Kult ličnosti

Muhai Tang

Beogradska filharmonija prvi put u svojoj 91-godišnjoj povijesti kreće na turneju po Americi, gdje će početkom listopada nastupiti u četiri američka grada: Čikagu, Clevelandu, Washingtonu i New Yorku. Filharmonijom će dirigirati šef-dirigent Muhai Tang, kineski dirigent respektabilnog ugleda. Ministar kulture Ivan Tasovac, bivši dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije, rekao je tim povodom kako su “dosadašnji pozitivni imidž Srbije gradili prije svega pojedinci, od Tesle i Pupina do Divca i Đokovića, ali ne i institucije”, dodavši da je stupanj razvoja institucija jedan od najznačajnijih pokazatelja razvoja jednog društva.

Bora Ćosić

Poznati pisac koji za sebe voli reći da je “rođen u Zagrebu, umro u Beogradu, a živi u Berlinu”, ovih je dana u Zagrebu promovirao svoju novu knjigu “Mirni dani u Rovinju”. O svome djetinjstvu Ćosić kaže: “Imao sam pet godina kada je tata, koji je bio gvožđarske struke i radio kod Mervara i Hodnikovića u bivšem Ferimportu u Petrinjskoj, dobio ponudu od još većeg beogradskog gvožđara. Živio sam u Beogradu 55 godina i o tome sam napisao knjigu, Konzul u Beogradu, sve dok nije došao veliki gubernator Milošević… Demonstracije 27. marta 1941. u Beogradu bile su za mene, dečka od devet godina, grandiozna predstava i prekretnički doživljaj. Onda smo otišli kod bake i dede u Novu Gradišku, međutim, nismo znali da će se desiti 10. travnja! Jedva smo se izvukli, najprije majka i ja, deda je neko vrijeme bio u logoru. Baka i deda su došli k nama u Beograd na Zeleni venac, kolijevku moje knjige Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji i mjesto gdje su mladobosanci, dolazeći u Beograd po revolvere, spavali. Na onim istim klupama na kojima je moja majka kasnije kupovala sir…”

Mirko Kovač

Manifestacija posvećena velikom piscu jugoslavenskog prostora održana je od 25. do 27. rujna u Rovinju, a okupila je značajan broj domaćih i međunarodnih teoretičara, književnika i filmskih djelatnika, među kojima su bili Filip David, Ivan Lovrenović, Borka Pavićević, Lordan Zafranović, Boris Dežulović, Predrag Lucić, Mile Stojić, Katarina Luketić i drugi. Osnovana je i Udruga Mirko Kovač, koja je osmislila Dane Mirka Kovača, koji će se ubuduće održavati svake godine u posljednjem vikendu rujna u Rovinju, i nagradu “Mirko Kovač” koja će se početi dodjeljivati od 2015. u trogodišnjem ritmu za najbolji roman, knjigu eseja i prozni prvijenac s područja Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Susan Sontag

Jednoj od najznačajnijih ličnosti američke i svjetske intelektualne scene posvećen je američki dokumentarni film “O Susan Sontag” koji je predstavljen na 6. Međunarodnom festivalu fotografije “Organ vida”, najvećoj manifestaciji za suvremenu, dokumentarno-umjetničku fotografiju u Hrvatskoj. Festival se održava od 26. rujna do 10. listopada na više lokacija u Zagrebu, a u dosad najambicioznijem izdanju uključuje sedam izložbi i stručno-teorijski dio sastavljen od niza predavanja, panela, radionica i multimedijalnog sadržaja. Centralna izložba “Refleksije” održava se u galeriji Lauba i predstavlja cikluse desetoro fotografa, finalista međunarodnog natječaja, koje je međunarodni žiri izabrao između 200 prijavljenih fotografskih projekata i priča iz čak 34 zemlje.

Vuk Stefanović Karadžić

Izložba Dajane Đedović “Istorija srpskog jezika i pisma”, koja prati razvoj srpskog jezika od 863. do 1814. godine, predstavljena je ovih dana u Muzeju Ive Andrića u Beogradu. Ranije je bila postavljena na nekoliko evropskih univerziteta, prevedena je na engleski, talijanski, njemački, ruski i bjeloruski jezik, a u Beogradu je organizirana u okviru Dana evropske baštine. Izložba je stavljena u povijesni kontekst Vukove reforme ćirilice koja mu je stvorila više protivnika nego simpatizera, jer su mnogi poštovaoci njegovog sakupljačkog rada i mnogi pristalice upotrebe narodnog jezika i književnosti imali rezerve prema njegovoj azbučnoj reformi. Azbučna reforma zvanično je prihvaćena u Srbiji tek 1868., četiri godine poslije Vukove smrti. Danas se smatra da je Vuk Stefanović Karadžić stvorio jedno od najjednostavnijih i fonetski najsavršenijih pisama.

Mara Bratoš i Pasko Burđelez

Radovi dvoje mladih umjetnika iz Dubrovnika dio su zajedničke izložbe nezavisne umjetničke scene Dubrovnika, koja je nedavno otvorena u Galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda. Izložba nosi naslov “Grad je mrtav. Živio Grad!” a tematizira nerazmjer između medijske slike Dubrovnika i stvarne socijalne, ekonomske, političke i kulturne situacije u Gradu, koji iz godine u godinu postaje sve veći. “Izložba je priča o vremenu od devedesetih godina do danas kroz pogled suvremenih umjetnika koji djeluju ili su na neki način vezani uz Dubrovnik. Bit će zanimljivo, ne u smislu prezentacije, nego u smislu čitanja ovog prostora i vremena”, rekao je kustos izložbe Slaven Tolj, dugogodišnji voditelj dubrovačke Art radionice Lazareti i aktualni direktor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.