Balkan prolaz

Clint

Izvještaj glavnoga tužitelja za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu Clinta Williamsona dvojako je prihvaćen na Kosovu i u Srbiji. Dok se u jednoj zemlji gotovo likuje što izvještaj ne sadrži dokaze o organiziranoj i masovnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, u drugoj se ističe činjenica da je trogodišnja istraga ipak rezultirala gomilom dokaza o zločinima koje je nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu počinio OVK. Specijalni istražni tim EU-a sada navodi kako ima dovoljno dokaza za podizanje optužnica protiv pojedinih nekada visoko pozicioniranih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova. “Ovi pojedinci snose odgovornost za sprovođenje kampanje progona koja je bila usmjerena protiv etničkih Srba i Roma, kao i drugog manjinskog stanovništva na Kosovu, ali i protiv kosovskih Albanaca koji su bili označeni kao saradnici Srba ili protivnici rukovodstva OVK-a”, pojasnio je u Bruxellesu tužitelj Williamson, potvrdivši kako se nalazi njegovog tima u dobroj mjeri slažu sa izvještajem Dicka Martyja iz 2011. godine.

Clint 2 

Kako prenose regionalne agencije, potpredsjednica Evropskog parlamenta i dugogodišnja izvjestiteljica Parlamenta EU za Kosovo Ulrike Lunacek pozvala je ovim povodom na što skorije formiranje specijalnog suda koji bi se bavio optužnicama za zločine počinjene na Kosovu poslije rata 1999. godine. Williamsonov izvještaj prokomentirala je i Carla del Ponte, bivša tužiteljica Tribunala u Den Haagu, izrazivši žaljenje zbog toga što istražitelji nisu pronašli dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv odgovornih za trgovinu organima na Kosovu. U međuvremenu, beogradski “Blic” objavio je da će se na listi optuženika za ratne zločine, a na osnovu Williamsonovog izvještaja, naći i bivši vođa OVK-a i aktualni premijer Kosova Hašim Tači i “još desetorica članova OVK-a”. “Izvješće tužitelja Williamsona je vrlo pozitivno za Srbiju i predstavlja jako značajnu stvar. Pun značaj vidjet će se kada dođe vrijeme podizanja optužnice”, rekao je neimenovani izvor beogradskog dnevnika iz Vlade Srbije. iako je Williamson potvrdio da se istraga njegovog tima bavila čelnim ljudima OVK-a, ipak je izbjegao spominjanje konkretnih imena. Britanski “The Guardian” je post festum objavio da će eventualno podizanje optužnice protiv lidera OVK-a imati dalekosežan utjecaj na budućnost Kosova i da će to “biti neprijatno i za vlade SAD-a i Zapadne Europe”.

Plamen

Najsiromašnija zemlja Europske unije, a statistika kaže da je to Bugarska, u oktobru će održati prijevremene opće izbore, nakon što je parlament te zemlje prihvatio ostavku manjinske vlade premijera Plamena Orešarskog. Izglasavanjem nepovjerenja vladi u parlamentu okončana je 14-mjesečna uprava Orešarskog, koji nije uspio provesti najavljivane reforme za suzbijanje siromaštva u Bugarskoj. On za to nije imao vremena jer se, kako piše bugarska štampa, bavio imenovanjima zvaničnika, od kojih su mnoga okarakterizirana kao “kontroverzna”, poput postavljanja šefa bugarske sigurnosne agencije. Bugarski ustav predviđa da predsjednik države predloži formiranje vlade konzervativcima, socijalistima i trećoj stranci po svom izboru, a zatim raspusti parlament i imenuje prijelaznu vladu koja će organizirati opće izbore.

Dvadeset 

Matthew Nimetz, izaslanik generalnog sekretara UN-a, slavi osobnu malu obljetnicu – punih dvadeset godina krajnje bezuspješnog posredovanja između Makedonije i Grčke u sporu oko zvaničnog imena bivše jugoslavenske republike. U najnovijem medijskom nastupu povodom posljednjeg posjeta Skoplju izjavio je da sada “ima nekoliko ideja”, kako prenosi makedonska agencija MIA. “Nemam nov prijedlog, ali imam nekoliko stvari na umu”, rekao je uoči još jedne runde maratonskih razgovora sa zvaničnicima dviju strana. Nikakvo rješenje u ovoj fazi nije realno očekivati. Kako je rečeno, cilj najnovije diplomatske ofenzive UN-a je “intenziviranje pregovora” radi nalaženja “obostrano prihvatljivog rješenja”. Za ovu rundu pregovora veteran američke diplomacije izdvojio je četiri dana – po dva u Skoplju i Ateni. Grčka još od 1991., tj. od proglašenja nezavisnosti Makedonije, osporava toj zemlji korištenje imena, optužujući zvanično Skoplje ne samo za uzurpaciju imena, već i za “teritorijalne pretenzije na istoimenu pograničnu grčku pokrajinu”.