Intrigator

Na istoku ništa novo – dvopismene ploče opet devastirane

Šrafciger revolucija 

Hrvatska desnica, od političke do braniteljske, ponovno se aktivirala posljednjih nekoliko dana na kriznim žarištima u Vukovaru i Splitu, uz potpuno različite reakcije vlasti.

U Vukovaru su nakon obilježavanja godišnjice osnivanja 204. Vukovarske brigade, “branitelji i ratni stradalnici”, opremljeni prikladnim alatom, električnim odvijačem ili boršrauberom, poskidali 14 ploča pisanih latinicom i ćirilicom s državnih nadleštava, dok su ploču na zgradi policije razbili, a ista sudbina je snašla i ponovno postavljenu ploču. Nekolicina razbijača i skidača privedena je i nakon informativnog razgovora puštena.

Uobičajeno odlučni šef Sabora Josip Leko rekao je da “ne može podržati nikakve akcije izvan demokratskih standarda i da se mora boriti da dijalog vrijedi u društvu”. Potpuno zblenuti vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je pak da ne zna da su mu dostavili ploče u ured i da će ih čuvati kao nekakav suvenir jer nit’ su njegova nit’ gradska imovina. Branitelji, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i HDZ prosuli su uobičajene floskule o potrebi prestanka ćirilične agresije na Vukovar i da “Vlada pri postavljanju dvojezičnih ploča s ćiriličnim natpisima nije vodila računa o žrtvi Vukovara tokom jugosrpske agresije”. Stožeraši su negirali da stoje iza te akcije iako su počinioci uglavnom iz njihovih redova, što su pred TV kamerama i priznali, te su zatražili da se protiv vandala ne poduzima nikakav postupak, što je navodno ranije preporučio Ustavni sud.

Nekoliko dana ranije, nepoznat netko prolio je crvenu boju po spomeniku poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban. Iako se na slikama vidi da boja bila namijenjena ustaškoj simbolici i imenu jedinice, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, kome ta simbolika očito ne smeta, najoštrije je osudio vandalski čin kojim se “pokušava isprovocirati branitelje i omalovažavati žrtve Domovinskog rata”.

– Ako institucije ne pronađu one koji su oštetili spomenik HOS-u i ne kazne ih, mi ćemo ih pronaći i obračunati se s njima! – rekao je Marko Skejo, predsjednik Udruge spomenute bojne, a njegovi su kolege optužili antifašističku Facebook-stranicu “Ustaše su najveća sramota Hrvata”, “dokazujući” to jednim postom na toj stranici protiv spomenika.

Dok braniteljske udruge i desnica generalno ispoljavaju poslovično licemjerje, šovinizam i bježanje od odgovornosti, članovi vladajuće stranke u tome im se priključuju ili se prave mutavi. S časnim izuzetkom ministra uprave Arsena Bauka koji je rekao da su vukovarske ploče postavljene po zakonu i da će biti opet, uz opasku da je dobro što su neoštećene jer će tako biti manji troškovi postavljanja.

Nenad Jovanović

  •  

Agroškegro u napadu

Najugroženiji segment hrvatskog agrara, koji je ionako na koljenima, posljednjih je tjedana onaj što se odnosi na proizvodnju jabuka. Pojedini medijski i poslovni krugovi ovih dana bodro najavljuju spasitelja i za tu domaću privrednu muku, a ime mu je Borislav Škegro.

Ovdašnje proizvođače jabuka sve hrvatske vlade u kontinuitetu sistematski šikaniraju, idući na ruku uvoznicima i trgovcima te bankama koje ih iscrpljuju visokim kamatama i hipotekama. Državna pomoć za razvoj infrastrukture pruža se na razini pukog alibija, pa se primjerice jedna od glavnih njihovih teškoća ogleda u neposjedovanju vlastitih skladišnih hladnjača. Najveći dio tih kapaciteta drže prekupci koji nastoje uzeti jeftino i prodati skupo. Takvi špekulanti jedva čekaju lošu proizvodnu sezonu – recimo neku s previše kiše – nastojeći mešetarenjem podvrgnuti poljoprivrednike svom interesu.

