Patriotizam jači od zakona

Jedini dosad procesuirani za paljenje američke ambasade u Beogradu 2008. godine, Milan Živanović, “student ekonomije”, kako to rado ističu srbijanski mediji, oslobođen je optužnice, ali je pred Višim sudom u Beogradu osuđen za kazneno djelo teške krađe – u pitanju su kožna jakna, punjač za mobilni telefon i rukavice – na zatvorsku kaznu od godinu dana. Presuda je nepravomoćna i treba sačekati da li će se žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Podsjećanja radi, nakon što je Kosovo 17. veljače 2008. proglasilo nezavisnost, Vlada premijera Vojislava Koštunice organizirala je miting pod nazivom “Kosovo je Srbija” na kojem su se ukazale uobičajene patriotske snage, predvođene Cecom Ražnatović i Emirom Kusturicom.

Američka osveta Koštunici

Sve se zbivalo u zimski sumrak, pa se po završetku mitinga masa okupljenih rastrčala gradom, demolirajući sve pred sobom; zapaljena je najprije američka ambasada, potom i njemačka, a paljevina hrvatske nije provedena u djelo jer su huligani pobrkali kućne brojeve u Ulici kneza Miloša, pa su požar podmetnuli u stambenu zgradu do hrvatskog veleposlanstva. Javnost, inače, događaj pamti i po onim dvjema mladim curama koje su se, zajedno s gomilom drugih mladih, “željnih firmiranih stvari koje si ne mogu priuštiti” (kako ih se tada opravdavalo), počastile krpicama iz opljačkanog butika u centru grada. “Kosovo za patike”, zlobnici su tada govorili. Uzgred, te dvije djevojke jedine su osuđene – uz spomenutog Živanovića – za divljanje i kaos u Beogradu te noći. Za paljenje američke ambasade, u kojoj je poginuo Zoran Vujović iz Novog Sada (također sudionik nereda), kao ni za ostale paljevine dosad nitko nije odgovarao.

Sud je zaključio da “nema dokaza na osnovu kojih bi pouzdano mogao utvrditi da je Živanović sam ili u grupi sudjelovao u paljenju zgrade ambasade”, očito prihvaćajući logiku njegovog odvjetnika da je Živanović “na kritičnom mjestu u kritično vrijeme bio isključivo iz razloga jakog patriotizma zbog čega je simbolično želio na ambasadi istaknuti zastavu Srbije, te da nije imao nikakve destruktivne namjere”.

Američka ambasada očito nije zadovoljna presudom, jer je priopćila da je uz postojeću istragu o ubojstvu američkih državljana, trojice braće Bitiqi 1999. godine (trakavici koja sudski traje godinama, bez rezultata), nužno dovođenje odgovornih za paljenje ambasade pred lice pravde (“onih koji su naredili ili na bilo koji način podržali ovaj krajnje nasilan čin, uključujući i one koji su u vlasti”). A da i Amerikanci i Nijemci zaista misle ozbiljno, govori i to da se bivši američki veleposlanik u Srbiji Cameron Munter, kako ovih dana piše časopis “Foreign Policy”, osvetio bivšem premijeru Koštunici za paljenje američke ambasade tako što je utjecao na to da Koštunica izgubi izbore i mogućnost formiranja vlade. U knjizi novinara Nicholasa Kraleva o američkoj diplomaciji 21. stoljeća, čije dijelove prenosi časopis, navodi se da je Munter imao dokaze da je Koštunica osobno odobrio napad tijekom prosvjeda u Beogradu, pa je uticao na to da on i njegova stranka izgube podršku SPS-a Ivice Dačića.

Uvjet za datum pregovora

“Naveli smo ga da se preokrene i da se pridruži proevropljanima”, naveo je Munter. “Nismo mu platili, samo smo ga uvjerili. Ono što je on zaista želio, bio je međunarodni legitimitet”, dodao je Munter, a to se odnosi na obećanje da će SPS biti primljen u Socijalističku internacionalu. To se nije dogodilo, ali je Koštunica doista izgubio izbore te godine, a Dačić je postao potpredsjednik Vlade predvođene Tadićevim demokratima, da bi danas dogurao do premijera.

Činjenica je i to da je ministar policije Dragan Jočić (Koštuničin kadar) u vrijeme mitinga bio “izvan stroja”, jer je krajem siječnja te 2008. stradao u teškoj prometnoj nesreći. Državna tajnica MUP-a Srbije tih dana u veljači bila je na službenom putu, pa se do danas ne zna tko je ustvari rukovodio policijom 17. veljače 2008. i tko je policiji naredio da se povuče pred huliganima koji su već krenuli prema ambasadama; govorilo se da je komandu preuzeo tadašnji Koštuničin šef kabineta Aleksandar Nikitović. Usprkos tome što postoje snimci komunikacije te večeri i noći, do danas ništa nije poduzeto.

Odmah po objavljivanju presude Živanoviću potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić svečano je objavio da je i protiv osumnjičenih za paljenje njemačke ambasade (optužnica za paljenje američke, protiv 12 osumnjičenih, još nije pravomoćna, iako je podignuta prije više od dva mjeseca) pokrenut istražni postupak. Jasno je i zašto: rasvjetljavanje napada na strane ambasade tijekom “mitinga za Kosovo” jedan je od uvjeta koje je Bruxelles nedavno dodao vlastima u Srbiji kako bi se napokon odredio datum pregovora.