Balkan prolaz

Teroristi

Masovno uhićenje militanata, koje je u ponedjeljak poduzela policija Kosova, naišlo je na odobravanje javnosti, sudeći prema prvim medijskim izvješćima. Naime, kosovska je policija pritvorila 40 osoba pod sumnjom da su učestvovale u ratovima u Siriji i Iraku na strani Islamske države Iraka i Levanta i Al-Nusre, na osnovu, kako navode agencije, višemjesečne istrage državnog tužitelja Kosova. Iz policije Kosova je saopćeno kako su spomenuta lica uhićena pod sumnjom da su počinile krivična djela protiv ustavnog poretka Kosova i sigurnosti te zemlje. Saopćeno je i kako se među uhićenima nalazi osam lica iz Prištine, sedam iz Gnjilana, 11 iz Uroševca, pet iz Prizrena, četiri iz Peći i pet iz Mitrovice.

Prištinski Express piše kako su “osumnjičeni teroristi Islamske države Irak i Levant, kao i Fronte Al Nusra (ogranak Al-Kaide u Siriji) planirali izvesti napad na jednom većem kulturnom događaju na Kosovu”, ali te navode policija nije komentirala. Odlazeći kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexepi je policijsku akciju ocijenio kao “spremnost prištinskih institucija da reagiraju i spriječe da Kosovo postane lak teren za radikalne vjerske ekstremiste”, a sličnoga je stava i odlazeći premijer Hashim Thaci, koji je policijsku akciju podržao putem društvenih mreža, poručivši kako se Kosovo “neće na ovome zaustaviti”, brižno bilježeći poene na račun euroatlanskih integracija. Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, bila je najoštrija u osudi albanskih džihadista, pa je, pozdravljajući policijsku akciju, uhićene prozvala “fekalijama kosovskog društva”.

Teroristi 2

I Bosna i Hercegovina je pritvorila jednog osumnjičenog teroristu. Sud BiH je, javlja javni servis BiH, odredio 18-dnevni ekstradicijski pritvor za Kaleba Kalebova, koji je uhapšen zbog sumnji da je pokušao finansiranje terorističke akcije. Osumnjičenik je ruski državljanin, a uhićen je po nalogu Interpola Moskve prošloga petka na sarajevskom aerodromu, odakle je planirao otputovati za Istanbul. Očekuje se da će Kalebov vrlo brzo biti izručen Rusiji, ukoliko se njegova obrana ne bude žalila.

Erdogan

Recep Tayyip Erdogan ubjedljivi je pobjednik predsjedničkih izbora u Turskoj, a njegova je pobjeda dobro odjeknula i diljem balkanske regije, izazivajući lavine reakcija. U Sarajevu se, na primjer, slavilo, kao da je dosadašnji premijer Turske odjednom vaspostavljen za doživotnog predsjednika Bosne i Hercegovine, ukinuo Dejtonski ustav i riješio sva bliskoistočna pitanja na koja su u BiH osjetljivi. Sve to zbog deklarativnog turskog prijateljstva prema Bosni i Hercegovini, iako je trgovinski bilans Turske sa Bosnom i Hercegovinom značajno skromniji, u odnosu na one sa, na primjer, Srbijom ili Albanijom. Za očekivati je da će Turska i u budućnosti nastaviti širiti svoj utjecaj u cijeloj regiji, budući da ta zemlja svakodnevno ojačava ekonomske odnose sa Makedonijom, Albanijom, Srbijom (naročito u domeni telekomunikacijskih usluga, bankarstva, te transporta), dok analitičari očekuju da će se u narednom periodu turske investicijske aktivnosti dodatno uvećati.

U samoj BiH, Turska je tek deveti investitor po redu, ulažući daleko manje od Austrije, Njemačke, pa čak i Mađarske. Sve to, naravno, neće spriječiti bosanskohercegovačke političare da Erdoganovu pobjedu (zlo)uporabe u svoje predizborne svrhe. Očekivalo se da se u tome krenu nadmetati član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji se rado hvali prijateljstvom sa karizmatičnim turskim liderom, te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je proteklih godina prednjačio u kritici turske politike prema Balkanu i napose BiH, nazivajući je ekspanzionističkom, pa čak i neootomanskom. Njihov dvoboj počeo je već nakon proglašenja Erdoganove pobjede, koju je Izetbegović odmah udvornički pozdravio izravnim video-linkom, a Dodik ga naravno odmah napao.

Tijana

Užasna smrt petnaestogodišnje Tijane Jurić ožalostila je i razbjesnila Srbiju, u kojoj se odmah po uhićenju ubojice nesretne djevojčice povela žestoka javna rasprava o uvođenju smrtne kazne za počinitelje najtežih krivičnih djela. Podsjetimo, Tijana je nestala 26. srpnja, a njeno tijelo je pronađeno 7. kolovoza u okolini Sombora na improvizovanom smetljištu, nakon čega je brzo uhićen osumnjičeni ubojica Dragan Đurić, koji je odmah i priznao zlodjelo, te policiji pokazao gdje je sakrio tijelo ubijene djevojčice. Istovremeno, mediji u Srbiji se nisu libili pred svoje čitatelje podastirati najjezivije detalje Tijanine smrti, pozivajući istodobno na linč osumnjičenog Đurića, ili – u blažim slučajevima – podržavajući stav ministra Nebojše Stefanovića o potrebi uvođenja smrtne kazne.