Razvod braka iz interesa

Iako ima frizerski zanat, Azra Radončić je do kraja petog mjeseca ove godine po zanimanju bila supruga Fahrudina Radončića, medijskog magnata, vlasnika kompanije “Avaz”, predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH i ministra sigurnosti u pričuvi. Od kraja maja donedavno, Azra Radončić je bila samohrana majka, nezaposlena frizerka, barem u struci, ali i vjerovatno najbogatija Bošnjakinja i Bosanka. Odnedavno jeste najbogatija i takva će biti najdalje do kraja 2015.

U divna, davna vremena, dok je ljubav cvjetala a imperija rasla, po Azri je nazvan i magazin za žene u izdanju “Avaza”, nešto kao, kako je rekao jedan Sarajlija, “Gloria” za siromašne. Neke ljubavi, ipak, nisu vječne, pa je brak velikog biznismena niskog rasta i njegove, u javnosti poprilično nepoznate družice, išao iz krize u krizu. Radončiću je, međutim, raskid bio nimalo drago rješenje, jer je podrazumijevao raspodjelu imovine stečene u braku, a on prije vjenčanja nije imao skoro ništa. Zapravo ništa od onoga zbog čega je sam sebe nazivao bogom u Sarajevu i bošnjačkim Donaldom Trampom. U zajednički život je “donio” stan u, istina, nekada elitnom prijestolničkom naselju Ciglane, da bi na njegovom kraju imao nekretnina koliko i zuba i sa vrha najskuplje rukovodio operacijom instaliranja sebe na mjesto bošnjačkog lidera.

Imperija malog zmaja

Dakle, Fahrudin i Azra su se krajem maja mirno razišli, podijelivši imovinu: njoj kuća, njemu voćnjak, njoj jedan, njemu drugi dio “Avaza”… Tiho je, daleko od javnosti, prošao kraj jedne veze: Radončićevi tabloidi, u kojima je bilo mjesta i za vijesti o tome ko je od nekadašnjih ratnih komandanata turirao motor u prolazu u Titovoj, glavnoj sarajevskoj ulici, a kamoli za svadbe, rastave i dženaze, pokazali su poštovanje za gazdinu privatnost, omogućivši mu da bez paparaca uzme neseser i pidžamu iz rasturenog obiteljskog gnijezda.

E, onda je puklo: samohrana majka, frizerka bez zaposlenja u struci, bivša supruga predsjednika Saveza za bolju budućnost, Azra Radončić, nova je vlasnica “Avaza”, od tiskare do kioska, od dnevnog lista do magazina nazvanog po njoj. Sve što je bilo suprugovo nakon razvoda, kupila je za 200 (slovima: dvije stotine) miliona konvertibilnih maraka ili oko sedam stotina i dvadeset miliona kuna! Prema ugovoru, Azra Radončić se obavezala da će petsto hiljada maraka platiti odmah, dok će ostalih stotinu devedeset devet i pol miliona dati do kraja 2015. godine. U ratama, normalno. I u teoriji.

Teško je, nemoguće zapravo, u “Dnevnom avazu”, najvažnijoj poluzi imperije malog zmaja – zmaj je, iz nekog razloga, zaštitni znak kule od kamata – pronaći najsitniji dokaz da je vlasnica zamijenila vlasnika: te su novine i dalje, do pola, bilten Radončićeve partije, da bi drugu polovinu podijelili napadi na SDA, čiju poziciju, utjecaj i birače želi Tramp iz naše mahale, podrška SDP-u kao partneru iz nužde, sport, crnka hronika, osmrtnice i TV program. No, nema razloga za čuđenje: promjene su učinjene da bi sve moglo ostati isto. Tumači prodaje “Avaza” – osim onih što su ugovor sklapali i potpisivanje nadgledali – saglasni su kako će Azra biti vlasnica sve dok ne dođe vrijeme da je se podsjeti na preuzete obaveze. Odnosno, možda će, valjda joj je ostalo u podjeli imovine, imati pola miliona za prvu ratu, ali ostatak od dvije stotine sigurno neće. Prema Radončićevom navodnom i vrlo izvjesnom planu, povratak imovine zbog neispunjavanja ugovornih obaveza druge strane desit će se famozne 2015., kada će on biti – vlast. Dođe li u međuvremenu kakav kupac zainteresiran za “Avaz” – takve Radončić traži već neko vrijeme – bit će to idealan rasplet: i bivši supružnici siti i novac na broju. U međuvremenu je, za ne daj bože, zaštićen imetak, a od zakonskih prepreka oslobođen put ambicijama budućeg velikog vođe niskog rasta.

Sve za budućeg ministra

Cijela je operacija izvedena, prije svega, kako bi Radončić mogao preuzeti visoku, njemu najdražu funkciju ministra sigurnosti. Naime, prema Zakonu – pojednostavljeno, ukratko kazano i bez opterećujućih detalja – kao vlasnik medijskog koncerna on bi bio u sukobu interesa. Sukob, prema istom pravnom aktu, za razliku od interesa, prestaje postojati prodajom, ali ne bliskom srodniku. Upravo to, blizak srodnik, bivša supruga nije! Bez obzira na to je li razvod fiktivan, odnosno da li i nakon njega nekadašnji partneri u krevetu nastavljaju funkcionirati kao partneri u poslu.

Također, ovom je brakorazvodno-kupoprodajnom akcijom Radončić oslobođen straha od najavljenog Zakona o porijeklu imovine – on imovine jadan više i nema – ali i posljedica mogućeg hapšenja Nasera Keljmendija, trenutno bjegunca, a od prije vlasnika hotela “Kaza grande” na rubu Sarajeva, pa bivšeg vlasnika blindiranog automobila koji je od njega kupio “Avaz” te najvažnije, visokoplasiranog narko-dilera sa crne liste Stejt departmenta. Njega, “sitnog kriminalca”, kako ga je Radončić jednom nazvao pokušavajući prikriti koliko su im veze bliske, upravo je “Dnevni avaz” još prošlog mjeseca, najavljujući navodno politički motivirana hapšenja kojima je cilj diskreditirati predsjednika SBB-a, obavijestio da se sprema združena policijska akcija “Lutka”, pa je Keljmendi na vrijeme preko Crne Gore otišao na Kosovo i, naravno, nestao: praćen ozbiljnim optužbama za organizirani kriminal raznih vrsta, od eksporta i importa droge do naručenih ubojstava. Za neka od takvih, prema tvrdnjama sarajevskih medija, znao je itekako i raskućeni izdavač.

Ulazak Fahrudina Radončića u vlast, dakle, više nije samo pitanje ambicija, već i opstanka u shemama moći. Formalne prepreke je, vidimo, uklonio. Za ostale ne želi da zna: saradnicima je, uostalom, naredio da mu donose samo dobre vijesti! Mogu ih, ako hoće, objaviti i u listovima u vlasništvu njegove bivše supruge, najbogatije frizerke u ovom dijelu svijeta. Barem do kraja 2015., kada joj ističe rok za isplatu dvije stotine miliona maraka. Onih koje nema.