Većina zemalja u Europskoj uniji puno izdašnije podupire poljoprivredne proizvođače, tako i sufinanciranjem hladnjača. Hrvatskom tržištu jabuke prijeti i već najavljeni siloviti prodor jeftinih poljskih plodova koji se, kao i ostatak produkcije iz EU-a, odnedavno više ne mogu plasirati u Rusiji. S druge strane, domaći trgovci jedva čekaju obilje jeftinog uvoza. Država igra po njihovom, od monetarne politike do nevoljkosti da se domaće tržište aktivno zaštiti od dampinškog uvoza.

Škegro bi dakle trebao novom dokapitalizacijom agrokompanije Fragaria u vlasništvu svog investicijskog fonda Quaestus preuzeti još više domaćeg tržišta, no to se samo naivnima može činiti spasonosnim. Sjetimo se naime okrupnjavanja mljekarske industrije pod Lukom Rajićem i epiloga s prodajom Lactalisu te konačnog kraha mljekarstva.

Umjesto da država potpomogne manje proizvođače u strateškom klasteriranju i okrupnjavanju, pasivno dopušta špekulantima i globalnim burzovnim hazarderima da vitlaju hrvatskim agrarom po svojim rizičnim portfeljima. Borislav Škegro, rodonačelnik opće liberalizacije ovdašnje ekonomije, pritom je čak i logičan izbor za finalizaciju tog mračnog procesa.

Igor Lasić

  •  

Kratko i jasno

Nedžad Hodžić, predsjednik saborskog Kluba nacionalnih manjina

Nemamo džihadiste

Nema nikakve realne opasnosti od džihadista na prostoru naše regije

Kako se osjećate dok čitate dnevne novine koje uvjeravaju čitaoce da se islamistički fundamentalisti u BiH pripremaju za rat i terorističke akcije?

Na takve sam napise već oguglao. Naravno, sada je eskalacija takvih tekstova u medijima o tome što rade takve skupine, a što nema veze s islamom. Takvo spominjanje cijele jedne monoteističke religije nije od jučer, na to smo se već navikli i izgubili želju da drugima objašnjavamo da se ne mogu pod znak jedne vjeroispovijesti stavljati teroristički akti koji s islamom, kao vjerom, nemaju nikakve veze. Postupci džihadista u Siriji i Iraku su, naravno, za svaku osudu. Valja znati i što su uzroci događanja na Bliskom istoku. Kada se pogleda posljednjih sto godina, činjenica je da ljudi islamske vjeroispovijesti ginu na svojim pragovima, od Iraka i Sirije, te da su krupniji svjetski interesi u igri, koji uzrokuju ovo stanje na Bliskom istoku što nije od jučer. Ne pravdam zločine nijedne vrste, ali tamošnja situacija je reakcija na krupne političke interese, prije svega u vezi nafte i vode.

Hoćete li reagirati na takve medijske napise?

Zasad nisam planirao reagirati na medijske napise koji uzburkavaju javnost, ali vidjet ćemo kako će se sve to dalje odvijati. Ukoliko će se i dalje ići u tako žestokom pravcu, vjerojatno ću morati reagirati, ali tada ću kontaktirati i pripadnike islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj, jer tada bi se otvorio širi front za reakciju. Naravno, valja osuditi zlodjela koja se čine, ali isto tako naglasiti kako to nema veze s islamskom vjerom. Smatram da nema nikakve realne opasnosti od džihadista na prostoru naše regije.

Koliko huškanje javnosti vodi općem strahu od Bošnjaka?

Znam da mediji moraju napumpavati vijesti kako bi bili čitaniji, ali takve nabrušene vijesti mogu dovesti do ekstremnijeg verbalnog stava kod ljudi, koji i sada takav stav zastupaju. Takve reakcije mogu se očekivati iz desnog miljea, no vjerujem da građani, oni koji žele razmišljati svojom glavom, neće nasjesti na provokacije. Također, vjerujem da se takav stav neće primiti u društvu i da će se s vremenom stišati, jer smatram da smo zrela demokracija.

Mirna Jasić

  •  

Uskoro lansiranje novog portala pouzdanika radikalnih nacionalista

Nije dnevno.hr nego direktno.hr

Novinari novog portala Miljenka Manjkasa radit će “dijelom za plaću, a dijelom entuzijastički”

Prošlotjednom stidljivom najavom da će “hrvatska medijska scena od 1. listopada biti bogatija za internetski portal direktno.hr”, urednik zloglasnih HTV-ovih “Motrišta”, bivši glavni urednik “Večernjeg lista” i koautor nekadašnjeg treš šoua “Istraga” na Novoj TV, Miljenko Manjkas, vraća se u medijsku arenu, po svemu sudeći, u novom formatu.

