Balkan prolaz

Hahn

Johannes Hahn, komesar EU-a za regionalnu politiku, rekao je da u tijeku njegovog petogodišnjeg mandata neće biti proširenja Europske unije, a to je isto protekloga tjedna na sjednici Evropskog parlamenta izjavio i Jean-Claude Juncker, novoizabrani predsjednik Evropske komisije i Hahnov šef. Razumljivo, obojica tvrde da proces proširenja EU-a nije obustavljen i da će se nastaviti pregovori sa zemljama kao što su Srbija i Crna Gora. Govoreći o zapadnom Balkanu, Hahn je ocijenio da region ne može biti “crna rupa” u Europi, naročito kada su u pitanju prijevoz i infrastruktura, prenosi B92. Komentirajući situaciju u BiH, Hahn je rekao da naredni koraci treba da budu “napuštanje dejtonske i prelazak na briselsku logiku”, ne precizirajući šta to znači, a govorio je i o Makedoniji kao o svojem najvećem izazovu. Nezvanično, govori se o mogućnosti da Bosna i Hercegovina i Kosovo budu izuzeti iz proširenja, te da bi se ubuduće pitanjima vezanim uz priključenje te dvije zemlje mogla baviti Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije.

Džihadisti

Vlasti na Kosovu u stanju su uzbune zbog sve većeg broja Albanaca koji se pridružuju militantima u borbama u Siriji i Iraku, zbog čega je pod prismotrom velik broj potencijalnih džihadista, za koje se smatra da predstavljaju prijetnju sigurnosti i da su povezani s ekstremistima ISIL-a u Iraku i Siriji. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao je kako je 125 osoba pod prismotrom. “Mnogi od njih učestvuju u ratu u Siriji i Iraku. Neki su samo pod sumnjom i istrage se odvijaju na različitim nivoima. Razlozi zbog kojih odlaze su različiti: zbog novca ili su zavedeni indoktrinacijom raznih vjerskih službenika”, rekao je Redžepi, dodajući da je od osmog mjeseca na Kosovu uhićeno više od 50 osoba, uključujući i nekoliko imama. U međuvremenu je Ured EU-a za borbu protiv terorizma procijenio da je broj Evropljana koji se pridružio ekstremistima ISIL-a premašio 3.000. Što se tiče Balkana, Bosna i Hercegovina i Kosovo prednjače u izvozu ekstremista na iračka i sirijska ratišta, ali u tome nisu jedine. Slovenska TV postaja POP objavila je kako sigurnosne službe u njihovoj zemlji raspolažu podatkom da je u Siriji prije više mjeseci poginuo 30-godišnji Jure Korelec, koji se tamo borio na strani radikalnih islamista. Riječ je o prvom Slovencu za kojeg je potvrđeno da je poginuo u borbama u Siriji, a navodno su se na strani terorističke Islamske države borila još četvorica.

Konsenzualni

Prištinski dnevnik “Koha ditore” objavio je kako bi jedno od mogućih rješenja za izlazak Kosova iz trenutne blokade vlasti mogao biti izbor “konsenzualnog” premijera, koji ne bi bio ni iz koje političke partije, te da se prijedlog takvog rješenja očekuje od predsjednice Kosova Atifete Jahjaga. Njen ured ipak nije potvrdio ovu informaciju, isključujući čak i mogućnost da se predsjednica još jednom obrati Ustavnom sudu za dopunska objašnjenja u vezi s konstituisanjem institucija. Prema pisanju “Kohe”, dva odgovora koja je dao Ustavni sud u vezi s formiranjem novih institucija Kosova bila su dovoljna za predsjednicu da “isključi mogućnost da se ponovno obrati Ustavnom sudu za dodatna objašnjenja u vezi konstituisanja institucija na centralnom nivou proizašlih iz vanrednih parlamentarnih izbora održanih 8. lipnja”.

Montenegro Pride

U ovom mjesecu bit će održan i drugi Montenegro Pride u Podgorici, ako se obistine najave Organizacijskog odbora crnogorske LGBT asocijacije Queer Montenegro. “Mi, LGBT osobe iz Crne Gore, uskoro ćemo sa našim prijateljima i članovima porodica, podržavaocima ljudskih prava, državnim zvaničnicima, predstavnicima civilnog sektora i diplomatskog kora, ponovo šetati ulicama Podgorice”, navodi se u priopćenju spomenute asocijacije, u kojem je izražena i nada da će crnogorski Pride ove godine dobiti veću podršku države, kao i veći broj učesnika i predstavnika crnogorskih vlasti.