Rabljena sedmica

Slovenija

Slovenski parlament u utorak je jednoglasno izglasao ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom. Tako je sretno okončano višegodišnje slovensko oklijevanje da ukloni prepreke s hrvatskog puta u EU, oklijevanje koje je počesto sličilo na političko ucjenjivanje s ciljem da se od Hrvatske iznude određeni teritorijalno-ekonomski ustupci. “Danas je za obje države poseban i važan dan. Mnogo je zapreka bilo na putu, ali zahvaljujući dijalogu zapreke su nestajale. Rezultat glasovanja pokazuje da je politika solidarnosti slovenska politika. Ulaskom Hrvatske u EU nestat će zapreke za gospodarsku suradnju. Proširenje donosi stabilnost, demokraciju i gospodarsku uspješnost”, kazala je nova slovenska premijerka Alenka Bratušek. “Male smo političke nacije, ali znamo što hoćemo i naša suradnja je zadana veličina na obostranu korist u budućnosti. To je tako. U biti, ne vidim bližeg suradnika od Slovenije u godinama koje dolaze”, izjavio je premijer Zoran Milanović. Očekuje se da će u idućih nekoliko tjedana ulazak Hrvatske u Uniju ratificirati i četiri preostale članice: Nizozemska, Belgija, Danska i Njemačka.

Plitvice

Obilježena je 22. obljetnica “krvavog Uskrsa” na Plitvicama, odnosno 22. godišnjica smrti hrvatskog policajca Josipa Jovića koji je poginuo u prvom ozbiljnijem oružanom sukobu u hrvatsko-srpskom ratu. Braniteljske su udruge, međutim, odlučile da neće obilježavati tužnu godišnjicu, nego da će prosvjedovati protiv aktualne vlasti, konkretnije protiv Siniše Tatalovića, izaslanika predsjednika Josipovića. Branitelji su okrenuli leđa predsjednikovu savjetniku, a neki među njima – poput pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Mihajla Hrastova – dobacivali su Tataloviću uvrede koje ovdje nećemo citirati. Predsjedniku Republike trebala su dva dana da se očituje o nasrtaju na svog izaslanika: poslao je saopćenje u kojem oštro osuđuje ponašanje prisutnih ratnih veterana, ali nije mogao odoljeti da relativizira stvar upozorenjem da je on na Plitvicama dosad bio dva puta, što je dva puta više od Franje Tuđmana, i dvostruko više od Stipe Mesića koji je ondje bio jedanput. Nije, naravno, mogao odoljeti ni da odgovori Miloradu Pupovcu, predsjedniku Srpskog narodnog vijeća, koji ga je upozorio da bi trebao stati u Tatalovićevu obranu i konačno progovoriti poneku riječ o provalama šovinizma, koje u posljednje vrijeme truju javni i politički život ove zemlje. Josipović je Pupovca podsjetio na svoje povijesne zasluge za srpsku manjinu, ali nije objasnio zašto se posljednjih tjedana izbjegava zamjeriti društvenim grupacijama koje nastupaju s pozicija čistog nacionalizma. Da razlog nije u skrbi o vlastitom rejtingu?

 Lucić

Među veteranima na Plitvicama ukazao se i umirovljeni general zbora Josip Lucić, dugogodišnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, koji je iskoristio priliku da se prisutnima obrati klasičnim političkim govorom. Optužio je sve vlade do sada da su krive za katastrofalnu socijalnu i ekonomsku situaciju, za siromašenje zemlje i sramotan odnos prema braniteljskoj populaciji. E sad, osam je godina – u vrijeme predsjedničkih mandata Stipe Mesića – Josip Lucić bio šef vojske i nije se isticao ničim, osim naporima da se što više dodvori predsjedniku Mesiću i njegovim vojnim savjetnicima, kako bi što duže – čak i mimo formalnih uvjeta – ostao na čelu generalštaba. Često je s Mesićem, ili kao njegov specijalni izaslanik, pohodio razne obljetnice i obilježavanja, na nekima je i govorio, ali tek je, eto, sad počeo primjećivati da je zemlja ekonomski i socijalno devastirana, te da su za to krive sve vlade, s naglaskom na ovu aktualnu. Vlade ni sad ne bi bile krive, niti bi Luciću palo na pamet da ih uzima u usta, da su ambicioznom i umišljenom generalu omogućili da im i dalje smjerno služi, da se pojavljuje na godišnjicama i proslavama, te da izgovara fraze i floskule koje ne znače ništa. Stavovi Josipa Lucića, dakle, mogu biti ovakvi i onakvi, zavisno o privatnoj poziciji iz koje govori.

 Pjongjang

Nakon što je Sjeverna Koreja u utorak objavila da namjerava ponovno pokrenuti rad nuklearnog reaktora koji je ugašen 2007. godine, službeni Washington pozvao je Kinu i Rusiju da iskoriste svoj utjecaj na Pjongjang kako bi tamošnje vlasti odustale od spomenute nakane. Reaktor bi trebao obogaćivati uran za vojne potrebe. “Nije tajna da Kina ima utjecaj na Sjevernu Koreju, a o istom problemu razgovaramo i s Rusima”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. Kina je odmah pozvala na smirivanje napetosti, dok su iz Moskve zasad stigli tek glasovi zabrinutosti. Sjedinjene Države još su ranije objavile da će braniti Južnu Koreju i svoje strateške interese na Korejskom poluotoku, a tu objavu potkrijepile su slanjem ratnih krstarica u blizinu obale Sjeverne Koreje.

 Mikleni 

Evo opet glavnog urednika “Glasa Koncila” Ivana Miklenića. Nije odavno ukazao na komunističku opasnost: “Pokoreni ili ucijenjeni mediji ne razotkrivaju ni približno razmjere ideološkog, političkog i interesnog kadroviranja, te nije iznenađenje što na visoke državne položaje ili na važna upravna mjesta javnih poduzeća dolaze provjereni partijski kadrovi ili njihovi nasljednici u prvome koljenu.”