Naime, nakon pokretanja televizijskih i radijskih projekata, ali i vođenja dnevnih novina velikog formata, medijski mag stasao u doba HDZ-ove vladavine, u drugoj polovici devedesetih lansiran iz Ureda predsjednika Franje Tuđmana, oprobat će se na internetu i to, kako tvrdi, u projektu koji nema nikakve veze s politikom, odnosno s HDZ-om.

– Bit će to komercijalni portal okrenut tradicionalnoj publici jer većina hrvatskih medija obraća se lijevoj liberalnoj javnosti, no značajan dio hrvatskog društva ima druge vrijednosti i direktno.hr će pokriti taj medijski prostor – tvrdi Manjkas, dodajući da taj projekt nema nikakve veze s kuloarskim pričama da “HDZ pokreće svoj portal”, jer ne vidi tko bi taj portal financirao. Ne razumije kakva bi uloga HDZ-a mogla u tome biti i te glasine smatra “teorijama zavjere toliko tipičnima za Hrvate”.

Prema Manjkasovim riječima, direktno.hr nastao je njegovim kapitalom i osnivač mu je njegova tvrtka Propuls, a za taj novi portal okrenut tradicionalnoj publici već sada su zainteresirani mnogi strateški partneri – oglašivači, ali i potencijalni ulagači. To su veliki igrači jer, tvrdi Manjkas, direktno.hr nije “garažni projekt” i iza njega stoji ozbiljna redakcija s dvadesetak novinara kojima je glavni urednik Vladimir Milinović, pokretač različitih medijskih projekata u posljednjih dvadesetak godina i to, kako sam ističe, preko svojeg Instituta novih medijskih strategija – poznatog najviše na Facebooku. Među imenima angažiranima na portalu direktno.hr Manjkas ističe Nevena Pavelića, nekadašnjeg urednika u Hini i zamjenika urednice portala Narod.hr, glasila udruge U ime obitelji kojoj je na čelu Željka Markić, a spominje i Andreu Latinović, bivšu glavnu urednicu “Vjesnika” i glasnogovornicu HSLS-a.

Manjkas ističe da je u redakciji u zagrebačkom poslovnom centru Green Gold angažirao više novinara od prvotnog plana, a glavni urednik Vladimir Milinović u “Novom listu” je rekao da će oni “dijelom raditi za plaću, a dijelom entuzijastički, vjerujući da će im se uloženo vratiti”. Prema Manjkasu, projekt ima velike šanse za uspjeh, što ovisi o odazivu oglašivača i strateških partnera u sljedeća tri mjeseca. Bez obzira na to, glavni urednik mu izražava bezrezervnu potporu.

– Manjkas je, što god možda tko mislio o njemu, jedan od najboljih novinara u Hrvatskoj, a uz to je, što za cijelu priču nije nimalo nevažno – solventan. Želimo otvoriti širom sve medijske kanale, vratiti se u godine kada je na medijskoj sceni postojao pravi i puni spektar medija, od krajnje ljevice do krajnje desnice – poručio je Milinović.

U ovom slučaju, kanali bi se mogli otvoriti za krajnju desnicu. Podsjetimo, Manjkas je nakon smjene u “Večernjem listu” 2006. sudjelovao u nizu projekata, između ostaloga i s Andrejom Rorom u huškačkoj emisiji “Istraga”, a HTV-u je unosno prodao svoj igrano-dokumentarni serijal o Udbi, mokrom snu svakog desničara, naslovljen “Jugoslavenske tajne službe”, i to u deset epizoda u trajanju od po 50 minuta. Sada pak namjerava uzeti dio medijskog kolača koji drži zloglasni portal dnevno.hr, konkurencija mu s medijske desnice.

Miroslav Edvin Habek

  •  

Kuršlus među “reformistima”

S odlaskom bivše ministarke financija i bivše zaposlenice bankarskog sektora Martine Dalić HDZ se opet pokazao kao nevjerodostojna stranka koja, ako i preuzme vlast, neće imati ni volje ni mogućnosti da ostvari famozne reforme u zemlji koju je u svojih 17 godina vladavine ionako doveo na niske grane.

– U proteklom sam se razdoblju previše puta uvjerila da se vodstvo HDZ-a nije spremno jasno odrediti prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize – rekla je osoba koja se financijama bavi od 1995. i ima pozadinu koju nemaju ostali članovi tzv. gospodarskog tima HDZ-a, a kamoli političari opće prakse.

