Cigan je posebna riječ

Godina je 2010: na pozornicu jednog od rijetkih klubova u Zrenjaninu penju se dvojica tinejdžera o kojima se šuška samo u lokalnim underground okupljalištima – braća Ferid i Emran Ajeti, poznatiji pod nadimcima Skill i Buddy O.G., počinju izbacivati rime u kojima udaraju po svima, od predsjednika Srbije pa do policije; stil im je možda pomalo nedorečen, ali su, izvan svake sumnje, bez dlake na jeziku. Četiri godine kasnije, stil im je usavršen, album izdan, a braća, sada pod zajedničkim imenom Gipsy Mafia, pod nogama imaju nebrojeno koncerata po cijelom Balkanu i Europi…

Od velikog broja regionalnih repera izdvaja ih to što su Romi ili, kako sami kažu, Cigani; zašto baš taj izraz koji se općenito smatra politički nekorektnim, objašnjava Skill:

– Jednostavno smo shvatili da se to “Cigan” ne može u potpunosti “skloniti”, pa smo zamislili da tu, zasad negativnu riječ, pretvorimo u nešto pozitivno. Zato se naš album i zove “Ciganska posla” i zato nam je moto “Cigani protiv fašizma” i jedan drugoga nazivamo Ciganinom. Izraz “Rom” ne koristimo jer ta riječ u prijevodu znači “čovjek”, a Hrvat, Srbin, Bosanac… svi su u principu Romi, a Cigan je posebna riječ – kaže mladi zrenjaninski reper.

Prva stvar koju su napisali zove se jednostavno “Cigan”, a opisuje dan jednog Roma u Zrenjaninu.

– Počne s tim da te prate u dućanu, ne tako da ne primijetiš, nego da ti doslovce stoje iza leđa i gledaju te tako da svi u dućanu automatski misle da si lopov, pa do toga da uvečer ne možeš ići u neki klub jer ti treba ekstra propusnica – objašnjava Skill.

Dodaje da je svaka pjesma temeljena na njihovom osobnom iskustvu; rasizam i šovinizam su jednostavno životne činjenice s kojima se svaki dan susreću. Gipsy Mafia nema dobrih riječi ni za policiju, pa je zato najčešće kruna njihovih koncerata pjesma “Fuck the Police”. Naslov i tema preuzeti su od kultne gangsta rap skupine N.W.A., a Skill pojašnjava da zbog svoje verzije često imaju problema.

– Prvo zato što smo Cigani, a onda su tu i te široke hlače. Bude tako kao što govori pjesma, pitaju nas zašto nismo u mahali jer je već noć, a mi im objašnjavamo da ne živimo ondje, ali nas nitko ne sluša. Ako smo u centru, gdje prolazi pedeset ljudi, samo nas zaustavljaju. Možda bi to bilo i u redu da nas pozovu sa strane i traže osobne iskaznice. Ali ne, to mora biti usred centra, da svi vide, da automatski misle da smo ne znam ni sam što… Zato “Fuck the Police” nije samo iz fazona, nego nam se to događa svakodnevno i nije to samo stvar Zrenjanina, tako je svagdje. Čuli smo puno puta da prebiju Cigane i da policija kaže “pa što ste tamo hodali”.

U posljednjih nekoliko godina Skill i Buddy O.G. postali su i aktivisti, ponajviše zahvaljujući antifašističkoj ekipi iz svoga kraja. Kakvo je stanje u Srbiji i kako se mladi bore protiv fašizma?

– Nažalost, fašizam je još prisutan i žalosno je što mladi padaju na ta sranja. Drago mi je da se hip-hop scena u Srbiji poprilično makla od toga, ali je fašizam dostupan u drugim porama. Počevši od grafita na zidovima, pa do novinara koji svaku pozitivnu priču okreću u negativnu. Antifa scena u Srbiji postoji, ali malo je aktivnosti. Najaktivniji je Novi Sad, a tu je i ekipa iz Beograda. Tamo postoji romski vrtić i dobar infoshop. Niški antifašisti su malobrojni, ali su jako aktivni, iako je ondje i jako puno fašista – kaže Skill.

