju biti spominjani i komemorirani. Isto tako, napomenuto je da bi trebali biti procesuirani svi koji stoje iza tog zločina, a ne samo Antun Gudelj koji je nakon silnih pravnih peripetija osuđen tek 2009. na 20 godina zatvora.

Predstavnici CMS-a čitali su okupljenima dijelove teksta za izložbu “Tko je tebi Rajhl-Kir”, a na mjesto ubojstva položene su bijele ruže. Skupu je u ime MUP-a prisustvovao i načelnik PU Osječko-baranjske Milan Baričević.

– Rajhl-Kir je ubijen jer je kao mirotvorac predstavljao opstrukciju za obje strane koje su htjele rat. Nama je još zanimljivije njegovo nastojanje da u vrijeme masovne ratne propagande preuzme građansku inicijativu na sebe i pokušava sukob riješiti drugim sredstvima, pomažući na konstruktivan način. Svi mu možemo zahvaliti na tome što ratni sukobi nisu počeli i ranije te što je svojim spasio dosta drugih ljudskih života – kazao je za “Novosti” Igor Milekić iz Inicijative mladih, koji je zadovoljan što su mediji prenijeli informaciju o skupu, iako im to nije bila udarna vijest, ali i razočaran što na njemu nije bilo više građana iz Osijeka i Tenje.

Josipu Rajhl-Kiru posthumno su odana priznanja, među kojima i nagrada SNV-a “Svetozar Pribičević” za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa, a Inicijativa mladih nedavno je nadležnima u Zagrebu uputila zahtjev da se dio metropole prozove naseljem sjećanja, u kojem bi svoje ulice, osim Rajhl-Kira, dobili i Milan Levar, Slobodan Budak, Vladimir Primorac i obitelj Zec. Na sličnom su tragu bili i aktivisti zagrebačke Građanske akcije, koji su se osječkog mirotvorca prisjetili postavljajući na Trgu Franje Tuđmana i u Aveniji Gojka Šuška table s njegovim imenom.