Iako je odlazak Martine Dalić prilično jak udarac percepciji HDZ-a kao stranke spremne za vođenje neke ozbiljne ekonomske politike koja bi nadilazila puko pljuvanje po komunizmu i šuplje obećanje kako ćemo nakon njihove pobjede svi živjeti u blagostanju, HDZ-ovci su odmah počeli s izgovorima. Tako se bivši financministar Ivan Šuker načudio tvrdnji da je Martini Dalić mjesecima bio onemogućavan razgovor sa šefom stranke Tomislavom Karamarkom, dok je potpredsjednik Željko Reiner izjavio da je ona “zagovarala neoliberalni pristup gospodarstvu, dok HDZ kao demokršćanska stranka zagovara socijalno-tržišno gospodarstvo”, iako se na stranačkom ekonomskom forumu svojedobno pojavilo nekoliko okorjelih svjetskih neoliberala.

Bitniji razlog njenog odlaska možda je bilo odbijanje čak i najumjerenije reforme državne uprave, čiji su ciljevi trebali biti smanjenje broja partijskih kadrova na sinekurama u upravi i javnim i državnim poduzećima, uvođenje kriterija napredovanja i izbora na temelju znanja, rezultata rada i objektivnog ocjenjivanja, uklanjanje preklapanja u nadležnostima, smanjenje broja ministarstava i ukidanje ureda državne uprave po županijama, uz mogućnost otkaza u slučaju negativnih ocjena, kako je nakon abdikacije stručnjakinje objavljeno u “Jutarnjem listu”.

N. Jovanović

  •  

Katran i perje

Ministar obrazovanja nastavlja trend desekularizacije države

Domovinsko začeće

Ministarstvo Vedrana Mornara odlučno je stalo na liniju obrane Vatikanskih ugovora

Neobično iskreno tumačenje Vatikanskih ugovora pokazalo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta. S obzirom na to da je u nekim slučajevima nova školska godina započela zajedničkim molitvama učenika, roditelja i nastavnika, zabilježeni su prigovori nekih matoraca. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić smatra da se radi o povredi Zakona o suzbijanju diskriminacije i Konvencije o pravima djeteta. No ministarstvo je odlučno stalo na liniju Vatikanskih ugovora, štoviše, iz njega je odaslan pravi mali katehetski poučak.

“Nazočnost vjerskim obredima, pa tako i spornom vjerskom obredu posvećenom početku školske godine, u sklopu je obveza župne kateheze i obveza je svih učenika koji se pripremaju za primanje sakramenata. Jednako im je tako obveza pohađanje školskog katoličkog vjeronauka, s obzirom na to da Crkva zahtijeva pohađanje i školskog i župnog vjeronauka za primanje sakramenata”, priopćeno je iz ministarstva naše vrlo suverene države, a ne iz Ureda Hrvatske biskupske konferencije, kako se isprva mislilo.

Također je dodano: “Činjenica je da je prigodna misa povodom početka školske godine (blagoslov učenika, školskih torbi itd.) ustaljena praksa Crkve već dvadeset godina, kao što su prigodne mise i blagoslovi raznih javnih događanja i to uz sudjelovanje lokalnih i državnih vlasti.” Prema tome, svi koji imaju prigovore zbog pretjerane povezanosti Crkve s školom, tj. državom općenito – mogu slobodno odjebati. S obzirom na to da je ministar Mornar stupio na dužnost već čuvenim retoričkim pitanjem “Ako je Crkvi nešto neprihvatljivo, zašto na tome inzistirati?”, razvidno je da uskoro možemo očekivati nastavak trenda desekularizacije domaćeg školstva.

Breaking news dolazi iz Zadra, gdje je ravnatelj jedne škole od svoje sestre kiparice dobio na poklon skulpturu Majke Božje Lurdske i stavio je u školski hodnik ispod natpisa “Ja sam bezgrešno začeće”, naglasivši da time odaje počast Domovinskom ratu (?!). Ministar obrazovanja Mornar i ovom je prilikom stao na branik vjerskih sloboda, hladno otkantavši primjedbe jer da se radi o dogovoru roditelja, učenika i ravnatelja. “Ako je to najveći problem školskog sustava, onda smo sretna država”, poentirao je ministrant obrazovanja.

Petar Glodić