Opredeljeni za mir

U prisustvu najviših državnih zvaničnika, u Erdutu je obeležena 15. godišnjica potpisivanja Erdutskog sporazuma. O prilikama i uslovima dogovaranja tog sporazuma govorila je Vesna Škare Ožbolt, koja je podsetila da je za slučaj njegovog nepotpisivanja bila planirana i vojna operacija nazvana “Vukovarska golubica”.

Bivši prelazni upravnik UNTAES-a Žak Pol Klajn je kao zaslužne za uspešno provedenu mirnu reintegraciju istakao Ivicu Vrkića, Vesnu Škare-Ožbolt i Vojislava Stanimirovića. Prema rečima bivšega američkog ambasadora u Hrvatskoj Pitera Galbrajta, uspeh mirne reintegracije ovisio je o tome hoće li Hrvatska biti uskogrudna nacionalistička ili moderna evropska zemlja s kulturom tolerancije za sve nacije. Predsednica Vlade Jadranka Kosor kao glavne protagoniste mirovnog procesa istakla je stanovnike istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, naglašavajući da bez njihova stvarnog opredeljenja za mir ne bi bilo uspešne reintegracije.

Podsetivši da je i ZVO nastao na temeljima Erdutskog sporazuma, njegov predsednik Dragan Crnogorac na kraju svečanosti uručio je po jedan primerak teksta sporazuma predsednicima države, Sabora i Vlade te mirovnim posrednicima. D. Bošnjak