Kult ličnosti

Ognjen Sviličić

Film “Takva su pravila” redatelja Ognjena Sviličića predstavljen je u natjecateljskom programu Horizonti 71. filmskog festivala u Veneciji. Filmska priča govori o jednoj zagrebačkoj obitelji koja, nakon što im sina pretuče skupina mladića, kreće u borbu s ravnodušnim i nezainteresiranim institucijama. “Htio sam snimiti uzbudljiv film o anonimnim ljudima i reći nešto o društvu u kojem živimo, društvu koje tolerira i potiče nemar i kaos, društvu koje nije briga”, rekao je Sviličić uoči premijere. U glavnim ulogama ove hrvatsko-francusko-makedonsko-srpske koprodukcije su Jasna Žalica i Emir Hadžihafizbegović. Poznati glumac inače kaže kako nikada do sada nije radio tako mentalno tešku ulogu, za koju se morao potpuno isključiti iz stvarnosti.

Marina Abramović 

Svjetski poznata umjetnica ovih je dana okončala svoj maratonski performans “512 sati” u londonskoj galeriji Serpentine, koji je trajao od 11. lipnja i koji je posjetilo više od 110 tisuća ljudi. Performans je bio koncipiran tako da je Marina Abramović svakoga dana u sobi galerije boravila zajedno s publikom, gdje je od posjetitelja tražila jedino da budu “prisutni u trenutku – ovdje i sada”. Smisao je Marininog rada s publikom, kako su primijetili teoretičari umjetnosti, “okretanje sebi, zaborav, opuštanje i suočavanje sa sobom”. Marina Abramović je za vrijeme trajanja performansa oslabila preko 12 kila i nakon osobnog susreta s više od sto tisuća ljudi izjavila: “Nema umjetnosti bez posljedica. Budila sam se umorna, išla sam u krevet umorna, sanjala sam o ovim ljudima dok sam spavala. Bilo je jako iscrpljujuće.”

Aleksandar Denić 

Renomirani scenograf Aleksandar Denić proglašen je scenografom godine u Njemačkoj, u godišnjoj anketi stručnog kazališnog časopisa “Theater heute”, u kojoj su učestvovala 44 kazališna kritičara iz Njemačke, Austrije i Švicarske. Također, u godišnjoj anketi časopisa “Die Deutsche Bühne” Denić je osvojio prvo mjesto. Prestižnu nagradu dobio je za rad na scenografiji predstave “Putovanje nakraj noći” u režiji Franka Castorfa u minhenskom Residenztheateru. Denić je i u protekle dvije sezone bio u najužem izboru za to priznanje, također za predstave u Castorfovoj režiji: 2012. godine za rad na scenografiji predstave “Amerika” u ciriškom kazalištu Schiffbau, a 2013. za scenografiju predstave “Dvoboj” u berlinskom kazalištu Volksbühne.

Davor Konjikušić

Vizualni umjetnik, novinar i suradnik tjednika “Novosti”, autor je radova pod zajedničkim nazivom “Sveti ljudi” koji su ovih dana izloženi u Galeriji SC-a u Zagrebu. Izložba se sastoji od tri dijela: portreta 12 imigranata i tražitelja azila u Hrvatskoj, video-foto montaže autorovih intervencija plakatima u javnom prostoru i fotografija propadanja tih istih plakata. Radovi su spoj višemjesečnog istraživanja i društvenog aktivizma u cilju ostvarenja umjetnosti kao političkog angažmana. Imigranti i tražitelji azila kojima se Konjikušić bavi samo su jedni u nizu nadgledanih i kontroliranih u krugu sofisticirane, ali jasno centralizirane hijerarhije moći. Posljednjeg dana izložbe, 6. rujna, bit će upriličen razgovor autora i gostiju na temu “Eksploatira li umjetnost?” Početak je zakazan za 19 sati, a ulaz je slobodan.

Natalia Borčić

Likovna umjetnica s otoka Visa, jedna je od organizatora i sudionika likovne izložbe na Palagruži, najudaljenijem otoku Jadrana, na temu suživota. “Palagruža je poslužila kao metafora čovjeka kao često nedostupnog otoka, a nedostupnost mjesta izložbe je ujedno promišljena gesta kojom se nezahvalna pozicija umjetnosti u društvu želi učiniti vidljivijom”, ističe Natalia Borčić. Ime Palagruža dolazi od grčke riječi “pelagos” što znači otvoreno more ili pučina, a na njega je ovaj put umjetnike dovela Jasna Antolović iz Grupe Sredozemna medvjedica. Umjetnici Danko Friščić i Davor Mezak izložili su na otoku 17 metara dugu fotografiju smeća s Jakuševca koja je nedavno bila izložena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a svoje radove izlažu i Matko Vekić, Josip Zanki, Alem Korkut, Ljiljana Mihaljević, Patricia Cunjak i drugi. Izložba je otvorena do 1. listopada.

Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul

Ovo troje mladih vizualnih umjetnika selektori su 10. Festivala eksperimentalnog filma i videa, koji će se krajem rujna održati u dvorani Studentskog centra u Zagrebu. Ovogodišnji izbor, u kojem su i dvije premijere iz Hrvatske – “Kino Crvena zvijezda” Silvestra Kolbasa i “Wash Your Hands First” Josipa Žuvana – obuhvaća vrlo različite žanrove, a selektori se nadaju da će takav širok izbor potaknuti gledateljsku radoznalost te obogatiti njihovo znanje i ljubav prema filmu. Međunarodni žiri, u kojem će svaki član dodijeliti svoj vlastiti Grand Prix, čine kanadska filmska kritičarka i trenutno najtraženija filmska kustosica Andréa Picard, uspješna hrvatska filmska autorica Ana Hušman i Johann Lurf, austrijski filmaš mlađe generacije i višestruko nagrađivani autor.