Balkan prolaz

Parlament

Imenovanje Milana Brgleza, člana Stranke Mire Cerara (SMC), za predsjednika slovenskog parlamenta i dolazak Janeza Janše u skupštinu obilježili su početak rada novog parlamentarnog saziva Slovenije i rezultate drugih prijevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji. Brglez se u svojem obraćanju deputatima zahvalio na ukazanoj časti i povjerenju, izrazivši želju i volju za iskrenom suradnjom sa svim poslanicima, kako koalicije tako i opozicije, dok je potonji – osuđen zbog korupcije – u parlament došao pravo iz zatvora, nakon što mu je potvrđeno imenovanje jer se njegova stranka kvalificirala kao druga najjača partija u Sloveniji, koja će imati 21 od 90 parlamentarnih mjesta. Podsjetimo, Janša je prošle godine osuđen na dvije godine zatvora jer je 2006., dok je bio premijer, s još dvojicom primio dva milijuna eura mita od finske tvrtke Patria kako bi joj “sredio” prodaju oklopnih vojnih vozila vrijednih 278 milijuna eura. U zatvoru se, međutim, zadržao samo tri sedmice.

Amfilohije

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović ponovno je dospio u žižu regionalne javnosti, ovoga puta zbog pohvala o “istrazi poturica”, tj. masakru koji je, prema nekim historijskim izvorima, crnogorski plemenski poglavar, vladika Danilo Petrović, počinio nad muslimanskim stanovništvom, navodnim konvertitima na islam, krajem XVII. i početkom XVIII. stoljeća. “Mnogi i danas prigovaraju kako je to smio vladika Danilo. Jeste da je strašno pobiti ljude, međutim još je strašnija duhovna smrt koju siju oko sebe ti lažni ljudi, sa lažnom vjerom. Zato je, blagodareći toj žrtvi, vladika Danilo spasio Crnu Goru. Da se to nije dogodilo, danas ne bi bilo pravoslavnog uha u Crnoj Gori, i to treba imati u vidu”, kazao je Amfilohije na Ilindanskom skupu na Sinjajevini.

Još uvijek pristižu reakcije na Amfilohijev blagoslov pokolja, a među njima se ističe saopćenje Islamske zajednice Crne Gore, u kojem se navodi kako je žalosno da prvosvećenik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pripadnike islama naziva “lažnim ljudima, s lažnom vjerom”, a njihovo učenje “duhovnom smrću”. “Teško da se radi o neznanju, prije će biti da je riječ o isključivosti, kao o dominantnom obrascu odnosa prema islamu, kada je u pitanju retorika ljudi koji već duže vrijeme rukovode ovom crkvom”, navodi se u priopćenju Islamske zajednice.

Opoziv

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova opozvalo je otpravnika poslova u ambasadi u Crnoj Gori Džafera Ahmetija, nakon što je bivšeg albanskog premijera Saljija Berišu na Facebooku nazvao psihopatom, javila je crnogorska novinska agencija. Ministar Enver Hodžaj je, kako se navodi u vijesti AFP-a, odlučio da “neodložno vrati” Ahmetija, koji je u travnju imenovan otpravnikom poslova, “poslije njegovih komentara na društvenoj mreži koji nisu u skladu s pravilima diplomacije, ni ponašanjem diplomate”. Ahmeti je na Facebooku napisao da Beriša “nije normalan” i da je “psihopata” jer je bivši albanski premijer oštro kritizirao svog nasljednika Edija Ramu, pozivajući istodobno Albance u Albaniji da “iskoriste sva demokratska sredstva, pa i prosvjede” protiv vlasti.

Bliznaški 

Georgi Bliznaški, bivši socijalistički zastupnik i profesor prava, novi je v.d. premijera Bugarske. Reuters podsjeća kako prijelazna vlada, koja će imati četiri potpredsjednika, preuzima dužnost nakon što je koalicija na čelu sa socijalistima podnijela ostavku krajem srpnja. Zadaća novoimenovane vlade bit će da pripremi izbore 5. oktobra. Bugarska agencija BTA prenosi izjavu predsjednika Rosena Plevnelijeva koji je novu vladu nazvao “ekspertskom i nepristrasnom”, istakavši da će ona omogućiti Bugarskoj da poduzme važne mjere – potpisivanje sporazuma o partnerstvu s Evropskom komisijom za 2014-2020., otvaranje procedure pridruživanja mehanizmu evropskog bankarskog nadzora i potpisivanje programa Bugarska – NATO 2020. Bugarski predsjednik još je najavio da će vlada na prvoj sjednici imenovati Kristalinu Georgievu za kandidatkinju Bugarske za evropskog komesara. Prema njegovoj izjavi, koju prenosi BTA, bit će formirana Komisija za energetiku, mada će projekt Južni tok ostati zamrznut dok ne dobije zeleno svjetlo Evropske komisije.

Nimetz 2

Posjeta veterana američke diplomacije i izaslanika UN-a Matthewa Nimetza Skoplju i Ateni – kako smo na ovom mjestu najavili prošlog tjedna – završena je totalnim debaklom. “Nema napretka u razgovorima Atene i Skoplja o imenu Makedonije”, izjavio je Nimetz nakon sastanka sa šefom grčke diplomacije Evangelosom Venizelosom, čime je obilježio svoj dugogodišnji angažman na rješavanju maratonskog spora između dviju zemalja. Kazao je kako nisu izneseni nikakvi novi prijedlozi o imenu Makedonije, koje Grčka osporava. “Predstavio sam neke ideje u prošlosti, neke je prihvatila jedna ili druga strana. Vjerujem da je ovo pitanje koje svi žele vidjeti riješeno. Imajući u vidu obostranu želju za rješenjem i činjenicu da postoje ideje koje bi mogle da posluže kao temelj za njega, vjerujem da ovo pitanje može biti riješeno”, poručio je Nimetz, ni sam ne vjerujući u ono što govori. Upitan kada je posljednji put razgovarao s grčkim predsjednikom ili premijerom o tom pitanju, Nimetz je kazao da predsjednik Karolos Papuljas nikada nije bio dio razgovora: “Koliko ja znam, grčki predsjednik nije uključen u ovo pitanje. Razgovarao sam s premijerom Antonisom Samarasom u prošlosti. Znam njegovu poziciju, imali smo direktne razgovore.”