Jedno od okupljališta aktivista je i novosadski Društveni centar, koji je prije nekoliko dana zatvoren, što je čest slučaj na području cijele regije.

– Zatvaraju se zato što sistem nema koristi od njih. Nema zarade, nego im smeta što nešto može funkcionirati po načelima solidarnosti i slobode. Žalosno je što država uvijek očekuje da zavisiš od nje, da bude sve po njenom… Jednostavno rečeno, to je kapitalistički smrad koji želi uzimati siromašnima i davati bogatima.

Gipsy Mafia djeluje pod motom “Cigani protiv fašizma” i tu poruku prenose diljem Balkana i Europe. Ipak, Skill objašnjava da sada žali zbog nekih homofobnih tekstova s albuma prvijenca.

– Album smo snimali kroz tri godine i ima riječi za koje smo kasnije shvatili da su negativne. Nećemo ih nikada više spomenuti. Tu je bilo riječi protiv gejeva, radi se o slengu, nismo tako mislili, ali u tom trenutku nismo razmišljali, tek smo kasnije shvatili.

U posljednje vrijeme dvojac nastupa uz pratnju benda Braća Blekvutrić; Skill pojašnjava kako prerastaju u punokrvni bend.

– To je totalno smiješna priča, mi smo bili hip-hop ekipa, a oni su članovi legendarnih hard core bendova… došli su na promociju našeg albuma, a nakon toga smo zajedno probali u prostoriji i svi su bili oduševljeni – kaže.

Osim s Blekvutrićima, Skill i Buddy O.G. surađivali su s brojnim reperima. Jedna od posljednjih suradnji bila je na albumu francuskog benda Joke, koji je oko teme vječne utrke za novcem okupio repere iz Burkine Faso, Francuske, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Iako su s brojnim kolegama na sceni u dobrim odnosima, s jednim su došli u sukob koji je eskalirao snimanjem tzv. dissa, načina iskazivanja neprijateljstva ili neslaganja s drugim reperom tako da ga se popljuje u pjesmi. Meta im je bio vinkovački reper Shorty zbog pjesme “Shaban” u kojoj se sprda na račun Roma koristeći sve moguće stereotipe.

– Jednostavno smo se osjećali kao da nas je pljunuo direktno u lice. Nakon toga sam potražio njegov kontakt, napisao mu poruku i lijepo ga pitao kakva mu je to priča i što želi time postići, želi li stvarno na takav način biti poznat ili se samo hoće izjasniti kao fašist. Nije mi ništa odgovorio, nažalost. Pisao sam mu i drugi put, u nadi da će mi barem reći svoje mišljenje, ali iako sam vidio da je pročitao obje poruke, nije ništa odgovorio. U tom je trenutku nastala pjesma “Shaban” Gipsy Mafie; dugo smo razmišljali hoćemo li se upuštati u te gluposti i do danas nismo sigurni jesmo li trebali snimiti tu pjesmu. On se nije o njoj izjasnio, što je po meni baš jadno. Jer, ako već imaš što za reći o cijeloj naciji i ako je to što govoriš negativno, onda se barem izjasni koji je razlog tome – govori Skill.

Rad Gipsy Mafie bit će zabilježen i u videoformatu: nekoliko godina prije albuma “Ciganska posla”, skupina entuzijasta počela je raditi dokumentarni film o romskoj reperskoj sceni.

– Riječ je o do it yourself dokumentarcu, za produkciju se skupljaju donacije na internetu, a cilj je napraviti turneju na kojoj ćemo ga promovirati – najavljuje Skill.

Kada se ne bave glazbom, suprotno brojnim predrasudama o Romima, obojica rade na traci u njemačkoj tvornici, gdje dobivaju minimalac. Kažu da od glazbe ne žele zarađivati i da su odbili nekoliko ponuda izdavačkih kuća, jer u suprotnom to ne bi bila Gipsy Mafia. Zato će i dalje, uz pratnju benda Braća Blekvutrić, vježbati u garažama i nastupati po skvotovima, u nadi da će i tako pomoći u rušenju predrasuda i mržnje.